Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα με τους υπουργούς Οικονομικών να αναζητούν τη χρυσή τομή που θα άρει το αδιέξοδο, με την ελπίδα ότι δεν θα δούμε ακόμη ένα ευρωπαϊκό φιάσκο τη στιγμή που η ήπειρος μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
⇒Δείτε εδώ τι live ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Γαλλογερμανική πρωτοβουλία ξανά
Τα δεδομένα, οι διαφωνίες και οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι λίγο έως πολύ γνωστά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τον ρόλο που θα έχει αυτός στο μέλλον να βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ - το μεγαλύτερο στον κόσμο - περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Παρίσι και Βερολίνο εργάζονται από κοινού για να επιτευχθεί μία μίνιμουμ συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση. Η Ισπανία εμφανίζεται πιο διαλλακτική, όμως Ιταλία και Ολλανδία εμμένουν στις σκληρές θέσεις τους.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει μία συμφωνία για τα… ελάχιστα και πιο άμεσα, δηλαδή το πακέτο περίπου 550 δισ. ευρώ που αφορά σε εργαζόμενους, εταιρείες και εθνικές οικονομίες και στη συνέχεια να επανεκκινήσει η συζήτηση για το μακροπρόθεσμο πλάνο, όπου και υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφωνίες.
Ιταλία και Ολλανδία έχουν την πιο σκληρή στάση
Οι κόκκινες γραμμές της Ρώμης και της Χάγης, πάντως, παραμένουν στο τραπέζι με την Ιταλία να αντιτίθεται στην ενεργοποίηση του ESM, ιδιαίτερα εάν αυτή συνοδεύεται από μέτρα επιτήρησης και δημοσιονομικής προσαρμογής και την Ολλανδία να απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα των ομολόγων και να ζητά αυστηρούς όρους στον δανεισμό κρατών από τον μηχανισμό σταθερότητας.
Παράλληλα, η Χάγη ζητά οικονομικό σχέδιο σε δύο φάσεις, δηλαδή την εκταμίευση χρημάτων από τον ESM χωρίς όρους και στη συνέχεια την επιβολή δημοσιονομικών κανόνων.
Τις απαιτήσεις αυτές απορρίπτει τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία.
Ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Ολλανδία ώστε να κάνει πίσω στις αυστηρές απαιτήσεις της (που είναι εμμέσως και απαιτήσεις του Βερολίνου), ιδιαίτερα μετά το μπαράζ κριτικής προς τη Χάγη από αρχηγούς κρατών, αναλυτές και αξιωματούχους.
«Η Ευρώπη μπορεί να αποτύχει απέναντι στην πανδημία»
«Η Ε.Ε. πρέπει να δράσει με ένα κατάλληλο και συντονισμό τρόπο για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρέπει να σταθεί στο ύψος της μεγαλύτερης πρόκλησης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, αυτή τη φορά μιλώντας στο BBC.
Αντιμέτωπος με την επίμονη άρνηση της Γερμανίας, της Αυστρίας και κυρίως της Ολλανδίας, ο Κόντες θύμισε στους ομολόγους τους ότι «έχουν ραντεβού με την Ιστορία» και δεν έχουν την πολυτέλεια να μην το τηρήσουν.
«Εάν δεν αρπάξουμε την ευκαιρία», είπε, «να εμφυσήσουμε νέα ζωή στο Ευρωπαϊκό σχέδιο, ο κίνδυνος της αποτυχίας είναι πραγματικός».
Ένα βήμα πίσω από τη Μαδρίτη
Κομβικός παραμένει και ο ρόλος της Μαδρίτης, καθώς ο Σάντσεθ δεν έχει εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια με Μακρόν και Κόντε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης της ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ένα βήμα προς τη μεσοβέζικη γαλλική πρόταση για ένα εργαλείο χρέους που θα συνδέεται με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Ο ESM το «κλειδί»
Διπλωματικές πηγές, πάντως, επεσήμαναν στην El Pais ότι «ο ESM είναι όλα τα λεφτά». Μόλις βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός για τον μηχανισμό τότε τα υπόλοιπα θα συμφωνηθούν πολύ πιο γρήγορα.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, τόνιζαν ότι υπάρχουν και άλλα «αγκάθια» όπως η δυσπιστία του Βορρά απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα που θα απαγορεύει τις μαζικές απολύσεις. Την ίδια στιγμή έχουν εκφραστεί αμφιβολίες ότι τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να κατευθυνθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά τη συμφωνία για συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αυτό.
►Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη:
Σήμερα η τελευταία ευκαιρία του Eurogroup
Ώρα για αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
Λαγκάρντ: Να μην περιορίσουμε τη συζήτηση στα κορονο-ομόλογα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας