Αν το καλοσκεφτείς, ο παχύσαρκος αναγκάζεται διαρκώς να «υπακούει» στις εσωτερικές προσταγές του είτε να είναι «όμηρος» στις εξωτερικές συνθήκες της καθημερινότητάς του. Εχει ένα χρόνιο πρόβλημα με «μία από τα ίδια» αντιμετώπιση, όπου αυτή η επαναληπτικότητα της αποτυχημένης προσπάθειας αδυνατίσματος τον αποδυναμώνει.
Κουρασμένος και καταπονημένος «περιδιαβαίνει» τις μέρες του εναλλάσσοντας τρίμηνα προσπαθειών αδυνατίσματος με εξάμηνα επαναπρόσληψης βάρους – κάτω από την αναγκαιότητα ανακούφισης από τη στέρηση γεύσης που βίωσε. Του ασκείται έλεγχος όταν ξεκινά δίαιτα γιατί συνεχώς του λένε: τι να φάει, τι να μη φάει, τι ώρα πρέπει να φάει, πόσο πρέπει να φάει, πόσο πρέπει να χάσει, πόσο τα έκανε ή δεν τα έκανε καλά (τα της δίαιτας).
Ασκεί έλεγχο ο ίδιος στον εαυτό του γιατί συνεχώς παλεύει: να μη θυμώσει, να μη μιλήσει απότομα, να χαμογελάσει ενώ δεν το αισθάνεται, να μην αρνηθεί – ενώ ταυτόχρονα παλεύει να παραμείνει αντάξιος των περιστάσεων, να ικανοποιήσει όσους είναι υποχρεωμένος να ικανοποιήσει.
Το μόνο πεδίο που χάνει τον έλεγχο είναι το πεδίο της τροφής. Ισως είναι η μοναδική φορά που γίνεται ανυπάκουος.
Απ’ όταν ξεκινούν οι πολυφαγίες δεν (υπ)ακούει κανέναν, ούτε εμένα ούτε εσένα ούτε (ε)αυτόν. Ανασαίνει βαθιά, μπας και βρει χώρο. Τόσο στριμωγμένος νιώθει.
Το θέμα δεν είναι αν θα τον καταλάβεις – αυτό το κάνει ένας ψυχολόγος· το ουσιαστικό είναι να τον βοηθήσεις να καταλάβει πόσο είναι συνδεδεμένη η διατροφική συμπεριφορά του με τον τρόπο που έχει μάθει να συμπεριφέρεται στον εαυτό του.
Οσο τέλεια φέρεται στους άλλους –έχει μάθει να είναι ευγενής, να είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, να εξυπηρετήσει– τόσο άσχημα φέρεται στον εαυτό του. Γιατί δεν έχει άλλο χρόνο περισσευούμενο, δεν έχει άλλο κουράγιο, δεν έχει άλλη δύναμη αφού τη σπαταλά για τους άλλους.
Οσο θα ασχοληθεί με το φαγητό των παιδιών ή των οικείων του, αφού κρίνει πολύ σημαντική τη θρέψη τους, τη φροντίδα αλλά και την ευχαρίστηση που τους χαρίζει μέσα από ένα προσεγμένο και νόστιμο γεύμα, δεν θα ασχοληθεί με το δικό του. Σαν η δική του θρέψη να είναι ασήμαντη, η φροντίδα μέσω υγιεινής τροφής ανύπαρκτη και η ευχαρίστηση από το νόστιμο γεύμα «κίνδυνος» διάλυσης δίαιτας.
Αν παρατηρήσει, ίσως διαπιστώσει ότι η εύρεση, η προετοιμασία του γεύματός του μεταμορφώνεται σε αγγαρεία και καταλήγει να είναι ένα βιαστικό, γρήγορο, πρόχειρο γεύμα. Δεν έχει άλλες αντοχές. Πόσες φορές δεν έχω ακούσει το «ήμουν πολύ κουρασμένη, δεν άντεχα να μαγειρέψω τίποτα απ’ ό,τι είχα να φτιάξω για μένα», καθώς και το «έτρεχα όλη την εβδομάδα κι ήθελα να χαλαρώσω, δεν έκανα τίποτα από τα δικά μου γεύματα».
Εχει να παρατηρήσει πόσο θα ασχοληθεί με την ξεκούραση των άλλων και πόσο με τη δική του. Πόσο θα μεριμνήσει και θα προστατέψει τους άλλους και πόσο τον εαυτό του.
Να μιλήσουμε και για τις συνθήκες διασκέδασης που πιθανόν να προτρέψει τους γύρω του, ενώ για τον εαυτό του μια τέτοια μέριμνα πιθανόν να είναι από «ενοχική» έως σπάνια;
Μέσα του ίσως να το αναγνωρίζει ότι έρχεται πάντα δεύτερος στη σειρά. Πρώτα οι άλλοι, κι αφού τακτοποιηθούν «όλοι και όλα» ίσως να έχει το δικαίωμα να περιποιηθεί και τον εαυτό του. Κατακερματισμένος, όμως, όπως είναι, η πιο ξεκούραστη γι’ αυτόν απόλαυση, ευχαρίστηση, στήριξη, δύναμη-βενζίνη, παρέα θα γίνει η τροφή.Μέσα από την αυτοπαρατήρηση και την αυτοαποδοχή θα πάψει να υπακούει και θα αποκτήσει άποψη.
Αποψη για να μπορέσει να διακρίνει αν οι πολυφαγίες του είναι ελευθερία ή αυτοκαταστροφή…
Σμέουρα
Αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά και αντικαρκινικά οφέλη
Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα σμέουρα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μια γλυκόξινη αίσθηση, ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη.
Η ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που περιέχεται στα σμέουρα θεωρείται αξιοσημείωτη αφού παρόμοια ποικιλομορφία απαντά σε πολύ λίγα φρούτα. Γι’ αυτό και θεωρείται πως έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Το ελλαγικό οξύ, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται άφθονο στα σμέουρα, είναι από τις ουσίες που έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές και να βοηθά, τουλάχιστον σε μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.
● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα: «Η τροφή μας το φάρμακό μας»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας