Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα νούμερα και τα «νούμερα»

Δεν ξέρω από πού να το πιάσω και πού να το αφήσω, μιας και όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες στην τηλεόραση (περισσότερο) και τα άλλα ΜΜΕ (λιγότερο) είναι απίστευτα πολλά. Ας προσπαθήσουμε να τα δούμε ένα προς ένα, προσπαθώντας να μην αφήσουμε τίποτε απ’ έξω.

▇ Την καλύτερη και πιο αντικειμενική ενημέρωση προσέφερε, κατά γενική ομολογία, το Open TV. Οι ρεπόρτερ του που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή (Κώστας Ασημακόπουλος, Γεωργία Γαρατζιώτη, Ευλαμπία Ρέβη, Χρήστος Νικολαΐδης κ.ά.), ο επικεφαλής του ενημερωτικού του τομέα, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, οι κεντρικοί του παρουσιαστές Γιάννης Παπαδόπουλος και Λίνα Δρούγκα, όλοι τους έκαναν εξαιρετική δουλειά και επιβραβεύτηκαν από το τηλεοπτικό κοινό. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ανοιχτού καναλιού» με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, την Παρασκευή το βράδυ, βρέθηκε στην κορυφή στις ηλικίες 18-54 με 15,3% αφήνοντας δεύτερους και καταϊδρωμένους τον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη που παραδοσιακά σε ανάλογες περιπτώσεις ήταν πρώτοι και με μεγάλη διαφορά. Η πρωτιά είναι ακόμα πιο σημαντική για το Open TV, αν αναλογιστούμε πως είναι ένα μικρομεσαίο κανάλι. Μια ρωγμή στην ενημέρωση του Πέτσα γίνεται φανερή.

▇ Το Open αποφάσισε να ανοίξει τα μικρόφωνά του στον κόσμο που ξεχείλιζε από οργή κι έβγαινε ελεύθερος να εκφράζεται χωρίς λογοκρισία. Την ώρα δηλαδή που στον ΣΚΑΪ έκοβαν στον αέρα και χωρίς αιδώ όσους διαμαρτύρονταν, το Open τους άφηνε να μιλούν. Πείτε μου εσείς, τώρα, ποιο από τα δύο κανάλια προσφέρει περισσότερο στην ελεύθερη δημοσιογραφία;

▇ Το άγριο περιστατικό της Παρασκευής, με την επίθεση στο τηλεοπτικό συνεργείο του Open, προκάλεσε σοκ. Οπως ανέφερε η Ελευθερία Σπυράκη και ακούσαμε σε live μετάδοση, ομάδα 15 ατόμων αρχικά επιτέθηκε φραστικά στον Κώστα Αλατζά, χτύπησε στο πρόσωπο τον οπερατέρ Στράτο Χαβαλεζή πετώντας κάτω την κάμερά του και έσπρωξε την Ελευθερία. Στη συνέχεια, γρονθοκόπησαν τον Κώστα, έσπασαν το αυτοκίνητο κι έκλεψαν κι ένα τσαντάκι. Ο Κώστας Αλατζάς την επομένη ήταν κατηγορηματικός: «Είχαν μια τεράστια οργή εναντίον των καναλιών. Χρησιμοποιούσαν βαριές εκφράσεις. Υπήρχε μια φρασεολογία που εμένα με παραπέμπει σε φασίστες». Να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί που ήταν εκεί δίπλα, δεν προστάτευσαν τους εργαζομένους του καναλιού, αφήνοντας τους τραμπούκους να δρουν ανενόχλητοι.

▇ Υπάρχει ένα γνωστό σύνθημα που δονεί πλέον την τηλεοπτική ατμόσφαιρα και ακούγεται σχεδόν σε κάθε ζωντανή σύνδεση. Είναι το σύνθημα για τον κ. Μητσοτάκη που, δυστυχώς, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε κι εδώ, αν και κυριαρχεί παντού. Εγινε Νο 1 trend στο Twitter και viral στα υπόλοιπα social media. Μέχρι και σε τοίχους το είδαμε γραμμένο. Το «Μητσοτάκη... » ήρθε για να μείνει.

▇ Ο ΣΚΑΪ άρχισε να μυρίζει φορμόλη με όλο αυτό τον γνωστό φιλοκυβερνητισμό του. Ο Δημήτρης Οικονόμου έλεγε, το Σάββατο το πρωί, για τους κατοίκους στους Θρακομακεδόνες που δεν καθάρισαν τους κήπους τους από τα κλαδιά (δεν ήταν της παρούσης ακόμα και αν έχει δίκιο), ενώ ο διάλογος, την Κυριακή, στους αξιοπρεπείς «Αταίριαστους», είναι ενδεικτικός και χαρακτηριστικός. «Τόσες ρίψεις από αεροπλάνα όσες σήμερα, δεν έχουμε δει άλλη μέρα», έλεγαν από το στούντιο του ΣΚΑΪ οι Ντσούνος και Κούτρας για την πυρκαγιά στην Εύβοια. «Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, εδώ πάντως στο Τρούπι τις τελευταίες τρεις ώρες δεν έχουμε δει ούτε μία ρίψη», απάντησε αφοπλιστικά ο ρεπόρτερ του καναλιού.

▇ Το χειρότερο με τον ΣΚΑΪ και άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ήταν, ωστόσο, άλλο και αφορούσε μία «είδηση» για κάποιους «νεαρούς με ιδεολογικό πρόσημο» που «προπηλάκισαν» πυροσβέστες. Η είδηση μοιάζει, εκ των πραγμάτων, απίστευτη. Σύμφωνα με βίντεο του info-war.gr του (δικού μας) Αρη Χατζηστεφάνου, ήταν νεαροί που ζητούσαν να συμμετάσχουν ως εθελοντές στη δασοπυρόσβεση και εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, όμως, και η Σία Κοσιώνη ανέφεραν με νόημα ότι πρόκειται για νεαρούς με «ιδεολογικό πρόσημο». Το άκουσε, λέει, ο ρεπόρτερ στους ασυρμάτους της αστυνομίας! Εννοούσαν αναρχικούς. Το θέμα άρχισε να αναμεταδίδεται άμεσα από άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως το Πρώτο Θέμα: «Δυνάμεις των ΜΑΤ έσπευσαν στον κόμβο της Βαρυμπόμπης, καθώς ομάδα αγνώστων ατόμων επιτέθηκε σε πυροσβέστες. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 23.30, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πυροσβέστες δέχθηκαν λεκτική επίθεση από ομάδα νεαρών ατόμων, οι οποίοι επιχείρησαν να τους προπηλακίσουν». Η είδηση ήταν fake news αλλά συνέχισαν να την αναπαράγουν. Και όπως έκανε ο Τραμπ με τις ψευδείς ειδήσεις του Fox News, έκανε κι εδώ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης: «Πραγματικά αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία! Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις μας με αυταπάρνηση και ηρωισμό ασταμάτητα δίνουν την μάχη με αυτό τον εφιάλτη και κάποιοι λέει «νεαροί αγανακτισμένοι» πήγαν αυτή την ώρα να τις προπηλακίσουν! Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να σταματήσουν!». Η Πυροσβεστική έβγαλε ανακοίνωση πως δεν αναφέρθηκε κανένας προπηλακισμός σε πυροσβέστες, αλλά ποιος την ακούει...

▇ Αντιγράφω από τον Θανάση Καμπαγιάννη: «Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ενημέρωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετέβη το απόγευμα της 7/8 στη βάση των Canadair στην Ελευσίνα. Διένειμε στα ΜΜΕ ένα βίντεο 44 δευτερολέπτων και έντεκα επιλεγμένες φωτογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι τον Πρωθυπουργό -εκτός των απολύτως ελεγχόμενων επισκέψεων π.χ. στο Συντονιστικό στο Χαλάνδρι- θα τον βλέπουμε πλέον μόνο “κονσέρβα”: οι φωτογραφίες θα ανήκουν σε προσωπικό φωτογράφο (για να αποφεύγονται κακοτοπιές) και το βίντεο θα ελέγχεται εξονυχιστικά και θα μοντάρεται, πριν δοθεί στα ΜΜΕ των οποίων ο ρόλος περιορίζεται πλέον στο να αναπαραγάγουν την είδηση (συνήθως κάνοντας copy paste και το συνοδευτικό κείμενο του Γραφείου Τύπου)».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα νούμερα και τα «νούμερα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας