Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στρούντελ με μήλα και αχλάδια

Ζεστά γλυκά

Τις μέρες που πέρασαν νιώσαμε το κρύο στο πετσί μας, για τα καλά! Στην καρδιά του χειμώνα βρισκόμαστε, όμως και το κρύο είναι αναμενόμενο.

Τα τελευταία χρόνια οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει η συζήτηση της ημέρας. Υπάρχει μεγάλη ενημέρωση (βομβαρδισμός, θα έλεγα) για τον «καλό ή τον κακό» μας τον καιρό, από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Μας απασχολεί, πιστεύω, περισσότερο απ' όσο θα 'πρεπε.

Προχθές η θεία μου, αγχωμένη, μου ανακοίνωσε: Παιδί μου, θα χαλάσει πολύ ο καιρός! Στη φωνή της διέκρινα αγωνία και τρόμο, λες και είχαμε Ιούλιο και «κινδύνευαν» οι καλοκαιρινές της διακοπές.

Γενάρη μήνα δεν νοείται να μη «χαλάσει» ο καιρός! Και έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να αρχίσει να ανεβαίνει το θερμόμετρο. Από τη στήλη αυτή σήμερα σας δίνω μερικές ζεστές συνταγές, που θα γλυκάνουν τις κρύες μέρες σας!

Στρούντελ με μήλα και αχλάδια

•3 μήλα

•3 αχλάδια

•5 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

•3 κουταλιές καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη

•1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες

•κανέλα, γαρίφαλο

•2 κουταλιές κονιάκ

•6 φύλλα κρούστας

•λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

•λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα, για το σερβίρισμα

•100 γραμμ. κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια. Τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη, λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο.

Τα ανακατεύουμε αργά και τα αφήνουμε λίγο ώστε να λιώσει η ζάχαρη, να μαλακώσουν τα φρούτα και να καραμελωθούν. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και σβήνουμε το μείγμα με το κονιάκ. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση, που έχει κρυώσει, και τυλίγουμε προσεκτικά, κλείνοντας και τις άκρες προς τα μέσα, σε ρολό.

Το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. με την ένωση προς τα κάτω και με πινέλο το αλείφουμε εξωτερικά με αρκετό βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε με σαντιγί, πασπαλίζοντάς το με άχνη και κανέλα.

Σοκολατένια γαλατόπιτα

•12 φύλλα κρούστας

•1-2 κουταλιές κανέλα

•2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

•1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη

•Για την κρέμα

•1 λίτρο γάλα

•1 φλιτζάνι ζάχαρη

•200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη

•4 αυγά

•2 κουταλιές βούτυρο

•σιρόπι σοκολάτας και ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε τα φύλλα. Τα πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη. Στρώνουμε τα μισά σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Φτιάχνουμε την κρέμα, βράζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, λιώνουμε μέσα το βούτυρο και την τριμμένη σοκολάτα.

Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα έξι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, γύρω στα 45 λεπτά. Σερβίρουμε μόλις κρυώσει λίγο, με σιρόπι σοκολάτας και ζάχαρη άχνη.

Ζεστό κέικ πορτοκαλιού

•3-4 πορτοκάλια (περίπου 700 γραμμ.)

•200 γραμμ. βούτυρο λιωμένο

•300 γραμμ. ζάχαρη άχνη

•3 αυγά + 1 κρόκο

•100 γραμμ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη

•200 γραμμ. αλεύρι

•20 γραμμ. μπέικιν πάουντερ

Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε τα πορτοκάλια (μαζί με τη φλούδα) μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά σημεία και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, τα φουντούκια και στο τέλος, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Σερβίρουμε το κέικ ζεστό.

Λουκουμάδες με μπανάνα

•30 γραμμ. μαγιά

•450-500 ml χλιαρό νερό

•500 γραμμ. αλεύρι σκληρό

•40 γραμμ. ζάχαρη

•βανίλια, κανέλα

•55-60 ροδέλες μπανάνας

•λάδι, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα σοκολάτας

•200 ml νερό

•100 γραμμ. ζάχαρη

•4 κουταλιές μέλι

•150 γραμμ. κουβερτούρα λιωµένη

•2-3 κουταλιές καρυδόψιχα

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα σοκολάτας. Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βράζουµε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δηµιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Το ρίχνουµε στη λιωµένη σοκολάτα και οµοιογενοποιούµε, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

Το διατηρούμε ζεστό. Σε μεγάλο μπολ διαλύουµε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις μπανάνες και ανακατεύουµε, μέχρι να σχηµατιστεί παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζουµε με πετσέτα και το αφήνουµε σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Ρίχνουμε τις μπανάνες. Σε φαρδύ, βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει, παίρνουνε κουταλιά από το μείγμα και τηγανίζουµε τους λουκουμάδες, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Τους σερβίρουμε με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας και τους πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζεστά γλυκά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας