Tον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια, που είναι η διπλή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά, κρούει η προτελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Το πόρισμα των θεσμών είναι σε γενικές γραμμές θετικό, σπρώχνοντας τη χώρα προς την έξοδο από την επιτήρηση τον Αύγουστο, αναφέροντας ότι απομένει μία αξιολόγηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων με βάση τη συμφωνία του 2018.
Από την άλλη όμως δεν απουσιάζουν οι καυστικές αναφορές για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με τα καμπανάκια και τις κίτρινες κάρτες (φορολογική διοίκηση, χρηματοπιστωτικό σύστημα, Υγεία, Δικαιοσύνη) να επισκιάζουν τα εύσημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας λόγω των μεγαλύτερων εισπράξεων από το τουριστικό συνάλλαγμα. Οι θεσμοί τοποθετούν στο 8,5% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021, ενώ προβλέπουν συνέχιση των υψηλών ρυθμών και φέτος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αβεβαιότητες στο μέτωπο της πανδημίας και του πληθωρισμού που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, με την κυριότερη πηγή ανησυχίας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα να αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ιδίως ως προς την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης και την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης σημειώνουν ότι η νέα επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου ύψους της, συνιστώντας προσοχή στη ροή εσόδων στον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις, ώστε να μην προκύψει ελλειμματική διαχείριση καθώς υπολογίζεται ότι για τα μέτρα στήριξης θα δαπανηθεί το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ποσό 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους θεσμούς, η δαπάνη αναμένεται να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη» καθώς το κόστος καλύπτεται από τα έσοδα από την εμπορία ρύπων, ενώ η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των εσόδων του Δημοσίου το 2021 μπορεί να έχει θετική αντανάκλαση στα δημοσιονομικά του 2022. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και να οδηγηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ από 7,6% του ΑΕΠ το 2021.
Στο πεδίο των προαπαιτούμενων αναγνωρίζουν μεν την ουσιαστική πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και του στοκ των εκκρεμών συντάξεων, παραπέμπουν δε στην κυβερνητική δέσμευση περί αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και εξάλειψής τους στις αρχές του 2023.
Για τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ αναφέρουν ότι η νομοθέτησή της αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο και η πληρωμή της πρώτης δόσης τον Απρίλιο. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που φαίνεται να απασχολούν την Επιτροπή είναι:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Το νέο εισπρακτικό σύστημα EISPRAXIS της ΑΑΔΕ για τη διαχείριση των απλήρωτων οφειλών κανονικά έπρεπε ήδη να λειτουργούσε, αλλά στην έκθεση γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή και επισημαίνεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα επανδρωθεί με 1.110 ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές. Με το νέο λογισμικό η ΑΑΔΕ θα εξαπολύσει άγριο κυνηγητό με αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τις συνεχείς οχλήσεις να κλείσουν την εκκρεμότητα είτε με εφάπαξ εξόφληση των οφειλών είτε με ένταξή τους σε ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής.
ΥΓΕΙΑ: Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας δεν έχει σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο.
ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση που αφορά το πλαίσιο επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Δεν έχει ακόμη προχωρήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις.
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ: Επιπρόσθετη αβεβαιότητα σχετίζεται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών αποζημιώσεων για περικοπές συντάξεων και δικαστικών υποθέσεων κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου. Επίσης έχει καθυστερήσει η είσπραξη των ποσών από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Μάιο, οι θεσμοί αναφέρουν ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως οι αυξήσεις δεν θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα και δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας