Με τους αιτούντες άσυλο να βρίσκονται στο δρόμο για τέταρτη μέρα, με ελάχιστο φαγητό και νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν τη ζωή τους ακόμα δυσκολότερη, το αίτημά τους για μεταφορά στην ενδοχώρα μοιάζει να πέφτει στο κενό.
Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στο νησί αλλά και ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών, η λύση που προκρίθηκε είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μείνει άστεγοι, να μεταφερθούν όλοι στο πεδίο βολής κοντά στον Καρά Τεπέ και να στεγαστούν σε σκηνές που έστειλε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες το κλίμα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου φαίνεται να έχει μετατραπεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων στα σύνορα των δύο δήμων (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου).
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί φράση κυβερνητικού παράγοντα που φέρεται να είπε πως υπάρχει μέριμνα οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε καλύτερο χώρο «αλλά δεν θα τους επιβραβεύσουμε κιόλας», φανερώνοντας μια εκδικητική διάθεση απέναντι σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους που η ζωή δεν τους χαρίστηκε.
Ο αρχικός σχεδιασμός για φιλοξενία στον συγκεκριμένο χώρο τριών ή τεσσάρων χιλιάδων αιτούντων άσυλο, όπως όλα δείχνουν, έμεινε στα χαρτιά και πλέον προωθείται η λύση για στέγαση μεγαλύτερου αριθμού ατόμων αφού εγκαταλείφθηκε και το σχέδιο για μεταφορά μερικών εκατοντάδων ανθρώπων σε πλοία.
Να σημειώσουμε πως οι φωτιές έχουν αφήσει πλέον 12.000 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 2.200 γυναίκες και 4.000 παιδιά, χωρίς επαρκή καταλύματα, να κοιμούνται έξω στους δρόμους, στα χωράφια και στις παραλίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι, πολύ μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.
Πυρετώδεις εργασίες
Προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στον νέο καταυλισμό που στήνεται στη Μυτιλήνη, γίνονται εργασίες με τη συνδρομή του στρατού αλλά και διοικητικών υπαλλήλων από το ΚΥΤ Μόριας που καταγγέλλουν «καταναγκαστικά έργα», μιας και κλήθηκαν να κάνουν εργασίες εκτός των αρμοδιοτήτων τους.
Στην έκταση του ελληνικού Δημοσίου των περίπου 120 στρεμμάτων έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 200 σκηνές χωρητικότητας 8 ατόμων η καθεμιά. Υπολογίζεται πως έχουν φθάσει στο νησί περίπου 600 σκηνές ενώ αναμένονται σύντομα και άλλες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «βρίσκεται εν εξελίξει η χαρτογράφηση των σκηνών» ενώ «στόχος είναι η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας». Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως έλεγχος για COVID-19 με «rapid test».
Προκλητική η στάση της αστυνομίας
Λυπηρό είναι το γεγονός πως το πρωί του Σαββάτου αιτούντες άσυλο δέχθηκαν αναίτια επίθεση αστυνομικών κοντά στον Καρά Τεπέ. Δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιούσαν νέα ειρηνική διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της «Εφ.Συν.» στη Μυτιλήνη, Κώστα Ζαφειρόπουλο, η κίνηση αυτή των αστυνομικών προκάλεσε χάος. Μικρά παιδιά και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια από τα χημικά έτρεχαν για να προφυλαχθούν ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ήταν ασφυκτική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας