Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης -που τρίζει εν μέρει και εξαιτίας των πολιτικών της- κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ προειδοποίησε, χθες, ότι οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες καθώς οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες (που πυροδοτήθηκαν από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της) εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο στην πραγματική οικονομία, σε ένα περιβάλλον ασθενούς ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Παράγοντες που, όπως φαίνεται, οι κεντρικοί τραπεζίτες του ευρώ δεν έλαβαν υπόψη τους όσο έπρεπε όταν έπεφταν με τα μπούνια στην αύξηση των επιτοκίων και τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ ανησυχεί για τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών και για τις επιχειρηματικές χρεοκοπίες λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αλλά και για τον κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησης των χρεών των νοικοκυριών. Πρόσθετη ανησυχία της, το ενδεχόμενο η διόρθωση που καταγράφεται στον τομέα των ακινήτων να λάβει άτακτη μορφή.
Η προσοχή, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, έχει φύγει πια από την τραπεζική αναταραχή της περασμένης άνοιξης που οδήγησε στην κατάρρευση μιας σειράς αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse. Στο επίκεντρο είναι πλέον ο αντίκτυπος των σφικτών χρηματοοικονομικών και πιστωτικών συνθηκών και των αδύναμων οικονομικών προοπτικών στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών, η συνεχιζόμενη διόρθωση στις αγορές ακινήτων και οι επακόλουθοι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τις μη τραπεζικές οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η έκθεση της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι ο πλήρης αντίκτυπος των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία δεν είναι ακόμη πλήρως αισθητός. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο στη συνέχεια την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ. «Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές μαζί με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Λουίς ντε Γκίντος.
Αλλά και οι χρηματοπιστωτικές αγορές όπως και τα μη τραπεζικά ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν σύμφωνα με την έκθεση ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι ευπάθειές τους θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ενδεχόμενο καθοδικών εκπλήξεων στις οικονομικές συνθήκες. Μία κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη άνοδο της αποφυγής ρίσκου στις αγορές, αποκαλύπτοντας τις επικρατούσες ευπάθειες. Τα επενδυτικά κεφάλαια και άλλα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ευάλωτα σε κινδύνους ρευστότητας, πιστώσεων και μόχλευσης και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους.
Καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, τόσο ο χρηματοπιστωτικός όσο και ο μη χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις. Η επίδραση του υψηλότερου κόστους είναι ήδη ορατή στις αγορές ακινήτων της ευρωζώνης οι οποίες βιώνουν ύφεση.
Στις αγορές κατοικιών, η πτώση των τιμών οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής προσιτότητας καθώς το κόστος χρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων αυξάνεται. Στις αγορές εμπορικών ακινήτων, οι επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης έχουν ενισχυθεί από τη διαρθρωτικά χαμηλότερη ζήτηση για ακίνητα γραφείων και λιανικής μετά την πανδημία.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης, τέλος, που για την ώρα βλέπουν την κερδοφορία τους να επωφελείται από την αύξηση των επιτοκίων, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια σειρά από αντίθετες δυνάμεις εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους και του χαμηλότερου όγκου χορηγήσεων. Η ζήτηση για δάνεια μειώνεται εξαιρετικά γρήγορα ενώ οι επισφάλειες από τα δάνεια έχουν αρχίσει να αυξάνονται, αν και από χαμηλά επίπεδα. Η συνεχιζόμενη διόρθωση στις αγορές ακινήτων –τόσο εμπορικών όσο και οικιστικών– ενδέχεται να επιτείνει αυτή τη δυναμική, σημειώνει η έκθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας