Υπαγωγή όλων των εργοστασίων υπό την σκέπη ενός ενιαίου φορέα, προσέλκυση ξένων πελατών με σκοπό τη συνεργασία και τη συμπαραγωγή οπλικών και εποπτικών συστημάτων, πολιτική προσανατολισμένη προς την εξωστρέφεια και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους εργαζομένους με την αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού.
Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να αναστραφεί όσο το δυνατόν ταχύτερα το βαρύ κλίμα που ώς τώρα επικρατούσε στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και να μετατραπεί σε ένα σημαντικό κερδοφόρο τομέα για την ελληνική οικονομία.
«Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους πυλώνες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ο οποίος συστηματικά επιχειρούνταν να απαξιωθεί με σκοπό το ξεπούλημά της» ήταν μια από τις διαπιστώσεις που έκανε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κατεξοχήν επιφορτισμένος με την αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος, όταν τον συναντήσαμε για να διερευνήσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία και τα σχέδια της για το μέλλον.
«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο να σταθεροποιήσουμε την επιβίωσή της και το επόμενο είναι η ανάπτυξη» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία έχει πέντε βασικούς πρωταγωνιστές: Τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και σχετικά πρόσφατα την Ισπανία. Αυτές οι χώρες έχουν μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες δεν ήθελαν τις μικρές ανταγωνιστικές εθνικές βιομηχανίες, όπως ήταν η δική μας, και για τις οποίες άφηναν μόνο δύο δρόμους. Ή να παράγουν… βίδες ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τις εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες σε καθετοποιημένα προϊόντα ακόμη και σε καινοτομία, τεχνολογία και τεχνογνωσία ή τον δρόμο του ξαφνικού θανάτου. Για τη δική μας βιομηχανία επέλεξαν τον πρώτο δρόμο, ο οποίος και οδηγούσε στη συστηματική απαξίωσή της και στον αργό θάνατο. Δεν σκοπεύουμε όμως να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».
Σε Ρωσία και Βραζιλία
Προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ανάκαμψη ο αναπληρωτής υπουργός στα μέσα Μαρτίου ταξίδευσε στη Μόσχα, ενώ μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΣ Κοσμά Χρηστίδη στα μέσα Απριλίου επισκέφθηκε τη Βραζιλία όχι μόνο για τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών αλλά και για να συναντηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους εταιρειών της Λατινοαμερικανικής χώρας σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν πιθανές συνεργασίες και συνέργιες.
«Οι Βραζιλιάνοι έδειξαν ενδιαφέρον για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και για το εάν μπορούν να επισκευαστούν εδώ τα Embraer», ανέφερε στη συνομιλία μας ο Κώστας Ησυχος. «Κινούμενοι στο ίδιο πνεύμα και προκειμένου να γίνει η αμυντική μας βιομηχανία περισσότερο εξωστρεφής, σκοπεύουμε να αναζητήσουμε συνεργασίες και πιθανούς πελάτες σε χώρες από τη Β. Αφρική, τα Αραβικά Εμιράτα, την Ευρασία και τη Λατινική Αμερική.
»Εξάλλου όπως είδαμε στη Βραζιλία, η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας –που σημειωτέον είχε στην έκθεση ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα- κατασκευάζει τροχοφόρα για το Περού. Οι προσπάθειες, δε, αυτές ήδη φαίνεται να έχουν αποτελέσματα αφοί οι Ρώσοι συζητούν το ενδεχόμενο να παράγονται στα ΕΑΣ του Αιγίου τυφέκια Καλάσνικοφ. Από την άλλη οι Κινέζοι ενστερνίζονται τη λογική συμπαραγωγής εποπτικών μέσων, όπως είναι τα ραντάρ, ενώ όπως διαπίστωσα στη Βραζιλία και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο με τον πρέσβη της Ινδίας, οι Ινδοί είναι ενθουσιασμένοι με πλοία που είχαν κατασκευαστεί στο Σκαραμαγκά και ενδιαφέρονται να τους κατασκευάσουν νέα».
Ο σημαντικότερος παράγοντας για να επιτευχθούν όλα τα ανωτέρω είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες. «Εχουμε κάνει σειρά από επισκέψεις με σκοπό να εμπνεύσουμε με το όραμά μας τους εργαζόμενους, οι οποίοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν ώς πρόσφατα εθίστηκαν στην ιδέα πως ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι με συνέπεια αρκετοί από αυτούς να φτάσουν στο: Οποιος προλάβει να φύγει. Ετσι έφυγε εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό με συνέπεια να έχουμε πρόβλημα στην εκτέλεση παραγγελιών.
»Για να το αντιμετωπίσουμε θα κάνουμε νέες και λίγες προσλήψεις, ενώ στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, που θέλουμε να έχουν οι εργαζόμενοι, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει η δημιουργία ενός φορέα υπό τον οποίο θα ενοποιηθούν οι αμυντικές βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες θα είναι αλληλοεξαρτώμενες και αλλητροφοδοτούμενες και δεν θα επικαλύπτει η μια την άλλη. Ετσι θα αποφύγουμε το κλείσιμο μονάδων και οι εργαζόμενοί τους θα κρατήσουν τις θέσεις τους.
»Αυτό το διάστημα, εξάλλου, η διοίκηση της ΕΑΣ διενεργεί διαγνωστικό έλεγχο ώστε να προσδιοριστούν οι δυνατότητες των εργοστασίων της ενώ παράλληλα έχει εντολή να ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξή της. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύτηκαν καθώς ήταν εναρμονισμένες στις μνημονιακές επιταγές. Η διάσωση όμως της αμυντικής βιομηχανίας δεν γίνεται ούτε με εκποιήσεις, ούτε με ειδικές εκκαθαρίσεις, ούτε με ξεπουλήματα, ούτε με υπερεργολαβίες που δεν είναι αναγκαίες».
Τα ΕΑΣ
Η εταιρεία που προήλθε από την συνένωση της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και αρχικά αριθμούσαν περί τους 1.800, σήμερα έχει περίπου 750 εργαζόμενους. Παράλληλα δυο από τις συνολικά πέντε μονάδες της, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης στην Εύβοια και η Μεταλλουργική στο Κεφαλόβρυσο της Ηπείρου, βρίσκονταν στις διαδικασίες για να τεθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενώ… αράχνιαζαν και οι υπόλοιπες μονάδες σε Αίγιο, Μάνδρα, Ελευσίνα, Υμηττό και Λαύριο.
Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις σε Αίγιο, Κύμη και Ηπειρο και για τα ΕΑΣ στην Πελοπόννησο έχει αποφασιστεί να γίνουν περίπου 100 προσλήψεις προσωπικού και να εξευρεθούν πρώτες ύλες για τις παραγγελίες που υπάρχουν ενώ σχεδιάζεται σύντομα να τεθούν σε λειτουργία οι άλλες δυο.
Οπως εξάλλου πληροφόρησε την «Εφ.Συν.» στενός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ησυχου, αυτή τη στιγμή στα εργοστάσια των ΕΑΣ «τρέχουν» οι παραγγελίες για βομβίδες 40 mm διαφόρων τύπων, όλμων 81 mm, φυσιγγίων 30 mm και πολυβόλων με διόπτρες, αξίας περίπου 70.000.000 ευρώ για τον Ελληνικό Στρατό, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται παραγγελίες εξωτερικού συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ.
Το θέμα δε που υπήρχε σχετικά με τον κίνδυνο να επιβληθεί στη χώρα πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ύψους 1 δισ. ευρώ για δήθεν παράνομη κρατική ενίσχυση της εταιρείας, η ηγεσία του υπουργείου πρόκειται να το αντιμετωπίσει με τη δημιουργία ενιαίου φορέα και κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία οι μονάδες θα μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 346 της συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο επιτρέπεται να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία εταιρειών ουσιωδών συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.
Η νομική υπηρεσία μάλιστα του υπουργείου ετοιμάζεται ώστε να αποδείξει ότι όλες οι μονάδες είναι αναγκαίες για την αμυντική βιομηχανία, αφού στην Κύμη εκτός από τα είδη ένδυσης κατασκευάζονταν αλεξίσφαιρα γιλέκα και το εσωτερικό προστατευτικό για τα κράνη, ενώ στο Κεφαλόβρυσο εκτός από τα κέρματα του Ευρώ παράγονται και τα κιάφια (βάσεις) των βλημάτων.
Η ΕΛΒΟ
Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη είχε τεθεί επίσης υπό καθεστώς εκκαθάρισης και το μόνο που έμενε ήταν η έναρξη των πλειστηριασμών των τμημάτων στα οποία είχε χωριστεί η επιχείρηση. Η όλη διαδικασία,όπως αποκάλυψε στην «Εφ.Συν» στέλεχος του υπουργείου, έχει σταματήσει με παρέμβαση του Κώστα Ησυχου, ο οποίος διαμήνυσε στους υποψήφιους αγοραστές ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει ούτε να ενοικιάσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην εταιρεία.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανήκουν η πίστα δοκιμών των τεθωρακισμένων, αλλά και ένας τεράστιος θάλαμος όπου μπαίνουν τα άρματα και γίνονται δοκιμές και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Σε αυτόν τον θάλαμο ελέγχεται εάν είναι δυνατόν να προσβληθούν τα συστήματα του άρματος από εξωτερικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα ή από αυτά που δημιουργούν άλλα κομμάτια του ίδιου του οχήματος και εάν αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά του.
«Μόνο αυτός ο θάλαμος σε σημερινές τιμές αξίζει 15 με 20 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος στην «Εφ.Συν» και συνέχισε: «Εάν λοιπόν αφαιρεθούν από την ΕΛΒΟ η πίστα και ο θάλαμος, που είναι απολύτως αναγκαία για την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας των αρμάτων, τότε αυτό που μένει στην εταιρεία είναι ένα… χωράφι. Ετσι μετά τη διαβεβαίωση της ηγεσίας ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δυο “κομμάτια” της ΕΛΒΟ, το ενδιαφέρον των… επενδυτών έχει “παγώσει” και μαζί της η διαδικασία πώλησης».
Ο Σκαραμαγκάς
«Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι άλλο ένα πρωτεύον θέμα που ενδιαφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρόλο που αυτή τη στιγμή εμείς βρισκόμαστε στη θέση του πελάτη», είναι η χαρακτηριστική φράση που είπε στην «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος του Πεντάγωνου όταν ρωτήθηκε για την τύχη των πολύπαθων ναυπηγείων και των εργαζομένων του και συνέχισε: «Εντός των επομένων ημερών πρόκειται να συναντηθούν ομάδες εργασίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, το Οικονομικών και το δικό μας προκειμένου να διερευνήσουμε λύσεις για το μέλλον τους.
»Η ναυτικοεπισκευαστική δύναμη της χώρας είναι σημαντικός τομέας της βαριάς βιομηχανίας και θα επιχειρήσουμε να βρούμε τρόπο ώστε να ξεφύγουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το στενό πλαίσιο στο οποίο έχουν τεθεί ώστε να εξυπηρετούν μόνο ανάγκες για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Επεξεργαζόμαστε κάποια σχέδια και μελετούμε νομοθετικές παρεμβάσεις για την απεμπλοκή και αξιοποίησή τους. Οι χειρισμοί, όμως, θέλουν προσοχή».
Η ΕΑΒ
Η εταιρεία της Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και, σε αντίθεση με τα ναυπηγεία, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2014 αύξησε τις πωλήσεις της σε ποσοστό άνω του 10%, πέτυχε μείωση μεγαλύτερη από 15% στις δαπάνες της και μείωσε το χρέος της προς το Δημόσιο παρακρατώντας το 20% σε κάθε πληρωμή προς αυτό.
Αυτή την ίδια στιγμή η ΕΑΒ βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για την ολική υποστήριξη των πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος για τα έτη 2015-2019 και αναμένει την ανάληψη της συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο μεταξύ υλοποιεί ήδη για τη Lockheed Martin την επέκταση της σύμβασης κατασκευής τμημάτων του αεροσκάφους C-130 για την παγκόσμια αγορά για την περίοδο 2015–2019, πέτυχε την είσοδο στις αγορές της Ινδίας και της Πολωνίας με την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες Tata Advanced Systems Ltd και WZL-2 αντίστοιχα, προχώρησε σε υπογραφή νέας συμφωνίας με την Προεδρική Φρουρά των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για διάστημα 3 ετών και ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την επέκταση του Προγράμματος συντήρησης και γενικής επισκευής παρελκομένων και κινητήρων για τα Mirage 2000 του Κατάρ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας