Στην επικοινωνιακή πολιτική και τον ρόλο της για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της ΕΚΤ απέναντι στον πληθωρισμό εστίασε χθες την παρέμβασή της η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο η επικοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά τα δεινά που ταλανίζουν την πραγματική οικονομία της ευρωζώνης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε σε ομιλία της στο European Economics Financial Centre στο Λονδίνο ότι κομβικό σημείο της προσπάθειας αναχαίτισης του πληθωρισμού είναι η διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών στον στόχο τους από τις κεντρικές τράπεζες.
Υποστήριξε ότι το υψηλό ενδιαφέρον για την άνοδο των τιμών αποτελεί στην παρούσα φάση πρόκληση αλλά και ευκαιρία, καθώς μπορεί να συμβάλει στην υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών, ενώ από την άλλη να δώσει τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες να επικοινωνήσουν στο κοινό τις πολιτικές τους διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες του τελευταίου για τις τιμές δεν θα παρεκκλίνουν από τον στόχο τους.
Στο πλαίσιο αυτό τα έβαλε με την παλίρροια των fake news που κατακλύζει αυξανόμενα το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρεμποδίζοντας την επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ και την προσπάθειά της να διαμορφώσει τις προσδοκίες του κόσμου για τον πληθωρισμό. «Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένη την προσοχή του κόσμου στην εποχή του διαδικτύου.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η μέση διάρκεια προσοχής σε μια οθόνη έχει υποχωρήσει από περίπου 150 δευτερόλεπτα το 2004 σε μόλις 47 δευτερόλεπτα σήμερα» είπε. «Η διάδοση των πραγματικών πληροφοριών γίνεται όλο και πιο δύσκολη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα ψέματα στο Twitter εξαπλώνονται 10-20 φορές ταχύτερα από τα γεγονότα.
Για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ και τις καταστροφικές συνέπειες σε οικονομία και πολίτες η Λαγκάρντ πάντως δεν έβγαλε χθες κιχ. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης χωλαίνει απελπιστικά και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έχει η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, η Γερμανία, βαδίζει -όπως έδειξε ο τελευταίος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ)- ολοταχώς προς την ύφεση, κάτι που επιβεβαίωσε και ανάλογη έρευνα του ινστιτούτου Ifo.
Ανάλογες ενδείξεις οικονομικής εξασθένησης εμφανίζουν ήδη και άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρώ, όπως η Ιταλία, ενισχύοντας το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας συνολικά στην ευρωζώνη και ενδεχομένως ύφεσης. Σε μια τέτοια εξέλιξη το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν οι υπερχρεωμένες χώρες του μπλοκ που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους, προειδοποιούν κάποιοι οικονομολόγοι.
Αισιοδοξία
Ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι βλέπει πάντως τα πράγματα πιο ρόδινα, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει τελικά φέτος την ύφεση. Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία της ευρωζώνης, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε σε δηλώσεις του προχθές ότι η ευρωζώνη κατάφερε, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή αναταραχή, να τρέξει το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει φέτος και το 2024 ανάπτυξη 0,8% και 1,4% αντίστοιχα.
«Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και υπάρχει ακόμη, αλλά παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση. Νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση» υποστήριξε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας