Οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, την εκταμίευση στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών.
Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ουσιαστικά το όλο θέμα έχει μεταφερθεί πλέον, εν όψει της συνόδου κορυφής της 19ης Ιουνίου, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχει αρχίσει η Γερμανία με τις 5 χώρες του Βορρά οι οποίες αντιτίθενται λίγο-πολύ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθούν 500 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιδοτήσεων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.
Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης, στην οποία θα ανακοινώσει επίσημα την πρόωρη αποχώρησή του ο Πορτογάλος πρόεδρος Μάριο Σεντένο, θα βρεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν τυπική διαδικασία. Αλλωστε, όπως παρατήρησε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η αξιολόγηση είναι θετική και εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Κανονικά, λοιπόν, θα εγκριθεί και η εκταμίευση 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αντιστοιχεί στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών. Στη συνέχεια, δεν μένει παρά η επικύρωση της απόφασης από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων το γερμανικό. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα όσον αφορά το 2020-2021 (3,5% του ΑΕΠ) «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο», λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των «19». Τίποτε παραπάνω. Αλλωστε, έγινε μια γενική συζήτηση την Τρίτη σε επίπεδο Ecofin των «27». Μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 19ης του μηνός, πολλά θα εξαρτηθούν από τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίας με τους 5 του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία). Το παιχνίδι, που άρχισε με τη συμφωνία Μέρκελ και Μακρόν για χορηγήσεις 500 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεων και 250 δισ. ευρώ ως δανείων, μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία, με την κόρη του πάστορα να κινεί τα νήματα.
Ακολουθώντας τις εντολές της Αν. Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε προχθές, πριν από τη σύνοδο του Εcofin, τηλεδιάσκεψη με 4 από τους ομολόγους του Βορρά και «συμμάχους» του Βερολίνου (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) που δεν συμφωνούν με την πρόταση για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ, τις οποίες θα επωφεληθούν κυρίως οι χώρες του Νότου. Πιο σκληρή στάση τηρεί η Ολλανδία.
Η Αυστρία φαίνεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί οικονομικά ανταλλάγματα, όπως και η Σουηδία με τη Δανία και τη Φινλανδία. Τι είδους ανταλλάγματα; Πρωτίστως, να συνεχιστούν και να αυξηθούν οι ετήσιες επιστροφές που λαμβάνουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως χώρες καθαρής συνεισφοράς.
Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την κατάργηση των επιστροφών. Τώρα το όλο θέμα, στο οποίο βασίζεται η Γερμανία για να «ηρεμήσει» τους συμμάχους της, μάλλον επανέρχεται.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι συμφωνεί. Φυσικά, οι «5», ιδίως το δίδυμο Ολλανδία-Αυστρία, ζητούν και τη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων καθώς και διαβεβαιώσεις ότι είναι η τελευταία φορά που αποφασίζεται τέτοιο μέτρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας