Πόσες μέρες έχει ο χρόνος; Κι ένα παιδί του δημοτικού να ρωτήσετε, θα σας απαντήσει 365 μέρες. Για τις ελληνικές τράπεζες, και οπωσδήποτε για κάποιες από αυτές που ακόμη και τώρα, 15 χρόνια μετά τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, επιμένουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο όχι μόνο του χρήματος αλλά και του χρόνου, ένα έτος έχει 360 μέρες. Και τι σημασία έχει αυτό, θα αναρωτηθεί κανείς.
Υπολογίζοντας το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για παράδειγμα, στη βάση του… Ι.Χ. έτους των 360 ημερών, κερδίζει για κάθε μέρα 1,4% περισσότερο τόκο, που μπορεί σε ημερήσια βάση να είναι λίγα σεντ επιβάρυνσης, αλλά σε κλίμακα πολλών ετών και εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών προκύπτει ένα σημαντικό και, σε κάθε περίπτωση, παράνομο όφελος.
Αυτή την εξωφρενική και παράνομη πρακτική των τραπεζών, που προστίθεται σε πολλές άλλες, έρχεται να ανατρέψει τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που κηρύσσει άκυρο τον Γενικό Ορο Συναλλαγών περί υπολογισμού του τόκου σε έτος 360 ημερών, που περιέχεται σε σύμβαση στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Κατά του όρου αυτού, μεταξύ άλλων, ασκήθηκε (από το δικηγορικό γραφείο του Γ. Καλτσά) αγωγή, στην οποία υπενθυμίζεται ότι από το 2008 (με την υπ’ αριθμ. ΖΙ - 798/25.06.2008 απόφαση του υπ. Ανάπτυξης ΦΕΚ 1353/11-07-2008) προβλέπεται η απαγόρευση αναγραφής σε συμβάσεις στεγαστικού δανείου όρου υπολογισμού των τόκων με βάση έτος 360 ημερών, αντί του κανονικού ημερολογιακού έτους.
Ο υπολογισμός του οφειλόμενου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου (ή σύμβαση πιστωτικής κάρτας) τόκου με βάση έτος 360 ημερών προσκρούει, επίσης, στην αρχή της διαφάνειας (άρθρο 2 παρ. 2 και 6 του ν. 2251/1994), διότι οι γενικοί όροι συναλλαγών των συμβάσεων πρέπει να είναι διατυπωμένοι κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή, ώστε ακόμη και ο απρόσεκτος ως προς την ενημέρωσή του, αλλά διαθέτων τη μέση αντίληψη, κατά τον σχηματισμό της δικαιοπρακτικής του απόφασης καταναλωτής, να γνωρίζει τις συμβατικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, λέει σε αδρές γραμμές η τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Οταν η τράπεζα διασπά τεχνητά το χρονικό διάστημα (έτος), στο οποίο όφειλε να αναφέρεται το επιτόκιο, δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση του δανειολήπτη, που για κάθε ημέρα υπολογίζεται σε 1,3889% περισσότερους τόκους (αφού ο αριθμητής του κλάσματος κεφάλαιο + τόκοι έχει παρονομαστή τις 360 ημέρες, αντί των 365 που ορίζει ο νόμος, και η ανθρώπινη συνθήκη εδώ και αιώνες, τουλάχιστον από τότε που θεσπίστηκε το Ιουλιανό ημερολόγιο...).
Το ενδιαφέρον με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που δέχθηκε μερικώς την έφεση του δανειολήπτη είναι ότι, παρ’ ότι έχει απορρίψει τους άλλους λόγους έφεσης που επικαλέστηκε αυτός, η τράπεζα δεν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του πελάτη της, καθώς είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κυρώσεων για παραβίαση θεσπισμένης από το 2008 απαγόρευσης, αλλά και με πιθανές υποχρεώσεις επιστροφής ποσών αχρεωστήτως εισπραχθέντων από χιλιάδες ανυποψίαστους δανειολήπτες.
Διαβάστε επίσης:
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας