«Η Κίνα είναι πλέον το σπίτι του πιο ισχυρού ωμικού μαγνήτη στον κόσμο, ο οποίος παρήγαγε ένα μαγνητικό πεδίο που ήταν περισσότερο από 800.000 φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης», γράφει το «briefing nature».
Επισημαίνει ότι στις 22 Σεπτεμβρίου ο μαγνήτης στην Εγκατάσταση Σταθερού Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου (SHMFF) στα Ινστιτούτα Φυσικής Επιστήμης Χεφέι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών διατήρησε ένα σταθερό μαγνητικό πεδίο 42,02 tesla. Αυτό το ορόσημο ξεπερνά ελάχιστα το ρεκόρ των 41,4 τέσλα που σημειώθηκε το 2017 από έναν μαγνήτη αντίστασης στο Εθνικό Εργαστήριο Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου των ΗΠΑ (NHMFL) στο Ταλαχάσι της Φλόριντα. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι ωμικοί μαγνήτες είναι κατασκευασμένοι από τυλιγμένα μεταλλικά σύρματα και χρησιμοποιούνται ευρέως σε εγκαταστάσεις μαγνητών σε όλο τον κόσμο.
Πάντως το ρεκόρ της Κίνας θέτει τις βάσεις για την κατασκευή αξιόπιστων μαγνητών που μπορούν να διατηρήσουν ολοένα ισχυρότερα μαγνητικά πεδία, τα οποία θα βοηθούσαν τους ερευνητές να κάνουν εκπληκτικές ανακαλύψεις στη φυσική, τόνισε ο Χοακίμ Βοσνίτζα, φυσικός στο Εργαστήριο Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου της Δρέσδης στη Γερμανία.
Ο ωμικός μαγνήτης –ο οποίος είναι ανοιχτός σε διεθνείς χρήστες– συνιστά μια σημαντική συνεισφορά της χώρας στην παγκόσμια προσπάθεια παραγωγής ολοένα και υψηλότερων μαγνητικών πεδίων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι μαγνήτες υψηλού πεδίου είναι εύχρηστα εργαλεία για την αποκάλυψη κρυφών ιδιοτήτων προηγμένων υλικών, όπως οι υπεραγωγοί, υλικά που, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να σπαταλούν θερμότητα. Τα υψηλά πεδία προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να δούμε εντελώς νέα φυσικά φαινόμενα, λέει ο Μαρκ Ζιλιέν, φυσικός συμπυκνωμένης ύλης στο Εθνικό Εργαστήριο Εντονων Μαγνητικών Πεδίων στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. «Μπορείτε να δημιουργήσετε ή να χειριστείτε νέες καταστάσεις ύλης», τόνισε ο Ζιλιέν.
Τα υψηλά πεδία είναι επίσης χρήσιμα για πειράματα που βασίζονται σε πολύ ευαίσθητες μετρήσεις, επειδή ενισχύουν την ανάλυση και διευκολύνουν την ορατότητα δυσδιάκριτων φαινομένων, σημειώνει ο Αλεξάντερ Ιτον, φυσικός συμπυκνωμένης ύλης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από την πλευρά του ο Γκουανγκλί Κουάνγκ, φυσικός που ειδικεύεται στα υψηλά μαγνητικά πεδία στο SHMFF, λέει ότι η ομάδα πέρασε χρόνια τροποποιώντας τον μαγνήτη για να πετύχει το τελευταίο ρεκόρ το οποίο είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Αν και οι ωμικοί μαγνήτες βασίζονται σε παλαιότερη τεχνολογία, μπορούν να διατηρήσουν υψηλά μαγνητικά πεδία για μεγαλύτερες περιόδους από τους νεότερους υβριδικούς και πλήρως υπεραγώγιμους μαγνήτες, υπογραμμίζει ο Βοσνίτζα. Τα δε μαγνητικά τους πεδία μπορούν να αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα, καθιστώντας τα ευέλικτα πειραματικά εργαλεία.
Ωστόσο επισημαίνει το τεχνολογικό άρθρο ότι το μεγάλο μειονέκτημα των μαγνητών αντίστασης είναι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν, γεγονός που τους καθιστά δαπανηρούς. Για παράδειγμα, ο ωμικός μαγνήτης του SHMFF αντλούσε 32,3 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για να παραγάγει το πεδίο ρεκόρ του.
Πάντως ο αγώνας για την ανάπτυξη υβριδικών και πλήρως υπεραγώγιμων μαγνητών που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά πεδία χρησιμοποιώντας λιγότερη ισχύ συνεχίζεται. Σχετικά πρόσφατα οι ερευνητές του NHMFL κατασκεύασαν έναν μικροσκοπικό υπεραγώγιμο μαγνήτη που διατήρησε (για λίγο) ένα πεδίο 45,5 tesla και επί του παρόντος αναπτύσσουν έναν υβριδικό 55 tesla. Παρ’ όλο που αυτοί οι νεότεροι μαγνήτες αναμένεται να είναι φθηνότεροι στη λειτουργία τους από τους αντίστοιχους αντίστασης, έχουν τα δικά τους εμπόδια καθώς είναι πιο ακριβοί στην κατασκευή τους και απαιτούν περίπλοκα συστήματα ψύξης, διευκρινίζει ο μηχανικός Μαρκ Μπερντ, επικεφαλής της στα ζητήματα μαγνητών του NHMFL.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας