Μετράμε εβδομάδες για το Πάσχα και η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί μια μεταβατική και συνάμα ενδιαφέρουσα περίοδο για δρώμενα και εκδηλώσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.
Εθιμα που διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και θα μας οδηγήσουν στην Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου, με το χαρακτηριστικό «πέταγμα» του χαρταετού.
Οι Απόκριες είναι γιορτή με μεγάλη ιστορία. Οι ρίζες τους χάνονται στην αρχαία Ελλάδα και την εποχή της λατρείας του Διονύσου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έννοια της Αποκριάς συναντάται στην ιστορία για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, με τις γνωστές πομπές που πραγματοποιούνταν κατά την περίοδο των Ελευσινίων Μυστηρίων που μαζί με τα Διονύσια αποτέλεσαν του προγόνους του σημερινού καρναβαλιού.
Σε αυτές τις γιορτές, οι παρευρισκόμενοι μεταμφιέζονταν σε σάτυρους.
Αφού απέκρυπταν το πρόσωπό τους, προχωρούσαν σε προκλητικές πράξεις κατά τη διάρκεια του χορού.
Πολλά από τα κατά τόπους έθιμα σχετίζονται με τις κοινωνίες της κάθε περιοχής, με τα επαγγέλματα των κατοίκων, καθώς και με διάφορες άλλες παραμέτρους.
Τα έθιμα αυτά αναβιώνουν και αποτελούν ιδανική ευκαιρία ανάδειξης και έντασης της τουριστικής κίνησης της κάθε περιοχής.
Ενας συνδυασμός γεγονότων και θρύλων δημιουργούν το ιδανικό μείγμα που θα μεταφέρει στους κατοίκους και στον επισκέπτη το αίσθημα της χαράς και της απόλαυσης.
Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε βασικά έθιμα από όλη τη χώρα.
Ηταν το 1490, όταν ξεκίνησαν όλα με τον πρεβεδούρος, δηλαδή τον Ενετό διοικητή του νησιού, ο οποίος ήταν ο Πέτρος Φώσκολος και είχε νοσταλγήσει τα έθιμα της πατρίδας του.
Εξαιτίας αυτού, αποφάσισε να γιορτάσει το καρναβάλι στο παλάτι του.
Το παλάτι του βρισκόταν στο Κάστρο και τα πρώτα σπίτια της πόλης απλώνονταν ακριβώς κάτω από αυτό.
Εκείνη τη βραδιά, μαζεύτηκαν στο παλάτι οι ευγενείς καλεσμένοι του, αλλά και ιερείς (καθολικοί και ορθόδοξοι) και γιόρτασαν όλοι μαζί, με τη μορέτα (προσωπίδα, μάσκα) να κάνει την εμφάνισή της στη Ζάκυνθο.
Στη συνέχεια, καθιερώνεται και η στολή, η μπαούτα. Ενας μαύρος μανδύας, μακρύς και μεταξωτός, με μπέρτα και κουκούλα, σκεπάζει το κεφάλι και σταθεροποιεί τη μάσκα.
Με το πέρασμα των χρόνων η μπαούτα γίνεται καθαρά γυναικεία, βελούδινη ή μεταξωτή μάσκα και τη φορούν οι αρχόντισσες όποτε έβγαιναν από το σπίτι τους.
Κάποιοι όμως χρησιμοποιούν τη μάσκα για παράνομους σκοπούς, αφού είναι ιερή και δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει κάποιον να την βγάλει, οπότε απαγορεύεται η χρήση της και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Μπορούν να κατέβουν στον δρόμο μόνο την περίοδο του καρναβαλιού που επιτρέπεται η χρήση της μάσκας.
Με αφετηρία το 1830, φτάνει στις μέρες μας το έθιμο του βλάχικου γάμου το οποίο πραγματοποιείται κάθε Καθαρή Δευτέρα στη Θήβα.
Πίπιζες, νταούλια και πολλά ακόμη μουσικά όργανα συνοδεύουν τον γαμπρό και τη νύφη στην πολύχρωμη γαμήλια πομπή.
Οι εορτασμοί αρχίζουν από την Τσικνοπέμπτη.
Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς βρίσκει τη Λιβαδειά με το γαϊτανάκι αλλά και τα άρματα στους δρόμους της πόλης.
Οι μασκαράδες κάνουν παρέλαση με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία όπου πλέκονται τα γαϊτανάκια και παρουσιάζονται αποκριάτικες σκετς, τραγούδια και παντομίμες από τους μασκαράδες.
Στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι με λαϊκά τραγούδια και χορούς.
Πολύ ενδιαφέρον θα έχει να βρεθείτε την Καθαρά Δευτέρα στην Κάρπαθο, όπου στήνεται Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων.
Συνήθως γίνονται άσχημες χειρονομίες σε κάποιους και οι Τζαφιέδες, οι χωροφύλακες δηλαδή, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν στο δικαστήριο.
Στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι.
Καμουζέλες ονομάζεται το αποκριάτικο έθιμο της Κω που πραγματοποιείται στο νησί εδώ και 50 χρόνια.
Πρόκειται για μασκαράδες βαμμένους με κάρβουνο και σκεπασμένους με πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες που περιδιαβαίνουν τους δρόμους διασκεδάζοντας τους κατοίκους.
Ολα αυτά συνοδεύονται από μουσική, εδέσματα και ποτά όπως ούζο και κρασί.
Με αυτοσχέδια ποιήματα και περιπαικτικά στιχάκια γιορτάζουν τις Απόκριες σε Λέρο και Σύμη.
Τους στίχους αυτούς τους απαγγέλλουν μικρά παιδιά που γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και είναι ντυμένα καλογεράκια.
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, οι κανταδόροι με τις κιθάρες και τα μαντολίνα, αλλά και οι μασκαράδες είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνουν τον ρυθμό στη γιορτινή αυτή περίοδο.
Η κορύφωση των εορτασμών θα γίνει με τη μεγάλη παρέλαση που συνοδεύεται από γλέντι και χορούς.
«Συγκάτοικοι στο όνειρο»! Αυτό είναι το θέμα, το σύνθημα, η ουσία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017!
Η πιο δυνατή καρναβαλική παρέα της χώρας, μια τεράστια, χωρίς σύνορα, αγκαλιά, που μέσα της κλείνει συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καλεί και φέτος όλους να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη το όνειρο!
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι το «σπίτι» που φιλοξενεί για περισσότερα από 100 χρόνια πια δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες και φέτος ετοιμάζεται και πάλι να χαρίσει στον καθένα τη δική του θέση στο όνειρο που όλοι μαζί δημιουργούμε!
Συγκάτοικοι στο όνειρο, συγκάτοικοι στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, εκεί όπου όλοι μαζί ζούμε, συνυπάρχουμε, συνδημιουργούμε, αλληλοβοηθιόμαστε, ενεργούμε, διασκεδάζουμε, προσφέρουμε!
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2017 εγκαινιάζει νέες δράσεις και δρώμενα, σε μια ουσιαστική προσπάθεια να προσφέρει περισσότερο πολιτισμό, διασκέδαση και χαρά και να προσελκύσει ακόμα και εκείνους που δεν… ενθουσιάζονται με τις Απόκριες!
Οσο για την Καθαρά Δευτέρα στον Μέρωνα, αναβιώνει το έθιμο όπου «κλέβουν» τη νύφη, αλλά και το μουντζούρωμα.
Ολα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, για μια μοναδική εμπειρία.
Με μια αναπαράσταση του βλάχικου γάμου αλλά και τη γαμήλια πομπή γιορτάζει η Καλαμάτα τις Απόκριες, ενώ είναι καθιερωμένο και το γαϊτανάκι.
Οι συμμετέχοντες στον γάμο είναι μεταμφιεσμένοι και συναντιούνται στο κέντρο της πόλης όπου ακολουθεί γλέντι με χορούς και τραγούδια.
Το βράδυ της Παρασκευής πριν από την Καθαρά Δευτέρα, οι νέοι του νησιού ντύνονται με παλιά αντρικά και γυναικεία ρούχα, καλύπτουν το πρόσωπο με κάποιες αυτοσχέδιες μάσκες και κάνουν διάφορα σκετς προκαλώντας το γέλιο στους δρόμους του νησιού.
Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στα Θυμιανά της Χίου.
Παράλληλα, την Κυριακή, οι συμμετέχοντες πηγαίνουν στα ξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Δημητρίου και εκκλησιάζονται, ενώ στη συνέχεια κατευθύνονται στο νεκροταφείο του χωριού με τη συνοδεία οργάνων.
Κατόπιν φτάνουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται χορός, το ταλίμι, αναπαριστώντας τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές.
Αλλος ένας γάμος πραγματοποιείται την περίοδο των Αποκριών και πρόκειται για του Κουτρούλη τον γάμο.
Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα.
Το ζευγάρι αποτελείται από δύο άντρες που μαζί με συγγενείς και φίλους φτάνουν στην πλατεία όπου θα γίνει ο γάμος με παπά και με κουμπάρο.
Εκεί γίνεται η ανάγνωση του προικοσύμφωνου και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
Ενα ακόμη κέντρο εορτασμών αποτελεί η Μεσσήνη με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται το διήμερο της Κυριακής της Τυροφάγου και της Καθαρής Δευτέρας.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι εκδηλώσεις αυτές χρονολογούνται από την εποχή της απελευθέρωσης.
Ειδικότερα, το βράδυ της Κυριακής αναβιώνει το έθιμο της φωτιάς, όπου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις γειτονιές και γύρω τους στήνεται γλέντι και χορός, ενώ παράλληλα γίνεται αναπαράσταση παλαιών εθίμων και ιστοριών από τους ντόπιους.
Η Αμφισσα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, θα γεμίσει με μεταμφιεσμένους αναβιώνοντας το έθιμο του «στοιχειού».
Η πομπή θα ξεκινήσει από τη συνοικία όπου παλιά βρίσκονταν τα ταμπάκικα και θα κινηθεί μέσα στην πόλη.
Το λεγόμενα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με την παράδοση, το πιο σημαντικό «στοιχειό» είναι αυτό της Χάρμαινας που προστατεύει τους βυρσοδέψες της περιοχής.
Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που μαρτυρούν με βεβαιότητα ότι έχουν δει το στοιχειό να βρίσκεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στη συνοικία.
Παλαιότεροι διηγούνται ότι το στοιχειό της Χάρμαινας έβγαινε κάθε Σάββατο βράδυ στους δρόμους, μουγκρίζοντας και σέρνοντας αλυσίδες.
Την περίοδο των Αποκριών οι Ναξιώτες, οι περισσότεροι το πρώτο Σάββατο της Αποκριάς, σφάζουν τους χοίρους, ενώ το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής, στο ορεινό χωριό της Απειράνθου, βγαίνουν οι Κουδουνάτοι.
Φορούν κάπα και κουκούλα και περιδιαβαίνουν το χωριό κάνοντας άσεμνες εκφράσεις και κρατώντας ξύλα, ενώ πραγματοποιούνται ο «γάμος της νύφης», ο «θάνατος», η «ανάσταση του νεκρού» και το «όργωμα».
Ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, στον Καλόξυλο και στα Λιβάδια, οι κάτοικοι μεταμφιέζονται στους Κορδελάτους και τους Λεβέντες.
Οι μεν Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι ενώ οι Λεβέντες είναι πειρατές.
Οι ληστές ακολουθούν και αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στον χορό και στο γλέντι, που κρατάει ώς το πρωί.
Το επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων της χώρας βρίσκεται στην Πάτρα και οι εκδηλώσεις ξεκινούν πολύ νωρίτερα, με τις προετοιμασίες των αρμάτων και των ομάδων για τη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Ειδώματα, Baby rally, Μπουρμπούλια, Φεγγάρια, ποδαράτη νυχτερινή παρέλαση την παραμονή της τελευταίας Κυριακής είναι μερικές μόνο από τις πλούσιες και γεμάτες κέφι εκδηλώσεις.
Την παρέλαση παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ για περίπου 48 ώρες η πρωτεύουσα της Αχαΐας μετατρέπεται σε κέντρο του κεφιού.
Χοροί και παρελάσεις καθ' όλη τη διάρκεια των Αποκριών, ενώ οι θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους.
Ο ντελάλης ανακοινώνει το πρόγραμμα του καρναβαλιού, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την πολύ διασκεδαστική «Κηδεία της Μάσκας».
Πρόκειται για μια αναπαράσταση-παρωδία κηδείας, όπου το γέλιο έχει κυρίαρχη θέση.
Τη θέση του νεκρού έχει ο Καρνάβαλος και ακολουθούν οι κατά τα άλλα… θλιμμένοι συγγενείς.
Το καρναβάλι φτάνει και σε χωριά του νησιού και όχι μόνο στην πόλη.
Σαλπιγκτές και τυμπανιστές θα βγουν στους δρόμους μαζί με τον ντελάλη για να αναγγείλουν τον ερχομό του Σιορ Καρνάβαλου.
Το αναμενόμενο γλέντι θα στηθεί στην Κάτω Πλατεία, εκεί όπου θα καταλήξει η πομπή με άρματα, φιλαρμονικές και μασκαρεμένες συντροφιές.
Μια πόλη που είναι συνυφασμένη με την περίοδο των Αποκριών, εξαιτίας και του εθίμου του αλευροπόλεμου, είναι το Γαλαξίδι.
Παρ' όλα αυτά, η περιοχή ακολουθεί και άλλα έθιμα καθώς, όταν «ανοίξει» το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξιδιού κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα.
Οσο για το έθιμο του αλευροπόλεμου, αυτό έχει τις ρίζες του στο 1801, όπου οι κάτοικοι, στην υπόδουλη τότε Ελλάδα, περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους.
Ειδικότερα, στηνόταν ένας κύκλος για τους άντρες και ένας για τις γυναίκες όπου φορούσαν μάσκες ή έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο.
Στη συνέχεια προστέθηκαν το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.
Οι Απόκριες ήρθαν ξανά και ο Δήμος Ζωγράφου ντύνεται στα αποκριάτικα, οπλίζεται με κέφι, χαρά και αντοχή για ατέλειωτο ξεφάντωμα και ξεχύνεται στους δρόμους και στις πλατείες, για να χαρίσει στους δημότες του στιγμές ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς και γνήσιου αποκριάτικου γλεντιού.
Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, όμως από σήμερα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, οι οποίες θα καταφέρουν έστω και για λίγο να μας κάνουν να δώσουμε χρώμα αλλά και αισιοδοξία στην καθημερινότητά μας.
Ξυλοπόδαροι, κλόουν, ισορροπιστές, τραγουδιστές, ανιματέρ, μουσικοί και βέβαια πολύχρωμες και πολύβουες ομάδες καρναβαλιστών έχουν την τιμή να σας αποκαλύψουν το πρόγραμμα των φετινών Αποκριών και τη χαρά να σας προσκαλέσουν να ζήσετε μαζί τους τη μοναδική εμπειρία.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
⁕ Κυριακή 19/2 στις 11.00:
⌦ Στην πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια), καντάδες με τη χορωδία του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών. Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και παρουσίαση αποκριάτικων εθίμων. Συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Δήμου Ζωγράφου.
⁕ Κυριακή 19/2 στις 12.00:
⌦ Πλατεία Βάσκα: Αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης». Αποκριάτικη γιορτή με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων των 3ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου.
⌦ Πλατεία Τερζάκη, Ανω Ιλίσια: Αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και τη συμμετοχή της Ενωσης Ποντίων Ζωγράφου και της Ενωσης Ηπειρωτών Ζωγράφου «Απειρωτάν».
⌦ Πλατεία Ελευθερίας στου Γουδή: Αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και τη συμμετοχή του Συνδέσου Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ηπειρος» και του Συνδέσμου Αρκάδων «Θ. Κολοκοτρώνης».
⌦ Κυριακή 26/2 στις 11.30: Αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων στο κλειστό δημοτικό γήπεδο μπάσκετ. Τα παιδιά θα φορέσουν τα αποκριάτικά τους και θα διασκεδάσουν, θα χορέψουν, θα παίξουν και θα τραγουδήσουν σε ένα μεγάλο πάρτι.
⌦ Καθαρά Δευτέρα 27/2: Στο πάρκο Γουδή γιορτή για τα κούλουμα με παραδοσιακά νηστίσιμα, κρασί, λαγάνα, τραγούδι και χορό.
Το καρναβάλι για τους μικρούς
Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο του καρναβαλιού, οι μεγάλοι γίνονται μικροί.
Ωστόσο, οι επιλογές ειδικά για τα παιδιά είναι πολλές και συνάμα ενδιαφέρουσες και δημιουργικές.
Μία απ' αυτές είναι στο Μουσείο Πειραμάτων, όπου οι Απόκριες γιορτάζονται με εργαστήρια που συνδυάζουν την επιστήμη με το καρναβάλι.
Ειδικότερα, αύριο Κυριακή, 19/2, διοργανώνεται εργαστήριο για παιδιά 6-11 ετών, με τίτλο «Οι Απόκριες του τρελοεπιστήμονα».
Πρόκειται για ένα εργαστήρι με πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας, μπαλόνια, που φουσκώνουν μόνα τους, οχήματα που κινούνται με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, χαρτοπόλεμο και άλλα πολλά.
Παράλληλα, ο Δήμος Καλλιθέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη 2η Αποκριάτικη Ποδηλατοδρομία στις 26/2 στην πλατεία Δαβάκη, στις 11.00.
Οι ποδηλάτες θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό «μασκαρεμένου» ποδηλάτου, χορευτικό διαγωνισμό με ποδηλατικές φιγούρες, extreme ποδηλατοεπιδείξεις, σκυταλοδρομία και μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα.
H θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» παρουσιάζει τη διαδραστική μουσική παράσταση «Αισώπου Κόμιξ» και περιμένει τα παιδιά από τριών ετών και άνω στο θέατρο Faust, κάθε Κυριακή, για να ντυθούν τζιτζίκια και μυρμήγκια και να γίνουν οι κεντρικοί ήρωες του γνωστού παραμυθιού του Αισώπου.
Τα παιδιά φτιάχνουν μάσκες που ταιριάζουν τέλεια με τις στολές τους και διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως, γνωρίζουν τους ηθοποιούς αλλά και τα μουσικά όργανα και αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο πάνω στη σκηνή.
Στο Μέγαρο Μουσικής, σε «Ενα καρναβάλι ζώων και άλλων φανταστικών πλασμάτων», είναι προσκεκλημένοι μικροί και μεγάλοι στις 19/2 στις 11.30.
Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που περιλαμβάνει έργα του Καμίγ Σεν-Σανς.
Το «Καρναβάλι των ζώων», μια ανάλαφρη σάτιρα, και ο «Μακάβριος χορός», ένα έργο χαρακτηριστικό της «Μακάβριας Τέχνης» με αναφορά στο ευρέως διαδεδομένο πλέον Halloween, θα συναρπάσουν τα παιδιά με τον ιδιαίτερο ήχο τους.
Επιπλέον, ο «Μαθητευόμενος μάγος» του Πολ Ντικά από την ταινία «Φαντασία» θα τα διασκεδάσει με τις σκανδαλιές του, φυσικά μετά μουσικής.
Ο Τάσος Κώνστας παρουσιάζει για παιδιά 3 ετών και άνω, στις 19 και στις 26/2, στις 11.30, «Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη».
Για «Απόκριες με πλάκα με τον Καραγκιόζη στην Πλάκα!» ντυθείτε μασκαράδες και απολαύστε κάποια από τις αποκριάτικες παραστάσεις στο στέκι του Καραγκιόζη και των καραγκιοζόφιλων όλων των ηλικιών, τις «Φιγούρες & Κούκλες», στην Πλάκα.
Στοιχεία χώρων παιδικών εκδηλώσεων
⇝ Μουσείο Πειραμάτων, Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή, τηλ.: 210-7210105
⇝ Μασκαρεμένο Ποδήλατο, Δήμος Καλλιθέας, τηλ: 210-9589598 και 210-9570001
⇝ Θέατρο Faust: Καλαμιώτου 11, τηλ: 210-3234095
⇝ ΜΜΑ, λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ: 210-7282333
⇝ Φιγούρες & Κούκλες, Τριπόδων 30, Πλάκα (Μετρό Ακρόπολη), τηλ: 210-3227507
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας