Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Συνάντηση δυο ωρών είχαν οι Κριστίν Λαγκάρντ και Γιάνης Βαρουφάκης στη Νέα Υόρκη | EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Εποικοδομητική συζήτηση για επωφελή συμφωνία

«Είχαμε μια εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Στην ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Όσο για το αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;» Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι…».

Λαγκάρντ: «Συμφωνία προς το συμφέρον όλων μας»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε στη δήλωσή της πως επικροτεί την επιβεβαίωση που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Αθήνα θα καταβάλει την οφειλή της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για να τονωθεί η απασχόληση.

Όπως είπε, συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για τη βελτίωση της ικανότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε επίσης ότι «εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες και οι δύο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους τη Δευτέρα».

Περικοπές στις συντάξεις και διάψευση

Περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ φέρεται ότι ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

♦ Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σήμερα συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανάμεσά τους τον Νέιθαν Σιτς, υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις. Θα έχει επίσης συνομιλίες με την Κάρολιν Ατκινσον, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις Διεθνείς Οικονομικές Υποθέσεις.

Σακελλαρίδης: Δεν έχουμε υποβάλει τέτοια πρόταση

«Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί», είπε και πρόσθεσε, όμως, πως «η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή κι η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κ. Λαγκάρντ. Από τη στιγμή που η κ. Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Στο ερώτημα αν τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εποικοδομητική συζήτηση για επωφελή συμφωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας