Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS) παρέλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο και θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group.
Για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η οποία (σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.») επισπεύδεται για την Παρασκευή (ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Σάββατο).
♦ Δείτε την πρόταση όπως υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:
Αναλυτικά η επιστολή στα ελληνικά:
«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για υποστήριξη σταθερότητας με βάση το πνεύμα των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESΜ δεδομένου του κινδύνου της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και την Ευρωζώνης στο σύνολό της.
Ειδικότερα η Ελλάδα ζητάει από τον ESM δάνειο για μια περίοδο τριών ετών, σε συμφωνία με το άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και το άρθρο 2 στον «Οδηγό για τα δάνεια». Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.
Με βάση τις αρχές αυτού του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται για μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της οικονομικής σταθερότητας και της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνουμε την άμεση εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνει:
- Μέτρα για φορολογικές μεταρρυθμίσεις
- Μέτρα που σχετίζονται με τις συντάξεις
Θα συμπεριλάβουμε επιπλέον δράσεις που η χώρα θα κάνει για να ενδυναμώσει περαιτέρω και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, τις λεπτομερείς προτάσεις για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις «θεσμούς» η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο τέλος της χρονικής περιόδου του δανείου ή νωρίτερα, να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά και να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση.
Ως μέρος των γενικότερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα καλωσορίζει την πιθανότητα να διερευνηθούν πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε το χρέος της να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της και εγκαίρως. Πιστεύουμε ότι τα κράτη-μέλη θα κατανοήσουν την επείγουσα ανάγκη του αιτήματος για δάνειο δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό μας σύστημα, την έλλειψη ρευστότητας, τις επερχόμενες οφειλές μας, τις εσωτερικές οφειλές και την επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την θετική και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Προς αποφυγή αμφιβολιών αυτή η επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή της 30ης Ιουνίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας