Οι πατέντες της εισφοροδιαφυγής από τους εικονικά πτωχούς επιχειρηματίες όχι μόνο διατηρούνται, αλλά συνεχίζουν να εξασφαλίζουν άνετο βίο στους μεγαλοοφειλέτες. Η συνέχιση αυτής της παράδοσης επισημαίνεται και στην τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ για την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2021 χωρίς φυσικά να ευθύνεται γι’ αυτό η πανδημία, μολονότι διατηρεί το δικό της μερίδιο στην επιβάρυνση του ΕΦΚΑ αφού μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο καταμετρά αύξηση οφειλών ύψους 7,341 δισ. ευρώ.
Η έκθεση επαναλαμβάνει και παλαιότερη επισήμανση για το σύνηθες φαινόμενο «δημιουργίας οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία και με τα περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν να έχουν διοχετευθεί σε τρίτους». Επίσης αναφέρει «δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν ως έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν».
Με την αύξηση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ να είναι η υψηλότερη τα τελευταία χρόνια (251,39 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο) όταν η μέση αύξηση της οφειλής από εισφορές δεν ξεπερνούσε σε ύψος το ένα δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε παλαιούς οφειλέτες οι οποίοι διέκοψαν τις ρυθμίσεις, η νέα διευθέτηση για 72 δόσεις και μόνο στους πληττόμενους από την πανδημία δεν λύνει το πρόβλημα.
Συνολικά οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και τους φορείς που τον απαρτίζουν ξεπέρασαν τα 38 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ εντός του τριμήνου (Απρίλιος-Ιούνιος 2021) ανέρχονται σε 227.300.921 ευρώ.
Από την ανάλυση προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 38.005.414.981 ευρώ, το 24,83% (ποσό 9.436.157.788 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 75,17% (ποσό 28.569.257.193 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.
Πάντως το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.128 οφειλέτες) που αθροίζουν το 24,42% του συνόλου της οφειλής στον ΕΦΚΑ, ενώ υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.546.775 οφειλέτες (79,19% των οφειλετών) να χρωστούν έως 15.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο διακανονισμός αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών που απέφερε και τα υψηλότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ ήταν αυτός του 2019 με τις 120 δόσεις με αποτέλεσμα και τις περισσότερες ενεργές ρυθμίσεις για ποσό 3.869.654.468 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των εισπράξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά και ανήλθε σε 1.471.021.155 ευρώ. Είναι προφανές πώς περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα αναγκαία μια ανάλογη ρύθμιση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας