Πάουελ, Λαγκάρντ και λοιποί κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στο πρόσφατο 46ο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της αμερικανικής Fed στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να κάνουν ρούπι από τον στόχο τους για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέες αυξήσεις των επιτοκίων και τη διατήρησή τους υψηλά για καιρό ακόμη.
«Το 2% είναι και θα παραμείνει ο στόχος μας για τον πληθωρισμό» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την περασμένη Παρασκευή, διαμηνύοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της. Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε για την ιδέα «μετακίνησης των γκολπόστ» (δηλαδή του πληθωριστικού στόχου) προκειμένου να βοηθηθεί η νέα πραγματικότητα –οικονομική εξασθένηση της ευρωζώνης–, είπε διαλύοντας κάθε αντίθετη προσδοκία: «Παίζουμε ένα παιχνίδι, υπάρχουν κανόνες, και δεν πρέπει να αλλάζουμε τους κανόνες στα μέσα του παιχνιδιού… Η αύξηση του στόχου μας για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των πληθωριστικών προσδοκιών που αποτελούν το κλειδί για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
Το μήνυμα του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θεωρήθηκε πάντως ότι ήταν φέτος λιγότερο επιθετικό σε σχέση με αυτό που είχε εκφωνήσει από το βήμα του συμποσίου πριν από έναν χρόνο. Τότε είχε μιλήσει για τον αναγκαίο πόνο που θα προκαλούσε η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στα νοικοκυριά.
Στη φετινή του ομιλία υπογράμμισε τη μείωση που έχει επιτευχθεί στον πληθωρισμό σε σχέση με το ρεκόρ του περσινού καλοκαιριού (3,3% έναντι 7%), υποσχέθηκε προσεκτικές κινήσεις, ενώ εστίασε την ομιλία του στους κινδύνους που απορρέουν από την εκπληκτική ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι παρά την πτώση του ο πληθωρισμός «παραμένει πολύ υψηλός» και ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια διατηρώντας την πολιτική της σε περιοριστικά επίπεδα έως ότου σιγουρευτεί ότι αυτός κινείται σταθερά προς τα κάτω και προς τον στόχο της. Εχοντας ενδείξεις ότι η οικονομία ίσως παγώνει λιγότερο από αυτό που αναμενόταν –τρέχοντας με ρυθμό 2,3% αντί του επιθυμητού 1,8%–, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη πάνω από αυτήν την τάση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και να δικαιολογήσει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, προέβλεψε, σε συνέντευξή της στο περιθώριο του συμποσίου, ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στα επίπεδα του 5,5%-5,75% ώς το τέλος του έτους και διατήρησή του για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αναμενόταν έως τώρα. Η Μέστερ επισήμανε ότι όσο περισσότερο ο πληθωρισμός αφήνεται να παραμένει πάνω από το 2%, οικοδομούνται ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών, κάτι που ζημιώνει τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε από την πλευρά της ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Στην ομιλία της, λίγες ώρες μετά τον Πάουελ, εστίασε εκτενώς στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν πυροδοτηθεί παγκοσμίως μετά την πανδημία, όπως οι μεταβολές στην αγορά εργασίας και η αλλαγή της φύσης της εργασίας, η ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας και η αναδιαμόρφωση των εμπορικών δικτύων.
Η Γαλλίδα τραπεζίτρια τόνισε ότι οι αλλαγές ενδέχεται να διαρκέσουν για καιρό, πυροδοτώντας περισσότερα σοκ από την πλευρά της προσφοράς. Διεμήνυσε ότι σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας και των πολιτικών της οφείλει να είναι σταθεροποιητικός. «Δεν υπάρχει προϋπάρχον βιβλίο οδηγιών για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα – καθήκον μας είναι να συντάξουμε ένα νέο. Η χάραξη πολιτικής σε μια εποχή αλλαγών και αναταράξεων απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προθυμία προσαρμογής των αναλυτικών πλαισίων στις νέες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν ασφαλιστική δικλίδα στην οικονομία, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους. Για την ΕΚΤ αυτό σημαίνει καθορισμό των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο έως ότου επιτευχθεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%».
Στο πλαίσιο αυτό ένας άλλος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, ο διοικητής της τράπεζας της Λετονίας, Μάρτιν Κάζακς, εξέφρασε την άποψη ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για μια παύση στα επιτόκια της ΕΚΤ, κάτι που αναμένουν αρκετοί αναλυτές λόγω της καθίζησης της οικονομίας της ευρωζώνης στο τρέχον τρίμηνο. Ο Κάζακς υποστήριξε ότι μια μέτρια αύξηση των επιτοκίων τώρα είναι προτιμότερη και πιο ασφαλής σε σχέση με μια μεταγενέστερη κίνηση που ενέχει τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερης και πιο επώδυνης παρέμβασης αργότερα στη διάρκεια τους έτους ή του χρόνου. Σε ανάλογο κλίμα ο υποδιοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, Μπεν Μπρόντμεντ, διεμήνυσε ότι τα βρετανικά επιτόκια θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς φοβάται πιέσεις από την άνοδο των μισθών.
Μοναδική εξαίρεση στο συμπόσιο ήταν ο Ιάπωνας διοικητής της τράπεζας της Ιαπωνίας, Κάζουο Ουέντα, που είπε ότι η τράπεζά του θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική που ακολουθεί, καθώς ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα του εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος του στόχου 2%.
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στον χώρο του συμποσίου, απ΄έξω έπεφτε για κάποιους… το ξύλο της αρκούδας. Ακτιβιστές που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι συμμετέχοντες και τον ρόλο τους στην κλιματική κρίση, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Οι άνθρωποι εκεί μέσα καθυστερούν τις δράσεις για το κλίμα, είναι αρνητές του κλίματος και αυτό σημαίνει θάνατο για το μέλλον μας και την κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να κάνουν δουλειές ως συνήθως. Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές έχουν φίλους δισεκατομμυριούχους που θέλουν να δουν τον κόσμο να καίγεται από το Διάστημα. Και έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε άμεση δράση προτάσσοντας το σώμα μας αφού τα ψηφίσματα, οι υπογραφές και οι ψαλμωδίες που δοκιμάσαμε τα τελευταία 50 χρόνια και δεν λειτούργησαν και δεν έχουμε χρόνο», επεσήμανε ένας εξ αυτών που συνελήφθη από την αμερικανική αστυνομία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας