Για τις 11 Φεβρουαρίου προσδιορίζεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία θα αποφασίσει για τον αίτημα της Αθήνας, να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους της.
Όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται «πιθανότατα» να συναντηθούν την επόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου θα είναι η πρώτη μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να βάλει «πάνω στο τραπέζι ιδέες» προς συζήτηση με τους ομολόγους του.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας, ωστόσο συναντά την αντίδραση της Γερμανίας. Υπάρχουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας, όπως η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τρόπο πολύ ρεαλιστικό. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, κέρδισε (τις εκλογές), έχει προτάσεις πολύ διαφορετικές (από τις δικές μας), είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
FT: Αντιδρά η ΕΚΤ στο σχέδιο Βαρουφάκη
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «προβάλλει αντίσταση» στο μεταβατικό σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για την άντληση επιπλέον κεφαλαίων μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με τους FT, η ΕΚΤ απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισ. κατά 10 δισ., όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας