H είδηση από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο δεν είναι αυτό καθεαυτό το ποσοστό του 11,1% για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά η αναθεώρηση του ποσοστού ανεργίας για τον περασμένο Μάιο.
Στις 30 Ιουνίου, εκτιμούσε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο έσπαγε το φράγμα του 11% και καταγράφηκε στο 10,8%. Δηλαδή προσέγγιζε το ποσοστό του 10% που θα ξεκλείδωνε τα επιδόματα τριετιών. Η απόσταση ήταν μόλις 0,8%. Αυτή η εκτίμηση είχε ήδη διαρρεύσει προεκλογικά, πυροδοτώντας και τη δημόσια συζήτηση για την αρχή του τέλους των περιορισμών από τη μνημονιακή μέγκενη που εμπόδιζε και συνεχίζει να εμποδίζει να καρπωθούν επιδόματα προϋπηρεσίας όλοι όσοι είχαν στον εργασιακό τους βίο έως και τρεις τριετίες.
Ωστόσο, από χθες η απόσταση από τον στόχο του 10% μεγαλώνει ξανά. Η αιτία βρίσκεται στην αναθεώρηση που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζοντας, όπως αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση, το ποσοστό ανεργίας για τον περασμένο Μάιο από το 10,8% στο 11,3%.
Κι εδώ δεν γίνεται λόγος για αναθεώρηση ενός μικρού ποσοστού, όπως συνέβαινε για αρκετούς από τους προηγούμενους μήνες, αλλά για μισή ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για την υψηλότερη αναθεώρηση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Ποια εξήγηση δίνει γι’ αυτήν την απόκλιση η ΕΛΣΤΑΤ; Αυτήν που παραθέτει σε κάθε μηνιαίο δελτίο: «…oι αρχικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τον εκάστοτε τελευταίο μήνα μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι παράγονται με τα συλλεγέντα και επεξεργασμένα κατά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στοιχεία, τα οποία δεν συμπίπτουν με τα τελικά συλλεγέντα και επεξεργασμένα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, οι μηνιαίες εκτιμήσεις αναθεωρούνται όταν γίνουν γνωστές οι τελικές τριμηνιαίες εκτιμήσεις».
Δεν αμφισβητείται η μεθοδολογία της Στατιστικής Αρχής. Αλλωστε ανάλογες αναθεωρήσεις στοιχείων κάνει και η Eurostat. Μόνο που η διόρθωση στην ευρωπαϊκή υπηρεσία αφορά συνήθως πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Επομένως εύλογη η απορία όλων όσοι αναρωτιούνται μήπως σε φόντο προεκλογικό η ΕΛΣΤΑΤ βιάστηκε λίγο περισσότερο στη συλλογή των στοιχείων που, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, έχουν σημαντική απόκλιση από τα τελικά ποσοστά που παρουσίασε χθες.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Ιουνίου, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 11,1%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,3% τον Ιούνιο του ’22 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 11,3% τον Μάιο του ’23. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 46.574 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και κατά 32.310 άτομα σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.
Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.189.862 άτομα, των ανέργων σε 523.409 και των «ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού» (κάτω των 75 ετών) που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία σε 3.088.274 άτομα.
Η ανεργία σε ΟΝΕ και Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,4%, τον Ιούνιο του ’23, παραμένοντας σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και ελάχιστα μειωμένο από το 6,7% τον Ιούνιο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. ήταν χαμηλότερο, στο 5,9% τον Ιούνιο του 2023, επίσης, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και κάτω από το 6,1% τον Ιούνιο του 2022. Η Eurostat εκτιμά ότι 12,802 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 10,814 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Ιούνιο του 2023.
Η ανεργία των νέων πολιορκεί 2,739 εκατομμύρια ανθρώπους (κάτω των 25 ετών), με την πλειονότητα, 2,204 εκατομμύρια, στην ευρωζώνη. Τον Ιούνιο του 2023, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,1% στην Ε.Ε. και 13,8% στη ζώνη του ευρώ.
Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 28.000 στην Ε.Ε. αλλά μειώθηκε κατά 31.000 στη ζώνη του ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας