Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για την κύρωση της τροποποίησης της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ ή ESM), που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο από τους 19 της ευρωζώνης. Η βασικότερη αλλαγή που εισάγεται με την τροποποίηση της συνθήκης είναι η λειτουργία στο πλαίσιο του ΕΜΣ του κοινού μηχανισμού ασφαλείας (common backstop) για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund - SRF) σε περίπτωση που οι πόροι του Ταμείου δεν επαρκούν για τη στήριξη τραπεζών σε καθεστώς εξυγίανσης.
Επιπλέον εισάγονται αλλαγές στη λειτουργία των χρηματοδοτικών μέσων του ΕΜΣ και ιδίως σε σχέση με το προληπτικό πιστωτικό όριο υπό όρους, ενώ διευρύνεται ο ρόλος του στην παρακολούθηση της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης -που είναι και μέλη του-, ιδίως σε σχέση με την εκπόνηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους σε περιπτώσεις αιτήματος χρηματοδοτικής συνδρομής.
Οι αλλαγές που εισάγονται στο ισχύον πλαίσιο περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή ρητρών συλλογικής δράσης στα κρατικά ομόλογα των μελών του ΕΜΣ, καθώς και την πρόβλεψη της δυνατότητας δημιουργίας πρόσθετης δόσης εγκεκριμένου κεφαλαίου που θα αναληφθεί από μερικούς ή όλους τους μετόχους της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (του EFSF, που είναι ο «πρόγονος» του ESM, ο οποίος χορήγησε το δάνειο του 2ου Μνημονίου προς την Ελλάδα).
Ουσιαστικά, με τη νέα συνθήκη ο ESM μετατρέπεται σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», με κομβικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ESM θα σχεδιάζει, θα διαπραγματεύεται και θα παρακολουθεί μελλοντικά προγράμματα βοήθειας, όπως συνέβη με το ελληνικό 3ο Μνημόνιο αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Θα παρακολουθεί επίσης στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις και στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας