Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα | AP Photo

Για ένα βαρέλι πετρέλαιο: πώς και γιατί βούλιαξαν οι τιμές

Η κατάρρευση της τιμής χθες (Δευτέραμ 20 Απριλίου) του αμερικανικού αργού ήταν η σαφέστερη ένδειξη ότι η πανδημία -που έχει οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά ⅓ παγκοσμίως- έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική αγορά του μαύρου χρυσού.

Το κραχ στις τιμές έγινε την ώρα που το συμβόλαιο σημείο αναφοράς στις ΗΠΑ, γνωστό ως West Texas Intermediate (WTI) όδευε προς τη λήξη του για την παράδοση πετρελαίου για τον μήνα Μάιο, όταν δηλαδή η ζήτηση -η οποία είχε μειωθεί κατακόρυφα από τα περιοριστικά μέτρα- αναμένεται να ανακάμψει. Κάθε μήνα, αυτά τα μελλοντικά συμβόλαια, πρέπει να ολοκληρώνονται με τη φυσική μεταφορά του πετρελαίου. Κατά κανόνα αυτό συμβαίνει, χωρίς να προκύπτουν δράματα. Αλλά η χθεσινή Δευτέρα ήταν διαφορετική.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η έλλειψη χώρων αποθήκευσης στο σημείο παράδοσης του πετρελαίου, στο Cushing της Οκλαχόμα -γνωστό και ως το Σταυροδρόμι των Αγωγών του Κόσμου- πυροδότησε πανικό μεταξύ των εμπόρων (traders), οι οποίοι βρέθηκαν να μην έχουν χώρο αποθήκευσης του πετρελαίου. Έτσι η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) άρχισε να διαπραγματεύεται το βράδυ της Κυριακής στα 18 δολάρια το βαρέλι και μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας είχε πέσει στα... μείον 40 δολάρια.

Πέρα από τις καταγγελίες για κερδοσκοπία, τη συντριβή της τιμής προκάλεσαν και οι ίδιοι οι πετρελαιοπαραγωγοί που συνέχισαν τις εξορύξεις, παρά την κατάρρευση της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας, προκαλώντας μια καταστροφική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και της μεγαλύτερης και πιο γρήγορης πτώσης της ζήτησης την τελευταία 25ετία. 

Το Cushing: Μέχρι τις 10 Απριλίου, οι δεξαμενές αποθήκευσης στο Cushing είχαν γεμίσει με 55 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή το 72% της χωρητικότητάς τους, που συνολικά φθάνει τα 76,1 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι και ο υπόλοιπος αποθηκευτικός χώρος ήταν διαθέσιμος, αφού πιθανότατα έχει ήδη ενοικιαστεί.

Το Cushing, μια πολύ μικρή πόλη στην Οκλαχόμα, είναι και η μεγαλύτερη φάρμα αποθήκευσης πετρελαίου στον κόσμο, και αντιστοιχεί στο 13% των χώρων φύλαξης στις ΗΠΑ. Εκτός αυτού, αρκετοί σημαντικοί αγωγοί συγκλίνουν σε αυτό το σημείο, καθώς το πετρέλαιο μεταφέρεται από τα σημεία εξόρυξης στα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού. 

Τι σημαίνουν τιμές με αρνητικό πρόσημο: Εν ολίγοις, οι παραγωγοί πετρελαίου πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιο που δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν. Όταν η τιμή είχε φθάσει στο χαμηλότερο σημείο χθες ,Δευτέρα, υπήρξε πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία που πλήρωνε έως και 40 δολάρια το βαρέλι σε όποιον  ήταν πρόθυμος να το πάρει. Αυτός ο «αγοραστής» θα έπρεπε να λάβει υπόψη του το κόστος μεταφοράς από το σημείο εξόρυξης μέχρι κάποιο λιμάνι μεταφόρτωσης ή κάποια δεξαμενή αποθήκευσης (εφόσον βρει), όπου θα πρέπει να φυλαχθεί για περίπου ένα εξάμηνο, ποντάροντας ότι η τιμή θα αυξηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και θα έχει κέρδος από την «επένδυσή του». Φυσικά καμία εταιρεία δεν θέλει να «πουλάει» το πετρέλαιο με τόση ζημιά, επομένως το αναμενόμενο είναι αρκετοί παραγωγοί να αποφασίσουν να κλείσουν τις εξορύξεις τους μέχρι να ανακάμψει η αγορά.

Τι σημαίνει αυτό για την αμερικανική αγορά: Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η κολοσσιαία ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση. Την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας επεκτείνονται και αυξάνεται η ανεργία, οι ΗΠΑ παράγουν 2 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από όσα χρειάζονται τα διυλιστήριά της, ενώ δεν διαθέτει δεξαμενές για να αποθηκεύσει τις επιπλέον ποσότητες. Θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση, να κλείσουν σύντομα πετρελαιοπηγές ή να βρεθούν γρήγορα -ανύπαρκτοι προς το παρόν- χώροι αποθήκευσης. 

Γιατί οι τιμές στις άλλες χώρες είναι ακόμα πάνω από το μηδέν: Η υπερπροσφορά πετρελαίου είναι περισσότερο προβληματική στις ΗΠΑ, οι οποίες παράγουν περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κι αυτό διότι οι δεξαμενές γέμισαν και οι εταιρείες εξόρυξης απελπισμένα θέλουν να ξεφορτωθούν το πλεόνασμά τους. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ακόμα πάνω από το μηδέν, κυρίως επειδή το κόστος μεταφοράς του μαύρου χρυσού είναι μικρότερο και υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση στα λιμάνια. Παρόλα αυτά, καμία αγορά δεν έμεινε αλώβητη. Και η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, που κινείται γύρω στα 20 δολάρια το βαρέλι, μειώθηκε κατά ⅔ από τον Ιανουάριο και έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα των 18 τελευταίων ετών. 

Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές της βενζίνης: Αναμένεται να μειωθούν πολύ και ο δρόμος μέχρι την ανάκαμψη της αγοράς δεν θα είναι σύντομος. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η τιμή της βενζίνης δεν αντανακλά τις διακυμάνσεις στην αγορά του πετρελαίου, διότι τα καύσιμα περιλαμβάνουν φόρους και κέρδος για τον πωλητή.

Πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι βασικοί παίκτες: Τιμές κάτω του μηδενός είναι ντροπή για άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή η Ρωσία, οι οποίες μόλις πριν από μερικές ημέρες αποφάσισαν να μειώσουν συντονισμένα την παραγωγή τους και μάλιστα έπειτα από πιέσεις και «μεσολάβηση» του ίδιου του Τραμπ. Ωστόσο λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν μπροστά στην ολοφάνερη κατάρρευση της ζήτησης.

Η φημολογία για περαιτέρω περικοπές στη δική τους παραγωγή που συντηρούν οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ, είναι μάλλον απίθανο να βοηθήσει στην κρίση. Ακόμα και η μείωση που έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚ και θα αρχίσει τον Μάιο, δεν μπορεί αυξήσει τη διαθεσιμότητα των αποθηκευτικών χώρων στο Cushing. Είναι ντροπιαστική η κατάσταση για τον Ντόναλντ Τραμπ -σχολιάζει ο Guardian- που έχει διακηρύξει ότι θα προστατεύσει τον τομέα αυτό, μετά και τις έντονες πιέσεις του πετρελαιοπαραγωγού λόμπι. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ουάσιγκτον είναι δασμοί στις εισαγωγές πετρελαίου, απελευθέρωση χώρων αποθήκευσης, όπως αυτών των Στρατηγικών Αποθεμάτων της χώρας, αποζημίωση στους παραγωγούς για να μειώσουν τις εξορύξεις ή άλλου είδους οικονομική ενίσχυση στις πετρελαιοπαραγωγές εταιρείες.

Θα ανακάμψουν οι τιμές: Το κραχ στην αμερικανική αγορά αφορά ειδικά για την παράδοση αργού τον Μάιο, ένα μήνα που η κατανάλωση αναμένεται να είναι η χαμηλότερη και τα αποθέματα τα υψηλότερα. Έτσι από σήμερα άρχισαν πάλι σχεδόν κανονικά οι συναλλαγές και αναμένεται να κλείσουν σε υψηλότερες τιμές. Μια σημαντική ανάκαμψη ωστόσο, εξαρτάται από το πότε θα αυξηθεί η ζήτηση για τις μεταφορές. Εάν δεν αρθούν γρήγορα οι περιορισμοί στις κάθε είδους μετακινήσεις, οι απώλειες για τους παραγωγούς πετρελαίου θα συνεχιστούν μέχρι το 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για ένα βαρέλι πετρέλαιο: πώς και γιατί βούλιαξαν οι τιμές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας