Η Σταυρούλα δεινοπαθούσε. Κάθε μέρα, το πρωί ξεκινούσε δίαιτα και το βράδυ έσπαγε τη δίαιτα με πολλές τροφικές της επιθυμίες. Δεν άντεχε άλλο αλλά και τι να έκανε. Κουρασμένη και θυμωμένη με τον εαυτό της -χρόνια τώρα- εξιστορούσε αυτό που ζούσε. Πήγαινε σπίτι της, ερχόταν στο γραφείο κι έλεγε τα ίδια και τα ίδια, τι άλλο να έλεγε αφού τα ίδια και τα ίδια έκανε…
«Αφού τρώω τη βρώμη με το φυτικό γάλα το πρωί κι αργότερα το φρούτο μου, αφού έχω φιλετάρει το ψάρι που θα ψήσω το μεσημέρι, το μπρόκολο περιμένει βρασμένο, φτάνει το απόγευμα κι είμαι ευχαριστημένη από τον εαυτό μου γιατί κατανάλωσα και τους ξηρούς καρπούς και το απογευματινό φρούτο». Συνεχίζει σκασμένη.
«Από κει και πέρα δεν είμαι εγώ… Ακου τι κάνω, ούτε εγώ δεν το πιστεύω, σαν να είμαι μηχάνημα πάω στο περίπτερο και παίρνω εκείνους τους ξηρούς καρπούς που είναι βουτηγμένοι στη σοκολάτα και τους τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο με μανία και με λαχτάρα και δεν ξέρω με τι άλλο, αφού φυσικά δεν έχω αγοράσει μόνο ένα σακουλάκι. Μέχρι να φτάσω σπίτι τα έχω φάει όλα. Επειτα φαντάζομαι και θέλω να φάω μακαρόνια με σάλτσα. Ξέρεις τώρα, πρώτα βάζεις τη σάλτσα με το σκόρδο και τον πελτέ να γίνεται, μετά βράζεις τα μακαρόνια και μετά τρίβεις το τυρί. Κεφαλοτύρι πικάντικο. Θα μπορούσες να πεις ότι αυτά είναι τυρί με μακαρόνια κι όχι μακαρονάδα με τυρί. Τρώω περίπου δύο πιάτα. Γλείφομαι σαν τη γάτα… αλλά δεν έχω τελειώσει ακόμα με το δείπνο μου».
Την παρατηρώ να βασανίζεται ενώ συνεχίζει την περιγραφή της: «Φυσικά, σαλάτα; Ούτε ένα πράσινο φύλλο. Εγκράτεια; Ούτε για δείγμα, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Με σιχαίνομαι, τόσο αδύναμη; Ακου παρακάτω, μετά από τόσο φαΐ, θέλω γλυκό. Τι κάνω, τι κάνω για να είναι πιο υγιεινό; Αλείφω τις φέτες το ψωμί με ταχίνι και μαρμελάδα, εδώ σε αυτό το σημείο που τρέχουν τα υλικά από τις υπερχειλισμένες φέτες για λίγα λεπτά αισθάνομαι το στόμα μου να είναι η πύλη του παραδείσου. Φυσικά ό,τι ανθρακούχο έχω στο ψυγείο το καταναλώνω γιατί πώς να χωνέψω τόση ποσότητα που κατέβασα. Ολοι νομίζουν ότι είμαι άψογη, στη ζωή μου, φουλ δυναμική, αποτελεσματική με ό,τι καταπιαστώ, ευγενική, γεμάτη κατανόηση. Φουλ ψεύτικος εαυτός, γεμάτη αδιέξοδα».
Η Σταυρούλα με έκανε να αναρωτιέμαι σε κάθε αφήγησή της: Αραγε το κυνήγι ενός «ιδεατού εαυτού» καταλήγει αναγκαστικά σ’ έναν ψεύτικο εαυτό για να μη δυσαρεστείται κανείς, να μην επικρίνει κανείς από τους γύρω, να μην υπάρχουν απώλειες σχέσεων; Ετσι ήταν ασφαλής η Σταυρούλα;
«Βαρέθηκα κι εσένα να σου λέω τα αίσχη που ζω, πανομοιότυπα καθημερινά, οι γνωστές επιδρομές στην τροφή».
Μια μέρα της πρότεινα να εξιστορήσει «αυτό» που δεν ζούσε. Αυτά που θα ήθελε να ζήσει. Με κοίταξε παράξενα, κι ακόμα πιο παράξενα όταν της απαγόρευσα να κάνει δίαιτα.
Την επόμενη εβδομάδα αρκετά σοκαρισμένη η Σταυρούλα και με άλλο τόνο στη φωνή της μοιράστηκε τους προβληματισμούς της μαζί μου.
«Είναι σαν να με ρωτάτε τι θα με ευχαριστούσε μέσα στη μέρα μου… Εψαχνα μια ολόκληρη εβδομάδα να απαντήσω και δεν κατάφερα να απαντήσω στο τι με κάνει να απολαμβάνω, από πού αντλώ ευχαρίστηση. Μου φαίνεται σαν οι ανάγκες και τα συναισθήματά μου να είναι μια απρόσιτη ιστορία για μένα».
Κακά τα ψέματα, μια διατροφική διαταραχή πολύ σπάνια σταματά στο γραφείο ενός διαιτολόγου. Η επίσκεψη στον αναλυτή–ψυχοθεραπευτή είναι απαραίτητη.
Πεύκο
Το πεύκο ή πεύκος ανήκει στην οικογένεια των πευκιδών. Το αιθέριο λάδι του περιέχει πινένιο, εστέρες, γλυκοσίδια, ρητίνη, ταννίνη και βιταμίνη C. Το πεύκο διεγείρει όλες τις εκκρίσεις και ενεργοποιεί τους ενδοκρινείς αδένες.
Το πεύκο «το δασικό» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας ή καταρροής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τόσο για εισπνοές όσο και εσωτερικά. Βοηθά επίσης στο άσθμα.
Η διεγερτική δράση του κάνει αυτό το φυτό χρήσιμο στη θεραπεία των ρευματισμών και της αρθρίτιδας.
Υπάρχει παράδοση στη χρησιμοποίηση του αφεψήματος στο νερό του μπάνιου για την καταπράυνση της κόπωσης, της νευρικής εξασθένησης και της αϋπνίας, καθώς επίσης και για την επούλωση αμυχών και την καταπράυνση δερματικών ερεθισμών.
Εγχυμα: ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ½ κουταλιά του τσαγιού πευκοβελόνες και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εισπνοές, ως αφέψημα, σαν σιρόπι ή για θεραπευτικά μπάνια.
● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα: «Η τροφή μας το φάρμακό μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας