Παραμονές των κρίσιμων συνόδων στις Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον συνεχίζει ανήσυχη να παροτρύνει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να βρουν μια συμφωνία, ενώ οι εταίροι της Αθήνας -άλλοι απρόθυμοι να οδηγήσουν την κατάσταση σε ρήξη και άλλοι «οργισμένοι» από την επιμονή της κυβέρνησης Τσίπρα- ευελπιστούν σε μια λύση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.
Υπογραμμίζοντας τη διεθνή ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από μια μακρά αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, οι ΗΠΑ έκαναν σήμερα (Τρίτη) άλλη μια παρέμβαση. Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G20, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου, ζήτησε από τις δυο πλευρές να είναι «πρακτικές και πραγματιστικές» στην επίλυση των διαφορών τους και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ε.Ε.
«Δεν πιστεύω» είπε, «ότι πρέπει να λέγονται εύκολες κουβέντες για μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κατάσταση που είναι ασταθής ή την Ε.Ε. σε μια θέση ασταθή».
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αποφύγει τις «παρεμβάσεις» τα τελευταία χρόνια που οι αγορές έδειχναν να ηρεμούν, μετά την κλιμάκωση της κρίσης το 2011-12. Γι' αυτό και οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Αμερικανού προέδρου όσο και, τώρα, του υπουργού Οικονομικών είναι ενδεικτικές του πόσο ανησυχεί η Ουάσιγκτον για τις δημόσιες κουβέντες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν «ακούν» οι... ισχυροί εταίροι
Παρά τις προτροπές, ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης δείχνει να παραμένει αδιάλλακτος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μάλιστα, άφησε την Τρίτη, πάλι ανοιχτό το ακραίου σενάριο της εξόδου. Δείχνοντας να απορρίπτει εξαρχής το σχέδιο της Αθήνας, είπε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, υπογράμμισε ότι περιμένει να ακούσει δεσμευτικές δηλώσεις από την ελληνική κυβέρνηση και επέμενε ότι περιμένει η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος της, πριν εξεταστεί οποιαδήποτε νέα πρόταση.
«Δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», είπε. «Έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα. Εάν δεν το θέλουν, τότε όλα τελείωσαν», είπε μάλλον εκνευρισμένος, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.
«Εκνευρισμένοι» είναι και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες. Οι πηγές αυτές φέρονται να δήλωσαν στο πρακτορείο ότι «οι Έλληνες σκάβουν μόνοι τους τον τάφο» τους και ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στα σκαριά» από την Κομισιόν.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι» δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Το eurogroup είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις θέσεις της. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το τρέχοντα πρόγραμμα είναι πλαίσιο και σημείο αναφοράς για εμάς. Θα πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να βρούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όχι έξω από αυτό». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος της και να δώσει χρόνο και στην ίδια και στην ευρωζώνη να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία.
«Υπάρχει μια σύνοδο στις 16 Φεβρουαρίου», είπε «που είναι μεγάλης σημασίας και μπορεί να είναι αποφασιστική. Από την Τετάρτη μέχρι την 16η Φεβρουαρίου θα χρειαστεί πολύ δουλειά και καλή πίστη για να φθάσουμε σε μια συμφωνία», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει σενάριο Grexit, δεν υπάρχει σχέδιο B», αφού «όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Συμφωνία ζητούν οι αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες
Συμβιβαστικές ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία. Οπως είπε την Τρίτη ο Νόρμπερτ Ντάραμπος: «είναι κοινό συμφέρον να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα δώσουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση». Για κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, απαιτείται διάλογος, τον οποίο προωθεί ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του, στη Βιέννη, τη Δευτέρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ταυτόχρονα ο Ντάραμπος άσκησε έντονη κριτική στους εταίρους του στην κυβέρνηση, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα για την στάση του απέναντι στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το «κόμμα των τραπεζιτών και των εκατομμυριούχων».
«Το Λαϊκό Κόμμα με τις περιφρονητικές του τοποθετήσεις, απέδειξε για μια ακόμη φορά, πως αδιαφορεί τελείως για τους ανθρώπους και για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», τόνισε, καταγγέλλοντας τη «διπλοπροσωπία» των συντηρητικών στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς αυτό «από τη μια σιωπά επίμονα στην αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική του κομματικού του φίλου, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αλλά εμφανίζεται φοβερά ταραγμένο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αγωνίζεται για περισσότερη δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας