Οταν λένε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, το εννοούν. Οχι μόνο το τσιγάρο, αλλά και το αποτσίγαρο βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα παράγουμε ετησίως 22 δισ. αποτσίγαρα και ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίξει και τα 30 δισ. λόγω της κυκλοφορίας των λαθραίων τσιγάρων.
Η MKO Cigarete Cycle, μέσω του προγράμματος #gopafree, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων γύρω από την ανακύκλωση των αποτσίγαρων. Μια υπόθεση δύσκολη, δαπανηρή και επικίνδυνη.
«Το αποτσίγαρο, το απόρριμμα δηλαδή από τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά και από τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα, μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, ωστόσο η σημασία της συλλογής και της διαχείρισής του είναι μεγάλη. Το αποτσίγαρο εμπεριέχει χιλιάδες χημικές ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν βιοδιασπάται και μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για περισσότερα από 15 χρόνια και να μολύνει 7 λίτρα γλυκού ή αλμυρού νερού.
»Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων είναι μια σύνθετη διαδικασία, καθώς περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο αφορά την επεξεργασία του χαρτιού και των υπολειμμάτων καπνού από τα οποία μέσω της κομποστοποίησης μπορεί να παραχθεί λίπασμα ωφέλιμο για την ανθοκομία. Το δεύτερο, που είναι το πιο δύσκολο και σύνθετο στάδιο, αφορά την εξουδετέρωση των χημικών και επιβλαβών ουσιών που εμπεριέχονται στο φίλτρο, το μικροπλαστικό δηλαδή που συναντάμε σε διάφορες χρήσεις της καθημερινής μας ζωής, όπως βιομηχανικές παλέτες, παγκάκια σε δημόσιους χώρους ή ακόμη και είδος μονωτικού υλικού. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια δεύτερη ζωή στα υπολείμματα των αποτσίγαρων επαναπροωθώντας τα στην κοινωνία με χρήση φιλική στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια δύσκολη όμως και κοστοβόρα διαδικασία. Η αποτοξικοποίηση του φίλτρου στην παρούσα φάση γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα εργοστάσια στο εξωτερικό (Γαλλία) και από αυτή τη διαδικασία προκύπτει βιομηχανικό πλαστικό, το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον», εξηγεί η Ιωάννα Δανδέλια, υπεύθυνη επικοινωνίας της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ.
ΑΝΑΚΕΜ: κίνητρα για τη χρήση δευτερογενών υλικών
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανακυκλώνεται ποσοστό 40%, ενώ ο εθνικός στόχος για την ανακύκλωση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (κοινώς μπάζων) για το 2020 ήταν 70%. Την ίδια χρονιά, χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως η Ολλανδία έχουν φτάσει σε ποσοστό ανακύκλωσης άνω του 90%.
Η ΑΝΑΚΕΜ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης - ΣΣΕΔ), με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και εμβέλεια σε 13 περιφέρειες και 43 νομούς, βραβεύτηκε το 2022 από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του ELPO και έχει διαχειριστεί μέχρι τώρα ποσότητα μεγαλύτερη των 3,6 εκατομμυρίων τόνων.

Τα μπάζα υπόκεινται στην εναλλακτική διαχείρισης, δηλαδή ανήκουν στα απόβλητα, για τη διαχείριση των οποίων υπεύθυνοι είναι οι παραγωγοί τους. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος της ανακύκλωσης το πληρώνει ο καταναλωτής, στα μπάζα που έχουν μεγάλο κύκλο ζωής το κόστος ανακύκλωσης πληρώνεται όταν παραδίδεται το απόβλητο στη μονάδα επεξεργασίας-αξιοποίησης. Από την επεξεργασία των μπάζων παράγονται δευτερογενή υλικά, τα οποία μπορούν να διατεθούν σε δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα, κυρίως ως επιχωματικά υλικά, εξοικονομώντας πρωτογενείς ύλες. Η αναγκαιότητα της χρήσης των δευτερογενών υλών στα τεχνικά έργα αναγνωρίζεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 και στον θεσμό των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Η χρήση των δευτερογενών υλικών στα δημόσια έργα «ανοίγει» την πόρτα εξόδου στις μονάδες ανακύκλωσης.
ΕΝΔΙΑΛΕ: τα επαναχρησιμοποιημένα λιπαντικά έλαια είναι… χρυσός
Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. είναι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών και Ελαίων και ήδη έχει υπερκαλύψει τους στόχους συλλογής και αναγέννησης συλλέγοντας συνολικά 435.000 τόνους επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος παράγει λιπαντικά εγγράφεται στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών και βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος να ανακυκλώνει πληρώνοντας ένα μικρό ποσό ανά τόνο για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Αν και τα αποτελέσματα συλλογής της ΕΝΔΙΑΛΕ είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ανακυκλώνεται το 70% των λιπαντικών (στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 60%), το υπόλοιπο 30% καταλήγει όπως φαίνεται στις χωματερές.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη Συλλογή και Αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων. Μεταξύ άλλων έχει καταφέρει την αναγέννηση στο 100% των συλλεγόμενων ποσοτήτων αποβλήτων λιπαντικών ελαίων οδηγώντας στην παραγωγή 19.500 τόνους αναγεννημένου βασικού λιπαντικού κατά μέσο όρο τον χρόνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας