Τo Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο δημόσιο της χώρας, ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων στο είδος του διεθνώς. Οι συλλογές του κατατάσσονται στις πλουσιότερες του κόσμου, προέρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Σικελία, την Κάτω Ιταλία, την Ετρουρία. Καλύπτουν την περίοδο από την 7η χιλιετία π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ. Δεν νοείται αξιοπρεπής έκθεση στο εξωτερικό χωρίς τη συμμετοχή του. Η φύλαξη, η συντήρηση, η μελέτη και η προβολή του αρχαίου πολιτισμού είναι η αρχική και διαρκής προτεραιότητά του.
Περισσότεροι από 450.000 επισκέπτες θαυμάζουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τα εκθέματα που παρουσιάζονται σε χώρους έκτασης 9.500 τ.μ. Αλλά αυτό είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Ανεκτίμητοι θησαυροί στις προθήκες και στα βάθρα; Φυσικά και όχι. Η καρδιά του χτυπάει στα έγκατα του κτιρίου, στους αθέατους από τα μάτια των επισκεπτών χώρους, εκεί όπου βρίσκονται οι αποθήκες του με τους αναρίθμητους θησαυρούς που συνιστούν όχι ένα, αλλά πολλά μουσεία. Εκεί όπου βρίσκονται τα εξειδικευμένα Κεντρικά Εργαστήρια Συντήρησης και Αποκατάστασης, τα οποία θεσμοθετήθηκαν το 1965, ενώ τα πρώτα εργαστήρια λειτούργησαν ταυτόχρονα με την έναρξή του. Εκεί όπου εργάζονται οι συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, οι χημικοί, οι τεχνικοί συντήρησης, οι γλύπτες και οι ερευνητές.
Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στους δαιδαλώδεις διαδρόμους στα υπόγεια του Εθνικού Αρχαιολογικού; Τι κάνουν οι εργαζόμενοι με τις λευκές ποδιές και τα ελαστικά χειρουργικά γάντια; Πώς θεραπεύουν τα αγγεία, τα έργα χαλκοτεχνίας, τα χρυσά και ασημένια κοσμήματα, τα γλυπτά, όχι μόνον από τις δικές του συλλογές και αποθήκες αλλά και εκείνα που φτάνουν απ' όλη την επικράτεια; Με ποιες μεθόδους οι επιστήμονες αντλούν πληροφορίες για τις ύλες τους και ορισμένες φορές για τον χρόνο προέλευσής τους; Τι γίνεται στο χημείο με τα εξειδικευμένα όργανα μέτρησης, ακόμα και ακτίνες Χ;
Περάσαμε από τις κλειστές πόρτες και μιλήσαμε με τους ειδικούς σε μια ιδιαίτερη, μάλιστα, χρονική στιγμή: Αυτή την περίοδο στα υπόγεια του Μουσείου προετοιμάζονται οι 37 αρχαιότητες που θα ταξιδέψουν στην Ισπανία για την έκθεση «Θεοί, Ηρωες και Αθλητές. Η εικόνα του σώματος στην Αρχαία Ελλάδα» (16 Μαρτίου-31 Ιουλίου 2015). Γιατί στις αρμοδιότητες του προσωπικού περιλαμβάνονται η προετοιμασία των αρχαιοτήτων για τις περιοδικές εκθέσεις, η κατασκευή των ειδικών βάσεων, αλλά και η συνοδεία των αντικειμένων στο εξωτερικό.
Με τη βοήθεια της διευθύντριας του Μουσείου δρος Μαρίας Λαγογιάννη και της δρος Γεωργιάννας Μωραΐτου, προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας είδαμε από κοντά τη λειτουργία των εργαστηρίων. Διαπιστώσαμε ότι εκτός από υψηλές γνώσεις, πείρα και τεχνογνωσία, τα 25 άτομα του προσωπικού πρώτα απ' όλα διαθέτουν αγάπη και υπομονή για τις αρχαιότητες που έχουν το προνόμιο να αγγίζουν. Και, όπως μας είπαν, «στην ανασκαφή δίνονται οι πρώτες βοήθειες και εδώ γίνεται η εγχείρηση. Είναι το χειρουργείο». Ακολουθήστε μας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας