Χρησιμοποιώντας την πορθμειακή γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας, είτε οδικώς μέσω Χαλκίδας -πάντα βέβαια με τη δέουσα προσοχή στις άφθονες παραλιακές στροφές στη διαδρομή από Αμάρυνθο για Αλιβέρι-, βρισκόμαστε να ταξιδεύουμε στον ευχάριστο επαρχιακό δρόμο που διατρέχει τον αγροτικό κορμό της Νότιας Εύβοιας, με κατεύθυνση Ανατολικά.
Τελικός προορισμός μας οι απλωτές ακτές του Αιγαίου και η ναυτική πολιτεία της Κύμης. Συνολικά από την πρωτεύουσα ώς το λιμάνι της Κύμης (μέσω Χαλκίδας) θα διανύσουμε 160 χιλιόμετρα σε δυόμισι ώρες περίπου.
Η Κύμη είναι η σημαντικότερη πολιτεία της Ανατολικής Εύβοιας και μαζί με τα γύρω χωριά αποτελεί ένα από τα πλέον ευχάριστα μέρη για ολιγοήμερη παραμονή, καθώς συνδυάζει τη δυνατότητα για εξερευνήσεις στην κατάφυτη ενδοχώρα, αλλά και απίστευτες ακτές που έχουν τη τύχη να βρέχονται από τα πελαγίσια νερά του Αιγαίου.
Βέβαια αυτήν την εποχή είναι ευνόητο πως κάθε εκδρομή στην περιοχή μπορεί να συνδυαστεί με δροσερές βουτιές στις πανέμορφες και πεντακάθαρες ακρογιαλιές του Αιγαίου.
Ομως για να απολαύσετε το μπάνιο σας, καλό θα ήταν να έχετε δει το δελτίο καιρού, καθώς αν φυσά βοριάς τα ανατολικά παράλια της Ευβοίας είναι γνωστό ότι δέρνονται αλύπητα από τεράστια κύματα και η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη αν όχι και επικίνδυνη.
Κύμη, εξώστης στο πέλαγος
Το όνομα της Κύμης παραμένει σχεδόν ανέπαφο στο πέρασμα των χιλιετηρίδων και είναι πιθανόν να προήλθε από παράφραση της λέξης «κύμα» ή και «κώμη».
Στα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας η Κύμη ήταν μια από τις ισχυρές πολιτείες της Εύβοιας, με αποικίες σε αρκετά σημεία του Αιγαίου, ακόμα και στην Κάτω Ιταλία (στην Καμπανία υπήρχε πόλη με το όνομα Κύμη).
Σήμερα ο επισκέπτης περιπλανώμενος στους δρόμους της ναυτικής πολιτείας α δει ανάμεσα βέβαια στις άφθονες νεότερες κατασκευές, άλλοτε φθαρμένα από τον χρόνο και άλλοτε πάλι φροντισμένα από το ανθρώπινο χέρι τα περίφημα «κουμιώτικα» αρχοντικά των ναυτικών, κτισμένα τον 19ο αιώνα από Ηπειρώτες μαστόρους.
Επίσης διασώζονται και αρκετά νεοκλασικά αρχοντικά κτίσματα των αρχών του 20ού αιώνα.
Αξίζει μια βόλτα ώς την εκκλησία της Παναγιάς Λιαουτσάνισσας για να δείτε το μαρμάρινο τέμπλο που δημιούργησε ο γλυπτής Γιάννης Χαλεπάς (πατέρας του γνωστού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά).
Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο και η συλλογή του περιλαμβάνει πολυάριθμα εκθέματα.
Από την Κύμη καταγόταν ο ερευνητής – γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου. Το σπίτι του βρίσκεται στην πόλη, ενώ προσωπικά του αντικείμενα θα δείτε στο Λαογραφικό Μουσείο.
Στον λόφο του Αγ. Γεωργίου διασώζονται ερείπια του βυζαντινού Κάστρου της Κύμης (11ος αιώνας).
Στα ζαχαροπλαστεία της πλατείας θα δοκιμάσετε τον περίφημο κυμιώτικο μπακλαβά, ενώ από το Συνεταιρισμό Γυναικών και τα τοπικά καταστήματα θα ψωνίσετε διάφορα ευβοϊκά προϊόντα (μέλι, κρασιά της ντόπιας ποικιλίας «μαυροκούντουρα», λικέρ και φυσικά τα περίφημα αποξηραμένα, βασιλικά σύκα).
Ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο που φεύγει βόρεια από την Κύμη θα απολαύσετε μια απίστευτη διαδρομή που εκτός των άλλων προσφέρει αεροπορικών διαστάσεων θέα στο ανοιχτό Αιγαίο και θα καταλήξετε στο κατάφυτο από πλατάνια χωριό Μετόχι (25 χλμ.).
Από εδώ σκαρφαλώνοντας σε μεγαλύτερο υψόμετρο και διατρέχοντας υπέροχο ελατόδασος θα κατευθυνθείτε ανατολικά προς το χωριό της Ανω Στενής όπου θα φτάσετε αφού περάσετε τον ανεμοδαρμένο αυχένα της Δίρφης (Μετόχι – Στενή 29 χιλιόμετρα).
Από τη Στενή η επιστροφή στη Χαλκίδα γίνεται εύκολα μέσω Νέας Αρτάκης.
Αμμουδιές για όλα τα γούστα

Γύρω από την Κύμη υπάρχουν οι πολύ καλές παραλίες Χιλή, Σουτσίνι, και στα βορειοανατολικά οι πιο απομονωμένες Τσίλαρος και Θαψά που προσεγγίζονται από τον δρόμο Κύμης – Μετοχίου (τα τελευταία 10 χιλιόμετρα είναι σε δύσκολο χωματόδρομο και μάλλον δεν θα καταφέρετε να φτάσετε με συμβατικό αυτοκίνητο).
Ομως αν σας αρέσουν οι απέραντες λευκές αμμουδιές θα πρέπει να πάτε λίγο μακρύτερα. Από τον παραθαλάσσιο καταπράσινο οικισμό της Πλατάνας ώς τον κάβο της Οχθονιάς, πολλά χιλιόμετρα νοτιότερα, απλώνεται μια από τις πιο εκτεταμένες παραλίες της πατρίδας μας.
Ευκολότερο σημείο προσέγγισης το Στόμιο Οξύλιθου που απέχει 8 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κύμης. Η περιοχή λόγω του πράσινου, της εύκολης πρόσβασης, αλλά και της εκπληκτικής αμμουδιάς συγκεντρώνει αρκετό κόσμο (κυρίως γύρω από τις εκβολές του ποταμιού).
Για περισσότερη ησυχία ακολουθήστε τον σκονισμένο χωματόδρομο που τρέχει παράλληλα με την ακτή· όσο πιο νότια πάτε, τόσο μεγαλύτερη η ησυχία.
Καλύτερο σημείο για στάση και ξεκούραση είναι το παραθαλάσσιο δροσερό χωριό της Πλατάνας με το ποτάμι του, τη φυσική σκιά από θεόρατα πλατάνια τις παραλιακές ψαροταβέρνες και τα συμπαθητικά καφέ.
Βέβαια σε κάθε αναφορά στην περιοχή θα πρέπει να υπενθυμίζουμε τη δέουσα προσοχή που χρειάζεται -κυρίως μετά από έντονη βροχόπτωση- καθώς στη παραλιακή διαδρομή Πλατάνα – Στόμιο Οξύλιθου παρατηρούνται συχνά επικίνδυνες κατολισθήσεις!
Πάμε για άλλες παραλίες
Από το Αυλωνάρι ακολουθώντας επαρχιακούς, αλλά ασφάλτινους δρόμους θα κατευθυνθείτε ανατολικά προς τις ακτές του Αιγαίου όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα παραλιακά χωριά της Εύβοιας και οι ακτές τους όπως η Μουρτερή (φυσική προς νότο συνέχεια της απέραντης παραλίας στο Στόμιο Οξύλιθου).
Νότια από τον Κάβο της Οχθωνιάς, με εύκολη πρόσβαση από το χωριό Αυλωνάρι, μπορείτε να κολυμπήσετε στις δημοφιλείς παραλίες Κορασίδα και Αχλαδερή (11 χλμ.), στο ψαροχώρι του Κάλαμου (16 χλμ.) με τη διπλή αμμουδιά του, αλλά και να προσεγγίσετε το λιμανάκι του χωριού Αγιοι Απόστολοι που είναι το θαλασσινό επίνειο των Πετριών.
Ας μην μπερδευόμαστε όμως με τα τοπωνύμια. Τα ακρογιάλια μπορεί να αλλάζουν ονομασίες, ουσιαστικά όμως πρόκειται για την ίδια αχανή ακτογραμμή της ανατολικής Εύβοιας που ξεκινά από το ακρωτήρι της Κύμης και συνεχίζεται αδιάλειπτα ώς το αφρισμένο ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο.
Πρόκειται για μια από τις πιο συναρπαστικές τοπιογραφίες της Μεσογείου, γεμάτη βράχια που τα δέρνουν αλύπητα οι χειμωνιάτικες καταιγίδες και απίθανες αμμουδιές που λαμποκοπούν στο χάδι του ήλιου ενσαρκώνοντας το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών.
Εδώ με λίγο παραπάνω ψάξιμο, ακόμη και τον Αύγουστο, μπορεί να βρείτε παραλίες όπου θα είστε εσείς και τα γλαροπούλια αλλά και εντυπωσιακές απόμακρες τοποθεσίες για ελεύθερο κάμπινγκ (wild camping) πάντα βέβαια με τον ανάλογο σεβασμό στο αναλλοίωτο τοπίο.
Αυλωνάρι, ηπειρωτική μαστοριά
Μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κύμη, 18 από το Αλιβέρι και 68 χλμ. από τη Χαλκίδα, στη μέση του πιο εύφορου κάμπου της Νότιας Εύβοιας συναντάμε το κεφαλοχώρι Αυλωνάρι που, καθώς είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη ράχη ομαλού γήλοφου, τραβά το βλέμμα από μακριά.
Επισκεφθείτε τις γειτονιές του όπου ακόμη διασώζονται οι πέτρινες αυλόθυρες και τα σπίτια με τα όμορφα μπαλκόνια που έφτιαξαν Ηπειρώτες μάστορες, την τοποθεσία Βρύση με την οργιώδη βλάστηση, τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις νεροτριβές που επιμένουν κόντρα στα κελεύσματα των καιρών να χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού.
Στην κορφή του χωριού, σε σημείο που ελέγχει όλον τον κάμπο, δεσπόζει ακέραιος ο πέτρινος βιγλάτορας που χρησιμοποιούσαν οι Βενετσιάνοι για τη μετάδοση οπτικών μηνυμάτων. Ο πύργος, που αναπαλαιώθηκε το 1953, δίκαια θεωρείται ο πλέον καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός πύργος της Εύβοιας.
Ο τόπος ολόγυρα είναι κατάσπαρτος από ξωκλήσια, ερειπωμένα βενετσιάνικα κάστρα, υπολείμματα αρχαίων οικισμών. Σίγουρα άξιο αναφοράς είναι το βυζαντινό κάστρο στη θέση «Ποτήρι».
Εντός των ερειπωμένων σήμερα τειχών του σώζεται η εκκλησία της Παναγίας.
Στην περιοχή των Κονιστρών (ανάμεσα σε Αυλωνάρι και Κύμη) υπάρχει το κεφαλάρι «Κολέθρα» με τα πλούσια νερά (είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές της Ευβοίας) που τροφοδοτεί με νερό την πλειονότητα των γύρω χωριών.
Τα νερά αυτά σχηματίζουν τον ποταμό Μανικιάτη που εκβάλει στην παραλία Στόμιο Οξυλίθου.
Πάνω στον δρόμο για Κύμη και στη θέση Χάνια - Αυλωναρίου θα δούμε τον ναό του Αγ. Δημητρίου με τις θαυμάσιες αγιογραφίες του 13ου αιώνα, μια από τις πιο παλιές εκκλησιές στην Εύβοια, ενώ απ’ την άλλη πλευρά του δρόμου και λίγο ψηλότερα, στην περιοχή του Ωρολογίου, βρίσκεται ο ναός της Αγ. Θέκλης (12ος αιώνας), κρυμμένος μέσα στα λιόδεντρα και στα κυπαρίσσια.
Αξίζει να αναζητήσετε την παλιά Μονή Καρυών (17ος αι.) που είναι αφιερωμένη στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο και σήμερα -μετά από χρόνια εγκατάλειψης- αναπαλαιώνεται από τη Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων.
Διαμονή
● «Αρχοντικό Κύμης» Boutique Hotel, θα το βρείτε μέσα στην Κύμη σε ήσυχη γειτονιά με θέα στο πέλαγος, τηλ: 22220 23896
Από το Λιμάνι της Κύμης ώς την Πλατάνα και το Στόμιο Οξύλιθου υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- «Κύμη Palace» τηλ. 22220 22500
- «Thea Hotel» τηλ. 22220 24087
- «Πανόραμα» τηλ. 22220 71252
- «Valledi Village» τηλ. 22220 24210
- «Pelagos Studios» τηλ. 22220 71270
- «Corali Hotel», τηλ. 22220 22212
- «Stomio Beach» τηλ. 22220 71251
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας