Μια νέα συσκευή που βοηθά σημαντικά στη μείωση του χρόνου που περνούν οι ασθενείς με καρκίνο στο νοσοκομείο έλαβε πρόσφατα έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, γράφει στις σελίδες τεχνολογίας το BBC. Ονομάζεται Liberty και επιτρέπει στους ασθενείς να κάνουν εξετάσεις αίματος και να βλέπουν σχεδόν άμεσα τα αποτελέσματα στο σπίτι χωρίς την επίβλεψη γιατρού.
Οι ασθενείς που τη χρησιμοποίησαν λένε ότι τους επιτρέπει να περιορίσουν τις επισκέψεις στα νοσοκομεία για αιματολογικές εξετάσεις ενώ οι γιατροί που τη δοκίμασαν εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Η συσκευή, αφού δοκιμάστηκε στο νοσοκομείο Κρίστι του Μάντσεστερ, αναμένεται να δοκιμαστεί σε ακόμη 12 βρετανικά νοσοκομεία. Πάντως οι ογκολόγοι της Μεγάλης Βρετανίας σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί σε μικρό αριθμό ατόμων και ότι απαιτούνται κι άλλες δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στις αιματολογικές εξετάσεις για τον καρκίνο.
Οπως επισημαίνει το άρθρο, η θεραπεία για καρκίνο περιλαμβάνει μια σειρά από συχνές εξετάσεις αίματος, καθώς το ιατρικό προσωπικό παρακολουθεί πολλούς δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και τον συνολικό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, πριν προχωρήσει στη χορήγηση χημειοθεραπείας.
Μία από τις ασθενείς που μίλησαν στο BBC ήταν η 52χρονη Λιν Τόμσον, η οποία έχει διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών και του εντέρου από το 2017 και ήταν μία από τους ασθενείς της δοκιμής που είπε ότι ήταν μεγάλη ανακούφιση το να μπορεί να κάνει μερικές από αυτές τις εξετάσεις στο σπίτι.
«Ενθουσιάστηκα με τη συσκευή καθώς η χρήση της είναι εξαιρετικά απλή» είπε. Πρόσθεσε δε ότι χάρη στο Liberty μπόρεσε να μην είναι πλέον αναγκασμένη να ακολουθεί ένα πρόγραμμα συνεχών επισκέψεων στο νοσοκομείο, το οποίο ήταν εξαντλητικό σωματικά και ψυχικά, τονίζοντας ότι οι συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο για αιματολογικές εξετάσεις την έκαναν να νιώθει πολύ άσχημα όλη την ημέρα.
«Το μηχάνημα εξαφάνισε αυτή την ταλαιπωρία καθώς όλα γίνονται με ένα μικρό τσίμπημα του δαχτύλου που δεν πονάει». Μάλιστα, όπως γράφει το BBC, η συσκευή, στο μέγεθος ενός μικρού εκτυπωτή, μπορεί να αποστείλει την ανάλυση δειγμάτων αίματος απευθείας στους αρμόδιους γιατρούς του νοσοκομείου. Οπως τόνισε ο Σάσα Χάουελ, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η μετάβαση στις αιματολογικές εξετάσεις από το νοσοκομείο στην άνεση των σπιτιών των ασθενών δεν είναι μόνο πιο βολική για τους ασθενείς αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πρόσφατα, το Κρίστι, ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά κέντρα στην Ευρώπη, δημιούργησε μονάδες αιμοληψίας στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ προκειμένου να αποσυμφορήσει το νοσοκομείο. Πάντως οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Κρίστι έδωσαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αν και ο αριθμός των ασθενών είναι χαμηλός. Ο Χάουελ πάντως τόνισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εφαρμοστεί ευρύτερα. Σημείωσε ακόμη ότι η κλινική χρησιμότητα σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με επιπλέον κλινικές δοκιμές της συσκευής προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλός της Entia, της εταιρείας που κατασκευάζει το Liberty, δήλωσε αισιόδοξος για αυτό που αποκαλεί τον πρώτο αναλυτή αίματος στον κόσμο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς στο σπίτι τους. «Παρέχοντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των ασθενών, η συσκευή δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίζουν προληπτικά τις επιπλοκές, μειώνοντας τον χρόνο νοσηλείας και τις διακοπές της θεραπείας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας