Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
robert mouzil
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ρόμπερτ Μούζιλ. Τρεις γυναίκες. Nουβέλες. Μετάφραση: Μαρίνα Αγαθαγγελίδου. Σελ. 152. ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αντίποδες, 2024

Πορτρέτα γυναικών φιλοτεχνημένα από άντρες

Οι γυναίκες σε ετούτο το έργο λειτουργούν ως κάτοπτρα, μέσα από τα οποία οι άντρες αντικρίζουν το είδωλό τους: μαχητικό, αεικίνητο, δυναμικό εκ πρώτης όψεως, αλλά εντέλει ευάλωτο, έωλο, έρμαιο ενστίκτων κατοχής, επιβολής, ελέγχου. Οι ηρωίδες, αντίθετα, ακόμη κι όταν έρχονται αντιμέτωπες, αποδεικνύονται πιο σταθερές, δυνατές, αρραγείς ως προσωπικότητες. Το πορτρέτο τους, φιλοτεχνημένο από την ανδρική ματιά, είναι πλασμένο με γραμμές ξεκάθαρες, ζωηρές, με υπερίσχυση του στοιχείου της σωματικότητας, ενώ εκείνο των ανδρών αναδεικνύεται θολό, σκιασμένο από σκοτεινά ορμέμφυτα και παλινωδίες του νου.

Ο Ρόμπερτ Μούζιλ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, έμεινε στην ιστορία της λογοτεχνίας κυρίως για το εμβληματικό (αν και ανολοκλήρωτο) έργο του Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες, για το οποίο εργάστηκε από το 1930 έως τον θάνατό του, το 1942. Το βιβλίο του με τίτλο Τρεις γυναίκες γράφτηκε το 1924 και στη χώρα μας κυκλοφόρησε το 1985 από τις Εκδόσεις Νεφέλη και το 2004 από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, και τις δύο φορές σε μετάφραση Γ. Κεντρωτή. Η ανά χείρας έκδοση, από τους Αντίποδες, μας ξανασυστήνει το έργο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα σε μετάφραση της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου, ιδιαιτέρως πλαστική και ακριβοζυγισμένη, καθώς αποδίδει το σύνθετο πλέγμα των φιλοσοφικών αναζητήσεων και των αισθητικών αρχών του συγγραφέα.

Το βιβλίο αποτελεί μια σύνθεση από τρεις νουβέλες, που η καθεμιά περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα. Στην πρώτη, με τον τίτλο «Γκρίτζα», ο Χόμο έχει έναν άρρωστο γιο ο οποίος χρειάζεται μακρά παραμονή σε ιαματικό θέρετρο. Ο Χόμο αντιστέκεται στην ιδέα να τον συνοδεύσει, δεν θέλει να αποχωριστεί τις συνήθεις δραστηριότητές του. Αντ’ αυτού, αποφασίζει να συμμετάσχει σε μια εταιρεία που στοχεύει να ξανανοίξει τα παλιά βενετσιάνικα χρυσωρυχεία. Ταξιδεύει στην Ιταλία γι’ αυτόν τον σκοπό και μπλέκει σε μια ερωτική περιπέτεια με μια παντρεμένη χωριατοπούλα, ενώ η μοίρα οδηγεί τα βήματά τους σε μια υπόγεια στοά και τη ζωή ενός από τους δύο εραστές σε αναπόδραστο τέλος.

Ο έρωτας παίζει κεντρικό -και οιονεί καταστροφικό ρόλο- και στα δύο επόμενα διηγήματα, την «Πορτογαλίδα» και την «Τόνκα». Η Πορτογαλίδα, της οποίας το όνομα δεν μαθαίνουμε ποτέ, είναι η γυναίκα του ιππότη Φον Κέτεν και, όσο αυτός εμπλέκεται σε μακροχρόνιους πολέμους που τον κρατούν μακριά από την οικογένειά του, ζει απομονωμένη στον πύργο του με συντροφιά τους γιους της, το υπηρετικό προσωπικό κι έναν εξημερωμένο λύκο. Η είσοδος ενός τρίτου προσώπου ανάμεσα στο ζευγάρι, η ζήλια που θα οδηγήσει στη θανάτωση του κατοικίδιου λύκου και τέλος το τσίμπημα μιας μύγας θα αποβούν μοιραία για τη ζωή του Φον Κέτεν.

Στην «Τόνκα», το μακροσκελέστερο διήγημα εκ των τριών, ο κεντρικός ήρωας, μορφωμένος αστός, ερωτεύεται μια ντροπαλή, αμόρφωτη κοπέλα κατώτερης κοινωνικά τάξης και κατά τη διάρκεια μιας δικής του μακράς απουσίας, εκείνη μένει έγκυος. Από εκείνο το σημείο και στο εξής ο ήρωας παλεύει ανάμεσα στον ορθολογισμό, που τον οδηγεί μαθηματικά στο συμπέρασμα της μοιχείας, και στην ανορθολογική πίστη στα λεγόμενα της αγαπημένης του η οποία αρνείται σθεναρά μέχρι τέλους την κατηγορία της απιστίας.

Εκτός από τα ολισθηρά μονοπάτια του έρωτα, ο συγγραφέας διερευνά πλήθος άλλων θεματικών: τη σύγκρουση «φύσης» και πολιτισμού, τον ρόλο της «τύχης», που ενδύεται τη μορφή του πεπρωμένου, τη σύγκρουση του νου με το αίσθημα, την απουσία αντικειμενικής αλήθειας ή έστω την αδυναμία του ανθρώπου να την προσεγγίσει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο τρόπος που προσεγγίζει ο Μούζιλ σε αυτά τα τρία διηγήματα το θέμα της ταυτότητας. Παρόλο που το καθένα έχει ως τίτλο το όνομα, το παρατσούκλι ή την εθνικότητα μιας ηρωίδας και η σύνθεση των τριών τιτλοφορείται «Τρεις γυναίκες», ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι κεντρικά πρόσωπα της αφήγησης δεν είναι οι ηρωίδες αλλά οι ήρωες. Γύρω από αυτούς πλέκεται η ιστορία, εκείνοι βρίσκονται κάτω από τον προβολέα της αφήγησης.

Οι γυναίκες σε ετούτο το έργο λειτουργούν ως κάτοπτρα, μέσα από τα οποία οι άντρες αντικρίζουν το είδωλό τους: μαχητικό, αεικίνητο, δυναμικό εκ πρώτης όψεως, αλλά εντέλει ευάλωτο, έωλο, έρμαιο ενστίκτων κατοχής, επιβολής, ελέγχου. Οι ηρωίδες, αντίθετα, ακόμη κι όταν έρχονται αντιμέτωπες, όπως η Τόνκα, με την ασθένεια και τον θάνατο, αποδεικνύονται πιο σταθερές, δυνατές, αρραγείς ως προσωπικότητες. Το πορτρέτο τους, φιλοτεχνημένο από την ανδρική ματιά, είναι πλασμένο με γραμμές ξεκάθαρες, ζωηρές, με υπερίσχυση του στοιχείου της σωματικότητας, ενώ εκείνο των ανδρών αναδεικνύεται θολό, σκιασμένο από σκοτεινά ορμέμφυτα και παλινωδίες του νου.

Ενα από τα θέλγητρα του βιβλίου αποτελεί αναμφίβολα, πέραν του θέματος, η μορφή του, επηρεασμένη σαφώς από το κίνημα του γερμανικού μοντερνισμού, ανάμεσα στους εκπροσώπους του οποίου, μαζί με τον Τόμας Μαν και τον Χέρμαν Μπροχ, συγκαταλέγεται ο Μούζιλ. Αν μάλιστα η έκδοση συνοδευόταν από ένα επίμετρο που να τοποθετεί το συγκεκριμένο βιβλίο μέσα στο σύνολο του έργου του δημιουργού του, όσο και μέσα στην ιστορία της λογοτεχνίας, πιστεύω πως οι αναγνώστες θα επωφελούνταν διπλά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πορτρέτα γυναικών φιλοτεχνημένα από άντρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας