Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
© Irina Starikova | Dreamstime.com

Κερδίζει έδαφος ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο UPD

Μεγαλώνει η ανησυχία μετά την απόφαση της Gazprom για επ’ αόριστον το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανέτρεψε τα δεδομένα που ήθελαν ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου να επαναλειτουργεί σήμερα ανακοινώνοντας πως μια διαρροή λαδιού μηχανής στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, καθιστά αδύνατη την επαναλειτουργία.

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η διόρθωση διαρροών πετρελαίου σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία - για τα οποία η Ρωσία έχει πει ότι παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε ότι η Siemens δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει επισκευές στις τουρμπίνες που υπέστησαν ζημιά, λόγω των κυρώσεων κατά του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού. «Η Siemens δεν έχει επί του παρόντος σχεδόν καμία δυνατότητα να παρέχει τακτικές γενικές επισκευές των μονάδων άντλησης αερίου μας. Η Siemens απλά δεν έχει πού να κάνει αυτή τη δουλειά», είπε ο Μίλερ, σύμφωνα με το Interfax.

 

Siemens: Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο διακοπής

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει η εταιρεία Siemens Energy.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία. 

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία. «Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όμως, σύμφωνα με την Gazprom, η Siemens συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω των κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. 

Το χειρότερο σενάριο

Με αυτά τα δεδομένα το βασικό σενάριο που καταρτίζεται στην Ευρώπη είναι για χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τα ενεργειακά για να πυροδοτήσει αναταράξεις ως αντίποινα για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες (πριν την ανακοίνωση της Gazprom) ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου πυροδοτώντας ντόμινο εξελίξεων.

«Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών» προκειμένου «η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωνε.

Στα λεγόμενα της ευρωπαίας αξιωματούχου απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμιτρι Μεντβέντεφ προειδοποιώντας ότι «θα συμβεί ό,τι έγινε και με το πετρέλαιο» δηλαδή «δεν θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μίλησε (rtl) για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. «Αντιμετωπίζουμε κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ, αλλά η λύση θα έρθει σε διεθνές επίπεδο, άρα και από την Ευρώπη, με παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου» σημείωσε ο Ντε Κρόο.

Με τη σειρά του ο Πεσκόφ έστειλε μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους.  «Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα -- αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

► Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα συμβόλαια της Ρωσίας, αλλά στην περίπτωση που η Μόσχα δεν το πράξει, τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη.

Πλαφόν των G7 στο ρωσικό πετρέλαιο

Λίγες ώρες νωρίτερα απ' την ανακοίνωση της Gazprom, η ομάδα των χωρών της G7 ανακοίνωσε σχέδια για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου το οποίο επικαλείται μέλος της G7 η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο θα καθοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κόστος παραγωγής με στόχο να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα μπει στον πειρασμό να διακόψει τις πωλήσεις.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σχετικά ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής. Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κερδίζει έδαφος ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας