Με τα θέματα των εργασιακών δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της προστασίας της μισθωτής εργασίας να θεωρούνται φλέγοντα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητά και προσδοκά τη συνεργασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ (ILO). Οπως φαίνεται λοιπόν, αμέσως μετά την επαναφορά σε κεντρικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ίσως ΣΕΤΕ) με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο διάλογος που θα ακολουθήσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ενδέχεται να έχει τοποτηρητές όχι μόνον εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και διαιτητή εκπρόσωπο του ILO.
Σε πρώτη φάση πάντως όλα δείχνουν πως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα συμβάλει με εμπειρογνώμονες στις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, κάτι που θα προσδώσει και κύρος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπό τη σκέπη του ILO διεξήχθη διάλογος των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.
Συγκεκριμένα είχε προκύψει ώσμωση εργοδοτών και εργαζομένων υπό την υψηλή εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και με τη συμμετοχή τού τότε υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Με το «κοινωνικό συμβόλαιο» που υπέγράφη οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ) τάχθηκαν τότε αλληλέγγυοι μεταξύ τους κατά των αλλαγών που αξιώνει η τρόικα στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον τρόπο προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οσον αφορά πάντως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν το νομοσχέδιο δίνοντας έμφαση στα εξής, πέρα από την επαναχορήγηση στους κοινωνικούς εταίρους της αρμοδιότητας για το ύψος του κατώτατου μισθού:
● Επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή εφαρμογή τους και από εργοδότες που δεν είναι στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.
● Διάρκεια της μετενέργειας (επαναφορά στους έξι από τους τρεις μήνες).
● Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
● Τα επιδόματα που θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της μετενέργειας (π.χ. γάμου) των συλλογικών συμβάσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας