Δεν την κοιτούσα πολλή ώρα στα μάτια γιατί μπορεί να την έφερνα σε δύσκολη θέση. Της μιλούσα και τα μάτια μου «περιφέρονταν» από το παράθυρο στον τοίχο κι από το κάδρο απέναντί μου στα χαρτιά πάνω στο γραφείο μου. Εμοιαζε να τη διευκολύνω, αυτή πάντως ήταν η πρόθεσή μου.
Την ένιωθα να κάνει μεγάλο αγώνα να μιλήσει και να μου μεταφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της διατροφικής της εβδομάδας. Της είχα ζητήσει να μου περιγράψει τι είχε φάει στα πρωινά της, στα μεσημεριανά και στα βραδινά της… Δυσκολευόταν και ίδρωνε, της ήταν πρωτόγνωρο κάτι τέτοιο, έψαχνε να θυμηθεί, φυσούσε, ξεφυσούσε, πήγαινε από το μεσημεριανό της Τρίτης στο βραδινό της Κυριακής όπου είχε φάει «ασύστολα» όπως τόνιζε, πάλευε με τη μνήμη της , οι περιγραφές της ήταν επιλεκτικές, θυμόταν να έχει φάει φασολάκια λαδερά και μια φορά μπιφτέκια.
«Σκέτα φασολάκια φάγατε; Τα μπιφτέκια ήταν το μεσημέρι ή το βράδυ;»
«Οχι, με τα φασολάκια έφαγα και… φέτα και… παξιμάδι», κόμπιαζε σαν να έφταιγε, τα μπιφτέκια όμως δεν τα συνόδευε με τίποτα στην αφήγησή της, «είναι αδύνατον να θυμηθώ» έλεγε και με αντίκριζε με βλέμμα γεμάτο απορία.
Την καθησύχαζα, ήταν συνηθισμένο κάποιος να μην μπορεί να περιγράψει την τροφή που καταναλώνει, ειδικά όταν η τροφή αυτή είναι απολαυστική και δεν ανήκει στα προτεινόμενα της δίαιτας που ακολουθεί. Οσο πέρναγε η ώρα έμοιαζε να είναι λίγο πιο οικείο και πιο εύκολο να αραδιάζει ό,τι είχε καταναλώσει. Μιλούσε, κι έτσι ήταν σε θέση κι η ίδια να ακούσει τι έφαγε, με αποτέλεσμα να αποδεχτεί «ό,τι κι αν έφαγε» μια και το περιέγραφε. Το πιο σημαντικό όμως θα ήταν όταν θα ανακάλυπτε ότι δεν είχε γίνει τίποτα το φοβερό ή το τραγικό τις φορές που παραβίαζε το πρόγραμμα διατροφής της.
Παραπονιόταν ότι στα ελεύθερα γεύματά της έτρωγε μεγάλες ποσότητες και παραπάνω γλυκό απ’ αυτό που της αναλογούσε.
Η αλήθεια είναι ότι ο παχύσαρκος είναι αιχμάλωτος των ποσοτήτων κι αυτό δεν το δημιουργεί μόνο η ανάγκη του να χρησιμοποιήσει την τροφή ως μέσον εκφόρτισης, αλλά και το ότι το συνεχόμενο στρες που βιώνει έχει αποτέλεσμα η κορτιζόλη (στεροειδής ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια) για μεγάλα χρονικά διαστήματα να παραμένει αυξημένη και αυτή, εκτός του ότι συμμετέχει σε σημαντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, διεγείρει την όρεξη.
Ολα όμως κατέληγαν στο να μιλά και να περιγράφει έστω με τα μπιφτέκια, τα μακαρόνια και με τα φασολάκια τι νιώθει.
Καταλάβαινα τις αγωνίες της και την απογοήτευσή της. Και ψυχικά και οργανικά ήταν «μπλοκαρισμένη», σεβάστηκα τον τρόπο που είχε μάθει να κάνει δίαιτα, δεν έπρεπε να πιεστεί, ήταν ήδη ταλαιπωρημένη, ήταν απαραίτητο όμως να μάθει να εφαρμόζει έναν άλλο τρόπο δίαιτας.
Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες παρόλο που κάποιες τη φόβιζαν, ειδικά όσες αφορούσαν την έλλειψη συγκράτησης της επιθυμίας γεύσης όταν η επιθυμία ήταν αφόρητη, τα ελεύθερα γεύματα που είχε να μάθει να τα απολαμβάνει και να μην αισθάνεται ένοχη, τα τσιμπολογήματα χωρίς μετά από αυτά να επιβάλλει περικοπές ή στερήσεις θρεπτικών γευμάτων. Παντού υπήρχε ο φόβος «μην παχύνω» και ζούσε με αυτόν. Εμαθε να συνδυάζει τα όσπρια με δημητριακά, να μη χάνει το ψάρι της εβδομάδας, να βρίσκει τα φρούτα της ημέρας και να νοιάζεται για τις σαλάτες της.
Πολύ συχνά έρχεται στο μυαλό μου και τη θυμάμαι να λέει: «Οσο περισσότερο μιλάω τόσο λιγότερο τρώω».
Μέλι
Χημική σύσταση: το μέλι είναι ποιοτικά καλύτερο όταν προέρχεται από περιοχές με ξηρό κλίμα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες δραστικών συστατικών ως αποτέλεσμα της μικρής περιεκτικότητας νερού. Σε μια γενική αναλογία, το μέλι περιέχει 16%-17% νερό, 77%-78% υδατάνθρακες (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και 6% όλα τα υπόλοιπα συστατικά (οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και διάφορες αρωματικές ουσίες).
Θεραπευτικές ιδιότητες
▪ Καρδιά - κυκλοφορικό: η γλυκόζη, το βασικό σάκχαρο του μελιού, αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για την καρδιά. Επίσης, ρυθμίζει τις συστολές του μυοκαρδίου, ενισχύει τη διαστολή των αγγείων και μειώνει την αυξημένη πίεση.
▪ Αναιμία: η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας χωρίς να δημιουργεί προβλήματα δυσκοιλιότητας.
● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας