Για τρίτη χρονιά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται από 12 έως 15 Μαΐου στη ΔΕΘ-Helexpo, μια έκθεση- ορόσημο για την πόλη και τους κατοίκους της, προετοιμάζεται σε ασφυκτικές προθεσμίες.
Αν δεν εκταμιευτούν εγκαίρως τα απαραίτητα κονδύλια από το υπουργείο Πολιτισμού, η έκθεση κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στον αέρα, γεγονός που μπορεί να πλήξει όχι μόνο το κύρος και την ποιότητά της αλλά και το προφίλ της στο εξωτερικό.
Το 2014, η καταξιωμένη έκθεση έγινε υπό μεγάλη χρονική πίεση λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου -δηλαδή, του τότε αρμόδιου φορέα για τη διεξαγωγή της- και την ενσωμάτωσή του στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.
Το 2015 πάλι, το πράσινο φως δόθηκε στο παρά πέντε, καθώς οι εκλογές, οι αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών Πολιτισμού έφεραν τα πάνω κάτω στην έγκριση και εκταμίευση του προϋπολογισμού. Μάλιστα πέρυσι, για πρώτη χρονιά, απουσίαζε η τιμώμενη χώρα, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για σχετική πρόσκληση και τελικά η έκθεση διασώθηκε αξιοπρεπώς με ένα αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία.
Και φέτος όμως, ενώ η έγκριση του προϋπολογισμού της έκθεσης έγινε τον Νοέμβριο, ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και ακόμα το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει το κονδύλι, προκειμένου να πάρουν μπρος οι μηχανές και όλα να είναι έτοιμα για τα εγκαίνια. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 350.000 ευρώ του περσινού προϋπολογισμού.
Κι όλα αυτά, ενώ προκύπτει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Φήμες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πως θα αντικατασταθεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, του οποίου η θητεία είναι τετραετής και λήγει τον Ιανουάριο του 2018.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 2014 η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης έπαιρνε χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και είχε προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Πέρυσι, που όπως είναι γνωστό μας τελείωσαν τα ΕΣΠΑ, έγιναν προσπάθειες να κατεβεί ο προϋπολογισμός στις 350.000 ευρώ και, τελικά, καθώς υπήρχε οικονομική στενότητα, το υπουργείο Πολιτισμού ήρθε σε συμφωνία με την HELEXPO και γλίτωσε άλλες 100.000.
Υπήρχε η εντύπωση ότι το πάθημα θα γινόταν μάθημα και αυτή τη φορά όλα θα εξελίσσονταν ομαλά για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αφού και η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της έγινε εγκαίρως. Παράλληλα, έγινε συμφωνία με τη Ρωσία να είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, καλλιεργώντας μακροχρόνιους πολιτιστικούς δεσμούς.
Αναμένεται να φέρει σημαντικούς συγγραφείς και διανοητές και να οργανώσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όχι μόνο λογοτεχνικές, αλλά και με θέματα που σχετίζονται με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Τώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα, αλλά με δεμένα χέρια η μικρή, δραστήρια ομάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που έχει οργανώσει ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, με επίκαιρα και διαχρονικά αφιερώματα, με τιμώμενους λογοτέχνες, με ενότητες που συνδέουν το βιβλίο με την κοινωνία, με δράσεις για τα παιδιά, κ.λπ.
Τον περασμένο Οκτώβριο στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης ήταν αυξημένο το ενδιαφέρον των ξένων εκδοτών και ατζέντηδων για τη δική μας έκθεση στη Θεσσαλονίκη και θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε, αυτή τη φορά θετικά, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της οικονομικής και -πλέον- και της προσφυγικής κρίσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και από τα ξένα ινστιτούτα, το Γερμανικό και το Γαλλικό και από το Φεστιβάλ του Τορόντο, που θέλουν να δηλώσουν δυναμικά την παρουσία τους.
Δεν θα λείψουν ασφαλώς και οι Ελληνες εκδότες που παρουσιάζουν τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και οργανώνουν συζητήσεις και εκδηλώσεις με αναγνωρισμένους συγγραφείς. Οπως και ελληνικοί σύλλογοι και οι φορείς του βιβλίου που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν την έκθεση.
Ολοι αδημονούν και ανησυχούν. Ας σκεφτούμε την εικόνα που δίνουμε στους ξένους εκδότες, συγγραφείς, πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι έχουν μάθει να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό τους και να είναι τυπικοί στις προθεσμίες τους.
Είναι κρίμα σε μια εποχή που πρέπει να βγούμε δυναμικά στον διεθνή χώρο του βιβλίου, η έκθεση να αποδυναμώνεται και να απαξιώνεται ως θεσμός αντί να ενισχύεται η φυσιογνωμία και η ανταγωνιστικότητά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας