Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
niki troulinou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Νίκη Τρουλλινού. Οδός Σόλωνος. Διηγήματα. Σελ. 147. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ 2024 | φωτ. Π. ΜΑΣΟΥΡΗ

Η μνήμη, ένα πολυστρωματικό αφήγημα

Η μνήμη, που κυριαρχεί σε πολλά διηγήματα της Νίκης Τρουλλινού, πιάνεται συνήθως από ένα πρόσωπο, ανατρέχει -ταχύτατα ή με καθυστέρηση- στους καιρούς της Δικτατορίας και επαναφέρει ένα περιστατικό που είχε ατομική αλλά και πολιτική αξία. Το τώρα ξαναθυμάται το χθες, με τη ματιά του φυσικά να επιχρωματίζει ό,τι βιώθηκε τότε, ώστε η νοσταλγία ή η απογοήτευση να έρχονται συγκριτικά.

Τι μπορεί να καταλάβουν οι νεότερες γενιές από τον αγώνα της Γενιάς του Πολυτεχνείου; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα όταν ξεκινάει κανείς ένα βιβλίο που έχει έντονη την αύρα εκείνων των χρόνων και στηρίζεται στο πολιτικό πλαίσιο της εποχής όπου τα πραγματολογικά στοιχεία -όσα δίνονται- σοφά δεν είναι ούτε πλούσια ούτε κατατοπιστικά. Ακόμα περισσότερο, επειδή η ιστορία κάθε διηγήματος είναι φασματική, σαν γυάλινο βάθρο, πρέπει να αναζητήσει κανείς άλλες γέφυρες για να πιάσει τον σφυγμό της συγγραφέως και της Ιστορίας.

Και μία από τις βασικές γέφυρες είναι το συναίσθημα που ξεχειλίζει, χωρίς να γίνεται μελοδραματικό, και μυεί τον νεότερο αναγνώστη στο κλίμα ή θυμίζει στον μεγαλύτερο τον αέρα μιας εποχής που ήρθε αλλά δεν επιβεβαίωσε πλήρως τις προσδοκίες όσων ζούσαν τότε. Είναι η νοσταλγία από τη μία για μια εποχή σχεδόν ηρωική, αλλά και η αίσθηση της ματαίωσης, της φθοράς, της αυταπάτης, της απογοήτευσης ίσως στη σύγκριση του τότε με το τώρα. Οι ιδεολογίες φθάρθηκαν, τα όνειρα ξέφτισαν, οι άνθρωποι έγιναν υποκριτές, τα οράματα συμβιβάστηκαν: ενδεικτικό παράδειγμα το «Μια εποχή ήταν αυτή», όπου η συλλογική κατάπτωση παραλληλίζεται με την ατομική πορεία του γάμου της αφηγήτριας, αφού ο σύζυγός της διετέλεσε άλλοτε αντιστασιακός κατά της χούντας μα τώρα αποδεικνύεται μοιχός προδότης του γάμου τους.

Για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει, η διηγηματογράφος προβαίνει στη σύντηξη πολλαπλών επιπέδων. Με απλά λόγια, διαδοχικά στρώματα λιώνουν το ένα μέσα στο άλλο, με συνέπεια να περνάμε ανεπαίσθητα από το ένα χρονικό επίπεδο (παρόν, παρελθόν, προ-παρελθόν) στο επόμενο ή το προηγούμενο, το ένα ύφος στο άλλο (ρεαλιστικό, ρομαντικό, ειρωνικό, χιουμοριστικό κ.λπ.), τη μία σκέψη στην άλλη. Αυτή η διαστρωμάτωση δεν δίνεται μέσω στεγανών, αφού κάθε υλικό διαχέεται μέσα στα άλλα, ενίοτε χαοτικά, αν κρίνει κανείς με τη λογική, αλλά πάντα πετυχημένα συγκινησιακά, αν νιώσει με την καρδιά ότι ο παλμός, η μνήμη και η συναισθηματική νοημοσύνη ράβουν μεταξύ τους αναμνήσεις, σχόλια, σκέψεις, ερεθίσματα, προβληματισμούς κ.ά.

Η μνήμη, παραδέχεται πλέον η επιστήμη, δεν είναι πιστός μεταφορέας βιωμάτων, αλλά λειτουργεί ακούσια με τεθλασμένο τρόπο, παραποιώντας, αλλάζοντας, συμπληρώνοντας, χρωματίζοντας κ.λπ. Ετσι, η μνήμη, που κυριαρχεί σε πολλά διηγήματα της Ν. Τρουλλινού, πιάνεται συνήθως από ένα πρόσωπο, ανατρέχει -ταχύτατα ή με καθυστέρηση- στους καιρούς της Δικτατορίας και επαναφέρει ένα περιστατικό που είχε ατομική αλλά και πολιτική αξία. Το τώρα ξαναθυμάται το χθες, με τη ματιά του φυσικά να επιχρωματίζει ό,τι βιώθηκε τότε, ώστε η νοσταλγία ή η απογοήτευση να έρχονται συγκριτικά.

Η Νίκη Τρουλλινού (γεννημένη στα Χανιά το 1953) βρίσκεται φοιτήτρια της Νομικής ακριβώς την περίοδο που οι φοιτητές δίνουν το «παρών» στην αντιδικτατορική δράση· και η ίδια, στρατευμένη στην Αριστερά, ζει τον σφυγμό της εποχής. Επομένως, η βιωμένη πραγματικότητα αρδεύει τα κείμενά της, χωρίς η συγγραφέας να προχωρά σε ένα είδος χρονικού της εποχής ή στην ξερή αφήγηση των γεγονότων. Αντίθετα, βάζοντας το ιστορικό συγκείμενο σε θέση βασικού συμπρωταγωνιστή και καλώντας πολλά αληθινά πρόσωπα να περάσουν μέσα στα διηγήματά της, η Ν. Τρουλλινού μεταφέρει το βάρος από τη μια στις ομιλούσες λεπτομέρειες, που αξίζουν περισσότερο, καθώς ποτίζονται βέβαια από το πολιτικό πλαίσιο, κι από την άλλη στην ψυχοσύνθεση των προσώπων και, φυσικά, όπως προείπα, στην ατμόσφαιρα.

Συγκεντρώνοντας στην «Οδό Σόλωνος» δεκαεννέα κείμενά της από παλιότερους τόμους διηγημάτων ή μεμονωμένα δημοσιεύματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, η λογοτέχνις επιχειρεί, πενήντα χρόνια μετά την πτώση της Δικτατορίας, να ανασυνθέσει το κλίμα της εποχής και να αναβιώσει το πάθος για την ελευθερία, όχι σε εκκωφαντικούς ηρωισμούς, αλλά στα μικρά που αποκτούν άλλες διαστάσεις. Και παράλληλα, σε μερικά διηγήματά της τόσο η εξ αποστάσεως ματιά όσο και η σύγκριση με την πολλά υποσχόμενη Δημοκρατία δείχνει ένα αίσθημα ήπιας απογοήτευσης και πικρίας για μια γενιά που δεν βρήκε ακριβώς αυτό για το οποίο αγωνίστηκε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μνήμη, ένα πολυστρωματικό αφήγημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας