Η Γκέλη Ντηλιά στο μυθιστόρημά της «Αγιοι στην κόλαση» (εκδόσεις ΑΩ) επιχειρεί με έναν ιδιότυπο τρόπο να ρίξει φως σε διαχρονικά στερεότυπα και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας...
Η ανέχεια, η ανυπαρξία κοινωνικής πρόνοιας, η έλλειψη ισότιμης εκπαίδευσης για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, κυρίως στην ύπαιθρο, οι οικογενειακές καταβολές, η ένοχη σιωπή του κοινωνικού περίγυρου, η ανεπάρκεια του επίσημου κρατικού ελέγχου και η μη σωστή σε χρόνο και τρόπο παρέμβασή του, οδηγούν τις περισσότερες φορές στην οικογενειακή και γενικότερα σε κάθε είδους βία, στην παραβατικότητα, στον εθισμό σε ουσίες, τυχερά παιχνίδια και σε κάθε είδους κακουργηματικές πράξεις.
Σαν επακόλουθο των παραπάνω διαπιστώσεων, η Γκέλη Ντηλιά μάς παρουσιάζει τον πυρήνα της ιστορίας της, όπου πρωταγωνιστούν το θύμα, ο θύτης, το έγκλημα, ο εγκλεισμός σε σωφρονιστικά καταστήματα και ταυτόχρονα κάποιοι μη παραβατικοί συνάνθρωποι, κουβαλώντας τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους συμπεριφορές, που αναζητούν την αλήθεια των άλλων όπως και την αλήθεια του εαυτού τους και τελικά εμπλέκονται κατά κάποιον τρόπο με το έγκλημα και με τις ζωές των εγκλείστων σε ιδρύματα σωφρονισμού.
Η συγγραφέας διεισδύει σκληρά, τεμαχίζοντας σαν διαμάντι τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και βγάζει στο φως καταστάσεις που φωνάζουν πως ό,τι είσαι σήμερα εξαρτάται από όσα έζησες χθες και ό,τι αποδέχεσαι ή απορρίπτεις σήμερα, θα σε διαμορφώσει στο μέλλον.
Περιγράφει με λόγο πλούσιο σε ανατροπές, σε συμβολισμούς και σε αναφορές πάνω στη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία (δανείζεται αποσπάσματα από πονήματα άλλων λογοτεχνών), την ιατρική επιστήμη, την ψυχολογία, τα φυτά, τα ζώα, τους τόπους, τα αρώματα, τα κρασιά, τη μαγειρική και πολλά άλλα καθημερινά θέματα, δυσκολίες και εμπόδια που συναντάς στο ταξίδι της ζωής και που τελικά καταφέρνεις προσπερνώντας τα μετά από εσωτερικό αγώνα να μην σε καθορίσουν.
Γράφει για τη διαφορετικότητα των ατόμων, την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, την απόρριψη, τον κοινωνικό ρατσισμό, την αδικία, τη θυσία, τον κίνδυνο του θανάτου, αλλά και για την ένταση του έρωτα, την αλήθεια και το ψέμα του, για την αγάπη, τη φιλία, τις απολαύσεις και τη χαρούμενη όψη της ζωής, που σε παρασύρουν και σε κάνουν να αφεθείς στην αγκαλιά τους αποδιώχνοντας κάθε αναστολή.
Η Γκέλη Ντηλιά στο μυθιστόρημά της «Αγιοι στην κόλαση» αναγκάζει με την ιδιαίτερη γραφή της τους αναγνώστες να μην αφήσουν το βιβλίο από τα χέρια τους πριν διαβάσουν και την τελευταία σελίδα, την τελευταία λέξη!
*Φαρμακοποιός και βιβλιοαναγνώστρια
—
Τη σελίδα αυτήν δεν τη φτιάχνουν επαγγελματίες κριτικοί βιβλίου. Γράφεται από αναγνώστες που απευθύνονται σε αναγνώστες για να τους μιλήσουν για κάποιο βιβλίο που τους συνεπήρε. Αν θέλετε να μοιραστείτε όσα νιώσατε διαβάζοντας ένα βιβλίο, στείλτε το κείμενό σας (το πολύ 700 λέξεις) στο [email protected]
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας