Χωρίς επιχειρηματικές συμφωνίες στις βαλίτσες της παρά μόνο με υποσχέσεις από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και τους ισχυρούς παίκτες της διεθνούς αγοράς για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Είχε προηγηθεί ένα διήμερο εντατικών διερευνητικών επαφών των υπουργών της κυβέρνησης με περισσότερους από 100 επιχειρηματίες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι πήγαν στο Metropolitan Club, όπου έγινε το συνέδριο του Capital Link, για έναν και μόνο λόγο: να ακούσουν τις επενδυτικές προτάσεις της Αθήνας.
Μέχρι εκεί όμως. Ενθουσιασμός υπήρξε μόνο από τη μια πλευρά, με τους Αμερικανούς επενδυτές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξουν πραγματικές ευκαιρίες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους πέρα από τις υφιστάμενες επενδύσεις χαρτοφυλακίου (αγορές κρατικών ομολόγων, εντόκων γραμματίων).
Αξιολογούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη από τη στιγμή που οι επενδυτικοί προορισμοί παραμένουν ακόμη περιορισμένοι. Για παράδειγμα, ο χώρος του real estate, δηλαδή οι επενδύσεις σε ακίνητα, είναι ένας τομέας που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον πλην όμως, όπως υποστηρίζουν, αφορά περιορισμένο αριθμό επενδυτών (funds).
Επίσης η Ελλάδα έχει μηδενικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 μόλις 3 με 5 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι για να κρατηθεί ζεστή αυτή η αγορά θα πρέπει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει σε περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις μολονότι δεν έχει ανάγκη αυτή τη ρευστότητα (δεδομένου και του ποσού των 36 δισ. ευρώ που έχει στο μαξιλάρι).
Ενας ακόμη παράγοντας που κάνει τα funds διστακτικά για επενδύσεις στη χώρα μας είναι το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει ξεκινήσει να φορτίζεται με πρόσθετες γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες.
Αυτές αφορούν ιδιαίτερα το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή κυπριακής δικαιοδοσίας.
Ανησυχίες
Σοβαρή πηγή ανησυχίας για τους ξένους θεσμικούς εξακολουθούν να αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια. Στο συνέδριο του Capital Link το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ιδιαίτερα έντονο για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Πέρα δηλαδή από το σχέδιο «Ηρακλής» οι Αμερικανοί είχαν στηθεί και ζητούσαν λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν με στόχο την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και ακολούθως την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση της οικονομίας. Οι τράπεζες έχουν ακόμη πολύ δρόμο ώστε να ολοκληρώσουν την εξυγίανσή τους.
Εν κατακλείδι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες δεν διαμορφώνεται κάποιο ισχυρό momentum για επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίοι εστιάζουν στην πορεία του ΑΕΠ (ο στόχος για την ανάπτυξη του 2020 είναι για 2,8%) και όχι τόσο στα θηριώδη πλεονάσματα.
Στην περίπτωση δε που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των αναλυτών για σοβαρή «διόρθωση» στις αγορές τότε αυτή δεν θα πλήξει μόνο τις ώριμες αλλά και τις αναδυόμενες, όπως είναι η Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ραντεβού των μελών της ελληνικής αποστολής με τους εκπροσώπους της αγοράς ήταν προσωπικά και πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων λόγω και των υπολοίπων δραστηριοτήτων που έπρεπε να χωρέσουν στην ίδια ατζέντα.
Πρόκειται για τα δύο «group sessions» που έστησαν για τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη οι διοργανώτριες επενδυτικές τράπεζες σε συνεργασία με εισηγμένες και μη εταιρείες.
Μάλιστα το πρόγραμμα του Χρήστου Σταϊκούρα περιελάμβανε και κάποιες επιπλέον επαφές με αξιωματούχους των θεσμών, όπως με τον συντονιστή των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Πολ Κούτος, και με τον επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χώρα μας, Φραντσέσκο Ντρούντι, οι οποίες όμως πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας