Τα υπερκέρδη των εταιρειών του κλάδου της ενέργειας εκτοξεύθηκαν… στον Θεό και οι εργαζόμενοι του ίδιου κλάδου στην ανεργία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από φορέα που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «αριστερή μόλυνση» είναι εξόχως αποκαλυπτικά για αυτό που συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το 2022.
Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου παρουσιάστηκαν στοιχεία του τομέα Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 των οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ενέργειας (ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΙΝΟΪΛ, ΔΕΔΔΗΕ, Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).
Τα αποτελέσματα όχι μόνο δείχνουν τη σημαντική βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών σε σύγκριση με το 2021, αλλά θα μπορούσε να τα ονομάσει κανείς και «φλύαρα» σε ό,τι αφορά τα νοήματά τους.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των οκτώ εταιρειών «χτύπησε ταβάνι» καθώς αυξήθηκε σε 47,9 δισ. ευρώ έναντι 26,1 δισ. ευρώ το 2021 καταγράφοντας άνοδο 83,4% (!). Η αύξηση αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αν γίνει σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 όταν ο κύκλος εργασιών ήταν «μόλις» 17,4 δισ. ευρώ.
Τα πράγματα για τις 8 εταιρείες καθίστανται ακόμη καλύτερα όταν δούμε τα μικτά κέρδη τους, διότι με την αύξησή τους -και για τις 8 εταιρείες- έφτασαν στα 4,3 δισ. ευρώ, με το ποσοστό αύξησής τους σε σχέση με το 2021 να φτάνει στο 140,2%. Ομως το οικονομικό μέγεθος που ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ τα υπερκέρδη ή τα «απρόσμενα κέρδη» των εταιρειών είναι η αύξηση των κερδών προ φόρων τα οποία ανήλθαν σε 3,76 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 331,5% σε σύγκριση με το 2021 (!).
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και μελέτη του Ινστιτούτου με θέμα «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα» από την οποία προέκυψαν σημαντικά ευρήματα, που καθίστανται ενοχλητικότερα όταν έχει διαβάσει κάποιος τα στοιχεία των κερδών που προηγήθηκαν.
Το συνολικό εργατικό δυναμικό στον τομέα των άμεσα απασχολουμένων της ενέργειας για το 2021 είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μελέτη του ΙΕΝΕ το 2013 (72.822 το 2021 έναντι 77.690 το 2013).
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο -και ενδέχεται να είναι έτσι-, ένα ποσοστό των χαμένων θέσεων εργασίας οφείλεται στον περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη που είχε αποτέλεσμα να κλείσουν συγκεκριμένοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, άρα πολύ απλά συρρικνώθηκε η εξορυκτική δραστηριότητα με απώλεια θέσεων εργασίας τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ όσο και στις εργοληπτικές εταιρείες. Ομως προκύπτει ότι αυτές οι θέσεις εργασίας δεν έχουν αναπληρωθεί με τη δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους της ενέργειας.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει όμως από το εύρημα της μελέτης ότι και στις ΑΠΕ καταγράφεται μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών να απασχολεί σαφώς λιγότερο προσωπικό απ’ ό,τι το 2012 (!).
Μιλάμε για μια μείωση κατά 67% τη στιγμή που θα περίμενε κάποιος ότι με τη σχετική ανάπτυξη και επέκταση του κλάδου θα υπήρχε πολύ υψηλότερη απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, προκύπτει ότι η απασχόληση στον τομέα των φωτοβολταϊκών ήταν μόλις 500 άτομα το 2008, εκτοξεύθηκε σε 12.410 εργαζομένους το 2012, για να υποστεί κυριολεκτικά «καθίζηση» πέφτοντας στους 4.040 εργαζομένους το 2021, δηλαδή σε μια μείωση της τάξης του 67,44% (!).
Για να γίνει ακόμη καλύτερα κατανοητή αυτή η δυσαρμονία αξίζει να σημειώσουμε ότι για την ίδια χρονική περίοδο η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών διπλασιάστηκε, αφού το 2015 ήταν 2.605MW και τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτασε τα 4.967MW.
Η ερμηνεία που δίνει το Ινστιτούτο είναι ότι βελτιώθηκε η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και έχουν μεγαλύτερη απόδοση, ενώ επιπλέον πάνω από το 90% των θέσεων εργασίας είναι μόνιμης και σταθερής εργασίας χωρίς μορφές «ευέλικτης απασχόλησης».
Η ερμηνεία δεν αλλάζει την πραγματικότητα και για την ακρίβεια αφ’ ενός προδιαγράφει ένα μέλλον στο οποίο οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται, αφ’ ετέρου αποκαλύπτει το ψέμα των κυβερνητικών που έταζαν νέες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο σε αντικατάσταση των χαμένων της «βρόμικης ενέργειας». Ανανεώσιμες δηλαδή οι πηγές ενέργειας αλλά άνθρακας ο εργασιακός θησαυρός…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας