Σε εφαρμογή μπαίνουν τα σχέδια για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 2,64 δισ. ευρώ, από το 1ο Μνημόνιο και υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση για νέα έξοδο στις αγορές μολονότι έχει καλύψει το φετινό δανειακό πρόγραμμα (14 δισ. ευρώ) έτσι ώστε μέσω της φτηνής ρευστότητας να ανανεώσει παλιές εκδόσεις με πολύ χαμηλότερο όμως κόστος. Προτεραιότητα θα δοθεί στο τελευταίο ανοιχτό γραμμάτιο, ύψους 1,857 δισ. ευρώ, που οφείλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022.
Είναι η τρίτη προεξόφληση μετά τα 3,3 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν φέτος τον Απρίλιο και τα 2,7 δισ. ευρώ που βγήκαν από τον χάρτη των υποχρεώσεων τον Νοέμβριο του 2019. Μέχρι τώρα δηλαδή η χώρα έχει αποσβέσει χρεολύσια ύψους 6 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,8 δισ. ευρώ που έλαβε συνολικά από τον διεθνή οργανισμό κατά τη διάρκεια του 1ου Μνημονίου.
Τόκοι και προμήθειες
Η κίνηση αυτή, πέρα από το οικονομικό όφελος που έχει καθώς απαλλάσσει τη χώρα από τόκους και προμήθειες που σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνονται στα 40 εκατ. ευρώ -λόγω του υψηλότερου επιτοκίου των δανείων αυτών σε σύγκριση με τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται πλέον η χώρα από τις αγορές-, έχει και έναν ισχυρό συμβολισμό για τις αγορές, ενόψει και των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενέργειες για την πληρωμή του 1,857 δισ. ευρώ ξεκινούν άμεσα έτσι ώστε η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι για την προεξόφληση του ΔΝΤ απαιτείται «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα πρέπει να παραιτηθεί από αντίστοιχη υποχρέωση, να υπάρξει δηλαδή ανάλογη πρόωρη εξόφληση και στα ευρωπαϊκά δάνεια.
Σειρά θα πάρουν αμέσως μετά τα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το 1ο Μνημόνιο με την προεξόφληση να αφορά λήξεις ύψους 2,64 δισ. ευρώ εντός του 2022. Πέρα από τα διακρατικά δάνεια στο υπουργείο Οικονομικών είχαν άλλη μία επιλογή πάνω στο τραπέζι η οποία όμως είχε λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει. Πρόκειται για τα ομόλογα που απέκτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την τριετία 2010-2012 (SMP’s), εξαιρέθηκαν από το PSI («κούρεμα») και αποπληρώνονται σήμερα στο 100% της αξίας τους. Τo ύψος αυτών των ομολόγων φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι 3,6 χρόνια. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι τα επιτόκιά τους, καθώς είναι ακόμη πιο τσουχτερά από αυτά του ΔΝΤ, εξ ου και η πρόταση για την αντικατάστασή τους με φτηνότερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας