Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΥΠΟΙΚ: Ούτε απαιτήσεις ούτε σκληρή στάση από τη Λαγκάρντ

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τονίζει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), προσθέτοντας πως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έθεσε καμία αξίωση σε οποιοδήποτε ζήτημα.

«Η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ  έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν 'απαιτήσεις'  από τη μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία 'σκληρής' στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του Γ. Βαρουφάκη ήταν: 

  • Να ενημερώσει την Κρ. Λαγκάρντ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές.
  • Να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. 
  • Να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου (π.χ. ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση – που έγινε δεκτή – οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τη διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες).

Διατεθειμένο να δείξει μέγιστη ευελιξία 

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να «εξήγησε διεξοδικά τη σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου» και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο «είναι διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία» στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης. 

Όπως σημειώνεται, η συζήτηση για τα θέματα δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά «εξελίχθηκε ως μια συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια» καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας. 

Κάνοντας έναν απολογισμό των επαφών που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ουάσινγκτον, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους τόσο για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Από τη μεριά τους, οι Αμερικανοί επέμειναν στη σημασία μιας «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της ευρωζώνης. Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν. 

Υπενθυμίζεται πως συνολικά η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 6,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις δεκαπέντε εναπομείνασες δόσεις, οι οποίες απορρέουν από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές τον Μάιο του 2010. Στον «λογαριασμό» συμπεριλαμβάνεται και η δόση των 746 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει μεθαύριο (Μ. Πέμπτη) η Αθήνα στο Ταμείο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΥΠΟΙΚ: Ούτε απαιτήσεις ούτε σκληρή στάση από τη Λαγκάρντ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας