Η αλήθεια για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ότι αυτά επιβλήθηκαν από τους δανειστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να τα αποδεχτούν. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ για το 2016, 4,5% του ΑΕΠ για το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ για το 2018. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Εξίσου αλήθεια είναι ότι καμία ελληνική κυβέρνηση -αν η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική της- δεν θα υιοθετούσε τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει υπερφορολόγηση των πολιτών και βρόχο στον λαιμό της οικονομίας. Αυτή είναι άλλωστε και η γνώμη όλων των σοβαρών οικονομολόγων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για στόχο που δεν αφορά ένα αλλά πολλά οικονομικά έτη και ειδικά οικονομίες σαν την ελληνική.
Αρνητική γνώμη για τα υψηλά πλεονάσματα είχε και το ΔΝΤ, το οποίο πρότεινε μεγάλο κούρεμα του χρέους ώστε να μπορεί η ελληνική οικονομία να το εξυπηρετήσει. Αντίθετη ήταν η γνώμη κυρίως των Γερμανών, που αρνούνταν το κούρεμα του ελληνικού χρέους αντιπροτείνοντας τη χρονική επιμήκυνση της εξυπηρέτησής του, κάτι που πέτυχαν άλλωστε. Στο πλαίσιο αυτό -ότι τα υψηλά πλεονάσματα θεωρούνται και είναι παραλογισμός για την ελληνική οικονομία- η Ν.Δ. επί Κ. Μητσοτάκη από το 2016 άρχισε να λανσάρει το αίτημα μείωσής τους ως βασικό αντιπολιτευτικό χαρτί απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως βασικό προγραμματικό στόχο της.
Μιλώντας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2016 ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας: πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη. Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Στη συνέχεια η Ν.Δ. και ο αρχηγός της με κάθε ευκαιρία θύμιζαν αυτή τη θέση τους. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα καλούσε δημοσίως τον Αλ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός, να πάνε μαζί να διαπραγματευτούν με τους δανειστές τη μείωση των πλεονασμάτων.
Επαναδιαπραγμάτευση
Οσο πλησίαζε ο χρόνος των εκλογών του 2019, είναι αλήθεια ότι η Ν.Δ. άρχιζε να ρίχνει νερό στο κρασί της και να καθιστά τη θέση της για τα πλεονάσματα όσο το δυνατόν πιο αόριστη γινόταν.
Για παράδειγμα στις αρχές Μαρτίου του 2019, μιλώντας με τον διευθυντή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου, αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα».
Με αυτή την τοποθέτηση άφηνε ανοιχτό η μείωση των πλεονασμάτων να ισχύσει ή από το 2020 ή από το 2021. Οχι πάντως από το 2018 όπως υποσχόταν στη ΔΕΘ του 2016. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 20/2/2019 -σε συνέντευξή του στο CNBC- ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε μιλήσει για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 και το 2022. Την επομένη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας επίσης στο αμερικανικό δίκτυο CNBC είχε εκφράσει τη συμφωνία τής τότε κυβέρνησης .
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό... Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε» τόνισε τότε ο κ. Τσακαλώτος.
Στα προεκλογικά πάντως σποτ της Ν.Δ., με αφηγητή τον Κ. Μητσοτάκη, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν προσδιοριζόταν χρονικά για το μέλλον, αλλά ως άμεσο αίτημα και στόχος.
Καρφιά από Τσακαλώτο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ σχολίασε στην «Εφ.Συν.»:
«Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ κάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη –ακόμη και στη Γερμανία– συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας