Ενα νέο ηλεκτρονικό όπλο θα έχει στα χέρια της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων κλοπής του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, καθώς από το νέο έτος μπαίνει σε εφαρμογή η «online» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Με τον τρόπο αυτό η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και τον χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.
Στόχος του έργου που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η απόδειξη λιανικής πώλησης να εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες είτε δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής ή εμφανίζουν μικρότερο ποσόν από αυτό που εισέπραξαν. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την Εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές κλειστού τύπου αποστέλλοντας σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Ωστόσο η Εφορία γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή όχι όμως και τον τρόπο που έγινε, δηλαδή εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας.
Με τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS η φορολογική διοίκηση θα έχει όλες τις πληροφορίες για τις συναλλαγές και θα μπορεί να καθορίζει το ύψος του τζίρου και συνεπώς το ποσόν του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο καθώς και τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.
Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρά σε διασταυρώσεις των δεδομένων με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου και θα διαπιστώνει αν τα στοιχεία που εμφανίζει ανταποκρίνονται στις πραγματικές συναλλαγές. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ, όπου η χώρα μας σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση με απώλειες πάνω από 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την Εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.
Επιπλέον, σε πολλούς τομείς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας η ύπαρξη, χρήση και λειτουργία ταμειακών μηχανών δεν είναι υποχρεωτική (γυμναστήρια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, ενοικιάσεις οχημάτων κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερες από 50.000 ταμειακές μηχανές και τερματικά POS. Aρκετές επιχειρήσεις εστίασης χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς (γνωστούς ως ΕΑΦΔΣΣ- Ειδικές Ασφαλείς Φορολογικές Διατάξεις Σήμανσης Στοιχείων) που έχει αποδειχθεί ότι είναι εύκολο να παραβιαστούν. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη η εξασφάλιση εσόδων ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί μεταφορά δεδομένων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και ως εκ τούτου οι ταμειακές μηχανές αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες αξιόπιστες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας