Κλείνει ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα με τη 14η αξιολόγηση που θα γίνει σε επίπεδο επικεφαλής και αναμένεται να κυλήσει σε χαλαρούς ρυθμούς, μολονότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ωστόσο η έξοδος για την Ελλάδα, που θα μείνει μετεξεταστέα, έχει κλειδώσει για τον Αύγουστο και οι θεσμοί κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η σημερινή αξιολόγηση να είναι τυπικού χαρακτήρα, ενώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα και με τη δόση των 747 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτεί κανονικά τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τη δόση που εκκρεμεί από το 2019 και είναι ισόποση, αυτή τελικά δεν θα δοθεί ταυτόχρονα αλλά θα αποδεσμευτεί με τις πρώτες εξετάσεις που θα δώσει η χώρα σε καθεστώς απλής εποπτείας, πιθανότατα τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «επόμενης μέρας» για την Ελλάδα θα συζητηθεί στη συνάντηση (διά ζώσης) που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την ευρωπαϊκή τρόικα (E.E., ESM, EKT), στη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να περιληφθούν στην τελευταία έκθεση των θεσμών για την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα δημοσιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ακόμα «ουρές» είναι οι γνωστές και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, το στοκ των συντάξεων, τη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και δράσεις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που θεωρούνται «κομβικές», όπως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία. Ψηλά στον κατάλογο με τις εκκρεμότητες βρίσκεται και το νέο σύστημα EISPRAXIS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα αλλά κατά πως φαίνεται θα μπει σε λειτουργία στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στην έκθεση του Μαΐου θα επισημαίνεται από την Κομισιόν η ανάγκη να παραμείνει η χώρα προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα της ακρίβειας, σε μια προσπάθεια να δοθεί το πράσινο φως για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής (κόστος 140 εκατ. ευρώ) και την επέκταση -και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση- του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς.
Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, στόχος είναι να διατηρηθεί η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης και τον Μάιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας