Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
european community
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση

Κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της υφηλίου ξεκαθάρισαν πως προτίθενται να θυσιάσουν την όποια ανάπτυξη προκειμένου να κερδηθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%.

Δεν υπάρχει «ομαλή προσγείωση», οι κεντρικές τράπεζες θα ωθήσουν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση προκειμένου να είναι σίγουρες ότι κέρδισαν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Δίνοντας τη δική της ετυμηγορία για τα όσα ειπώθηκαν ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες της υφηλίου στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της αμερικανικής Fed στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ, η σύμβουλος του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και «στρατηγός» στην J.P. Morgan Asset Management είπε το αυτονόητο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg τόνισε πως το μήνυμα όλων των παραπάνω ήταν με διαφορετικούς τρόπους ότι δεν είναι σίγουροι πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί και ότι ο πληθωρισμός βαδίζει σταθερά προς τον στόχο του 2%. Κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αγορές. Απορρίπτοντας την ιδέα της «ήπιας προσγείωσης», η Κάρεν Γουόρντ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημάδια εξασθένησης προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής νιώσουν έτοιμοι για χαλάρωση της σκληρής τους προσέγγισης.

«Η πιθανότητα ύφεσης νομίζω ότι είναι ακόμα υψηλή. Αυτό είναι που θα μας απαλλάξει από τον πληθωρισμό», υπογράμμισε, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και καταρρίπτοντας με τον πλέον ωμό τρόπο την επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες αλλά και τις φρούδες ελπίδες της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων που τρέφουν στους επενδυτές οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και το κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γκρέμισμα της αγοράς εργασίας και η απόκρουση των πιέσεων των εργαζομένων προς τους εργοδότες για υψηλότερους μισθούς. Οι παρατηρήσεις της Γουόρντ δημοσιοποιήθηκαν καθώς τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία έδειχναν ετήσια αύξηση των μισθών στο 6,6% το β’ τρίμηνο του 2023 – από 5,6% το α’ τρίμηνο. αλλά και υποχώρηση του οικονομικού κλίματος σε ευρωζώνη και Ε.Ε. αυτόν τον μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας