Προβληματισμό στις πετρελαϊκές εταιρείες και αναταραχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκάλεσε η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αναλάβει την κυβέρνηση, να θέσει υπό νέα βάση το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και παράλληλα να ακυρώσει τους εν εξελίξει διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και να επανεξετάσει τις συμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, θορυβημένος από το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το Σάββατο στο οποίο φιλοξενούνταν οι δηλώσεις περί ακύρωσης των διαγωνισμών και αλλαγής του νόμου ώστε το Δημόσιο να έχει μερίδιο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, τις οποίες έκανε ο συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου του ΥΠΕΚΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος.
Στην επιστολή καλεί τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδοκιμάσει προσωπικά τις δηλώσεις του στελέχους του κόμματος, ενώ σε ξεχωριστή ανακοίνωση χαρακτηρίζει «εθνικά επικίνδυνες, οικονομικά επιζήμιες και κοινωνικά απαράδεκτες» τις δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από τον Αλ. Τσίπρα «να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το μοντέλο ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που επαγγέλλεται το κόμμα του, τη διεθνή απομόνωση της χώρας που θα προκαλέσει, την αποτροπή επενδύσεων και τελικά την οικονομική υπανάπτυξη». Επικαλείται μάλιστα τους υπολογισμούς που έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ ότι από τις παραχωρήσεις το Δημόσιο αναμένει έσοδα… 150 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25-30 ετών, αλλά με τιμές πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι (2013) και όχι στα 40-50 δολάρια που έχει πέσει σήμερα.
Σημείο-κλειδί για το ΥΠΕΚΑ αλλά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν σε έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα είναι ο τύπος των συμβάσεων που τελικά θα ισχύσουν σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
■ Η κυβέρνηση προωθεί το μοντέλο των συμβάσεων μίσθωσης (Lease agreements) στις οποίες ο ανάδοχος γίνεται κύριος του κοιτάσματος και πληρώνει προκαθορισμένο φόρο επί των κερδών (μειώθηκε από 40% σε 25%) και δικαιώματα στο Δημόσιο. Το μοντέλο αυτό δίνει ισχυρό κίνητρο στις πετρελαϊκές εταιρείες να αναλάβουν το ρίσκο των ερευνών και της εκμετάλλευσης, παρέχοντάς τους το 40-50% των εσόδων και συνεπώς πρακτικά αυξάνονται κατακόρυφα τα περιθώρια κέρδους τους.
■ Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υιοθετήσει το μοντέλο των συμβάσεων διανομής της παραγωγής (production sharing agreements) στις οποίες η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Με το συγκεκριμένο μοντέλο το Δημόσιο συμμετέχει απευθείας στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και επιπλέον έχει συμμετοχή στο μεγαλύτερο μέρος διανομής της παραγωγής. Οι πετρελαϊκές εταιρείες αποζημιώνονται συνήθως με τη συμμετοχή τους στο 15-20% επί των εσόδων.
Παρότι στον νόμο που ψηφίστηκε προ τετραετίας (4001/2011) προβλέπεται και ο τύπος σύμβασης για διανομή της παραγωγής, το επιχείρημα που επικαλείται ο Γ. Μανιάτης είναι πως αυτό το μοντέλο ακολουθείται μόνον από αφρικανικές χώρες.
Οι συμβάσεις
Εκπρόσωποι επιχειρήσεων πετρελαϊκού κλάδου υπερθεματίζουν σημειώνοντας πως σε αντίθεση με τον τύπο των συμβάσεων μίσθωσης, που έχουν ήδη υπογραφεί για τα Ιωάννινα, το Κατάκολο και τον Πατραϊκό και προωθούνται στο πλαίσιο των διαγωνισμών για παραχώρηση 23 θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων (Νότια Κρήτη-Ιόνιο και Αρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο), το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετείται από «κεντρικά ελεγχόμενες οικονομίες και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βολιβία το 1950, εν συνεχεία στην Ινδονησία και σε χώρες της Αφρικής, ενώ δεν έχει ποτέ ισχύσει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η μεγαλύτερη ανησυχία πάντως που εκφράζουν εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών, εστιάζεται στην πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει, με σκοπό να ακυρώσει, και τις τρεις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με το Δημόσιο για τις περιοχές των Ιωαννίνων (Energean Oil), του Πατραϊκού (ΕΛΠΕ-Εdison – Petroseltic) και του Κατάκολου (Energean Oil).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας