Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιστήμονες και μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η ψυχική μας υγεία είχε υποχωρήσει. Το πιθανότερο είναι να απαντήσετε και εσείς καταφατικά για το εάν η Covid-19 επηρέασε την ψυχική σας υγεία καθώς επικρατούσε φόβος και περιοριστικά μέτρα. Κι όμως!
Η ψυχική υγεία των ανθρώπων δεν επιδεινώθηκε παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια ευρείας κλίμακας επιστημονική μελέτη με ορισμένα εκπληκτικά ευρήματα γράφει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Σημειώνει ότι με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι η πανδημία είχε πολύ πιο περιορισμένο -από το αναμενόμενο- αντίκτυπο στην παγκόσμια ψυχική υγεία, γεγονός που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Ειδικότερα ερευνητές σε πολλά Πανεπιστήμια του Καναδά ανέλυσαν 137 μελέτες που αφορούσαν ομάδες ανθρώπων σε πλούσιες χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ 2018 και 2019. Αυτή η περίοδος ήταν προτού η Κίνα ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού. Στη συνέχεια, χάρις στην υπερσύγχρονη τεχνολογία, συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ίδιες ομάδες το 2020 ή αργότερα. Περίπου το 75% ήταν ενήλικες και οι υπόλοιποι ήταν παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10 έως 19 ετών. Οι αλλαγές στα συμπτώματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, ήταν ελάχιστες.
«Η ψυχική υγεία στον Covid-19 είναι πολύ πιο διαφορετική απ’ ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Μπρετ Θρόμπς, πρόεδρος των ερευνών στον Καναδά και καθηγητής Ψυχιατρικής στο McGill. «Οι ισχυρισμοί ότι η ψυχική υγεία των περισσότερων ανθρώπων επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας βασίστηκαν κυρίως σε μεμονωμένες μελέτες που είναι “στιγμιότυπα” μιας συγκεκριμένης κατάστασης, σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια συγκεκριμένη στιγμή.
Συνήθως δεν περιλαμβάνουν καμία μακροπρόθεσμη σύγκριση με αυτό που υπήρχε πριν ή μετά». «Αυτή είναι μακράν η πιο ολοκληρωμένη μελέτη για την ψυχική υγεία κατά την περίοδο του Covid-19 στον κόσμο και δείχνει ότι, γενικά, οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο ανθεκτικοί απ’ ό,τι πολλοί υπέθεσαν», εξήγησε ο επικεφαλής συντονιστής Γίνγκ Σουν του Ινστιτούτου Lady Davis του Jewish General Hospital. Διευκρίνισε ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος του Covid-19 στην ψυχική υγεία σε πολίτες χωρών με χαμηλότερο εισόδημα. Τα παραπάνω όσον αφορά στους άνδρες, καθώς η έρευνα αποκάλυψε ότι η ψυχική υγεία των γυναικών επιδεινώθηκε, αν και ελαφρά. Αυτό οφείλεται στο επιπλέον βάρος των υποχρεώσεών τους (παιδιά, οικιακά, εργασία)
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, οι φοιτητές Πανεπιστημίου και τα άτομα που ανήκουν σε μια σεξουαλική ή μειονοτική ομάδα φύλου αντιμετώπισαν ψυχολογικά προβλήματα.
«Αυτό είναι ανησυχητικό και υποδηλώνει ότι ορισμένες γυναίκες, καθώς και ορισμένα άτομα σε άλλες ομάδες, έχουν βιώσει αλλαγές προς το χειρότερο στην ψυχική τους υγεία και θα χρειάζονται συνεχή πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης», τόνισε η Ντανιέλ Ράις, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου McMaster και ψυχολόγος του St. Joseph’s Healthcare Hamilton, η οποία συνέβαλε επίσης στην εκπόνηση της μελέτης. «Οι καναδικές ομοσπονδιακές και επαρχιακές κυβερνήσεις μαζί με κυβερνήσεις αλλού στον κόσμο έχουν εργαστεί για να αυξήσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτές οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες» τόνισε.
Το βασικό συμπέρασμά που εξάγεται από την έρευνα είναι ότι: «Η πανδημία και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και θα είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αξιολόγηση και υποστήριξη ψυχικής υγείας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού», αν και όπως φαίνεται από τη μελέτη ο άνθρωπος είναι ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό ον με μεγάλες ψυχικές αντοχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας