«Με τιμώμενo το Εμιράτο της Σάρτζα, θα πραγματοποιηθεί η 20ή επετειακή διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 16 έως 19 Μαΐου 2024». Αυτό διαβάσαμε στην ανακοίνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού - διοργανωτής της έκθεσης την τελευταία 10ετία, ελλείψει του ΕΚΕΒΙ. Οπως διαβάσαμε επίσης και τη δήλωση του προέδρου του ΕΙΠ, Ν. Κούκη, για την «εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες επικοινωνίας και να εμβαθύνουμε τους πολιτιστικούς μας δεσμούς με τα Εμιράτα και τον αραβικό κόσμο ευρύτερα». Τι ξέρουμε για τη Σάρτζα;
Πως έχει ονομαστεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Αραβικού Κόσμου» από την UNESCO. Πως διοργανώνει την τρίτη μεγαλύτερη διεθνώς έκθεση βιβλίου στον κόσμο και τη σημαντικότερη στον αραβικό κόσμο. Πως έχει τιμηθεί προηγουμένως και από άλλες σημαντικές διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, σε Μπολόνια, Λονδίνο, Παρίσι. Ξέρουμε βέβαια και πως πέρυσι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στην 42η Εκθεση της Σάρτζα, η οποία είναι φυσικά κι ένα από τα 7 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τι δεν θέλουμε εν προκειμένω να ξέρουμε προφανώς για τα ΗΑΕ; Το περιεχόμενο των εκθέσεων του διεθνούς Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ετησίως επαναλαμβάνει σχεδόν τις ίδιες διαπιστώσεις: Οτι τα ΗΑΕ επιδεικνύουν μηδενική ανοχή έναντι των διαφωνούντων.
Οτι δεκάδες ακτιβιστές εκτίουν μακροχρόνιες ποινές στις φυλακές - με διασημότερη την περίπτωση του Ahmed Mansoor. Οτι τα Εμιράτα διαθέτουν μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες επιτήρησης στον κόσμο για να παρακολουθούνται οι δημόσιοι χώροι, η δραστηριότητα στο διαδίκτυο ή ακόμη και τηλέφωνα και υπολογιστές. Οτι εκεί είναι ποινικό αδίκημα το συναινετικό μη έγγαμο σεξ ή η απόκτηση εξώγαμου. Οτι μια γυναίκα δεν δικαιούται να εγκαταλείψει τη συζυγική κατοικία ή να μην τηρεί τις συζυγικές της υποχρεώσεις. Οτι δεν δικαιούται να μετακινηθεί με τα παιδιά της χωρίς την άδεια του πατέρα ή του συζύγου της.
Οτι η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται διά νόμου, όπως και οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής. Οτι οι μετανάστες έχουν σχεδόν μηδενικά δικαιώματα έναντι της εργοδοσίας. Και άλλα ανάλογα που με απόλυτο και απέραντο σεβασμό στην αραβόφωνη λογοτεχνία (η οποία είχε άλλωστε τιμηθεί ξανά στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2011) δεν στοιχειοθετούν την ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης γόνιμης ανταλλαγής ιδεών που αναζητά συνήθως κάποιος σε μια έκθεση βιβλίου. Ή καλύτερα σε μια έκθεση βιβλίου που δεν αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην Αγορά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας