Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Και του χρόνου!

Χριστούγεννα! Πότε ήρθαν και πόσο γρήγορα θα περάσουν. Ετσι είναι, δυστυχώς! Δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να μη χαίρεται και να μην απολαμβάνει σαν μικρό παιδί τις μέρες αυτές. Δύσκολοι καιροί, σήμερα, για πολλούς! Αλλά τα Χριστούγεννα είναι μια φορά τον χρόνο.

Αξίζει να προσπαθήσουμε να διώξουμε κάθε τι αρνητικό και δυσάρεστο και να δημιουργήσουμε στο σπίτι μας την καλύτερη ατμόσφαιρα.

Να δώσουμε έναν τόνο εορταστικό, στολίζοντας και μαγειρεύοντας. Το μυστικό είναι να τα ζήσουμε με δικούς μας ανθρώπους, συγγενείς και φίλους.

Οι υπερβολές και οι υπερπαραγωγές εδώ και χρόνια μας... τελείωσαν. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε επίδειξη των μαγειρικών μας δεξιοτήτων, ούτε να φτιάξουμε τεράστιες ποικιλίες φαγητών, που σίγουρα δεν θα καταναλωθούν. Αρκούν δυο-τρία πιάτα, μαγειρεμένα με αγάπη γι' αυτούς που θα τα μοιραστούμε.

Στρώστε ένα καλοσιδερωμένο τραπεζομάντιλο, ανάψτε κεριά, βάλτε όμορφες πετσέτες με χρώμα (ας είναι και χάρτινες) και καθίστε γύρω από το τραπέζι με τους αγαπημένους σας να ευφρανθεί η ψυχή σας και το στομάχι σας, μαγειρεύοντας απλά γιορτινά φαγητά. Και του χρόνου... καλύτερα!

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

•2 φλιτζάνια κους κους

•1 φλιτζάνι σπόρια ροδιού

•1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

•1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

•1/2 αγγούρι ψιλοκομμένο

•1 ντομάτα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη

•3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο

•1/4 φλιτζανιού λάδι

•αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ και ρίχνουμε νερό να το σκεπάσει. Αναμειγνύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξίδι, το λάδι και το αλατοπίπερο.

Οταν το κους κους «τραβήξει» όλο το νερό, το ξύνουμε με πιρούνι να μην έχει σβόλους και το προσθέτουμε στη σαλατιέρα με τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρουμε.

Χοιρινό με γλάσο

•2 κιλά χοιρινό μπούτι, με το δέρμα του

•3 κουταλιές μελάσα

•1 κουταλάκι γαρίφαλα + λίγα ακόμη για το ψήσιμο

•μια πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 φύλλο δάφνης

•1 κουταλάκι αρωματικό πιπέρι

•1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι (σε κόκκους)

•ξύσμα μισού πορτοκαλιού, αλάτι

για το γλάσο:

•6 κουταλιές μαύρη ζάχαρη + 2-3 κουταλιές για το ψήσιμο

•1 1/2 κουταλιά σκόνη μουστάρδας

•ξύσμα μισού πορτοκαλιού

•30 ml κρασί από τζίντζερ

Βάζουμε το χοιρινό σε μεγάλη κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε τη μελάσα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σιγοβράζουμε και αφαιρούμε τον αφρό, περίπου δύο ώρες.

Οταν κρυώσει αφαιρούμε το δέρμα και αφήνουμε το λίπος. Το χαράζουμε με μαχαίρι και στις χαρακιές τοποθετούμε τα γαρίφαλα.

Βάζουμε το κρέας σε ταψί που έχουμε στρώσει με διπλή λαδόκολλα.

Αναμειγνύουμε τα υλικά για το γλάσο και το απλώνουμε πάνω στο λίπος. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.

Στα δέκα λεπτά πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και με πινέλο αλείψτε με το γλάσο που έχει πέσει στο ταψί. Επαναλάβετε τη διαδικασία σε δέκα λεπτά.

Ψήνουμε άλλα δέκα λεπτά περίπου, μέχρι να καραμελώσει και να αρχίζει να φουσκαλιάζει το γλάσο. Το αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.

Γεμιστή γαλοπούλα

•1 γαλοπούλα, 3-4 κιλά

•4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

•1 φλιτζάνι ρύζι

•1 φλιτζάνι λευκό κρασί

•3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

•200 γραμμ. κουκουνάρι

•200 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

•τα συκωτάκια της γαλοπούλας

•10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

•2 κουταλιές μουστάρδα

•χυμό από δύο λεμόνια

•λάδι, αλάτι, πιπέρι

Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε σε 4 κουταλιές λάδι μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τον άνηθο, το κουκουνάρι και τα κάστανα.

Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Πλένουμε τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με λάδι, λεμόνι, μουστάρδα και γεμίζουμε την κοιλιά της με τη γέμιση.

Τη ράβουμε, δένουμε τα πόδια με λίγο σπάγκο και την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε βαθύ ταψί με λάδι, λεμόνι και 4 ποτήρια νερό.

Τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε τόση ώρα όσα είναι και τα κιλά της (για κάθε κιλό, μία ώρα).

Κοτόπιτα

•1 κοτόπουλο χωριάτικο, περίπου 2 κιλά

•1 κιλό κρεμμύδια

•300 γραμμ. κεφαλογραβιέρα

•1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

•5 αυγά

•1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

•αλάτι, πιπέρι

•1 φλιτζάνι λάδι

•2 φύλλα σφολιάτας

•λίγο σουσάμι

Σε κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με αρκετό νερό, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι. Το καθαρίζουμε από πέτσες και κόκαλα και το ψιλοκόβουμε.

Κόβουμε και τα κρεμμύδια. Σουρώνουμε τον ζωμό, μετράμε 6 φλιτζάνια, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε το ρύζι 5-7 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα κρεμμύδια, το κεφαλοτύρι, το σιμιγδάλι, το λάδι και τα αυγά χτυπημένα. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το γυρίζουμε γύρω γύρω, το αλείφουμε με λάδι και το ραντίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και του χρόνου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας