Οι προσπάθειες των Παλαιστινίων να περάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνέχεια η υπογραφή αιτήματος από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για την εισδοχή της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχουν προκαλέσει οργή στο Ισραήλ, που απειλεί με «μέτρα».
«Αυτοί που έχουν περισσότερα να φοβούνται είναι (οι αξιωματούχοι) στην Παλαιστινιακή Αρχή που σχημάτισαν κυβέρνηση μαζί με τη Χαμάς, οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική και η οποία, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διαπράττει εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαμηνύοντας ότι θα ληφθούν «μέτρα σε αντίδραση» στην πρωτοβουλία του προέδρου Αμπάς «προκειμένου το Ισραήλ να προασπιστεί τους στρατιώτες του».
Η πρωτοβουλία των Παλαιστινίων για την ένταξή τους στο ΔΠΔ θεωρητικά θα μπορούσε να τους επιτρέψει να ζητήσουν να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» Ισραηλινοί ηγέτες -για παράδειγμα, για τον πόλεμο του Ιουλίου και του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας—κάτι που βεβαίως προκαλεί οργή στο Ισραήλ και ανησυχία στις ΗΠΑ, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Τελ Αβίβ σε διεθνές επίπεδο.
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής υπέγραψε το αίτημα για την εισδοχή της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μία ημέρα μετά την απόρριψη του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διευθέτηση της διένεξης με το Ισραήλ.
Εκτός από αυτό το αίτημα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στο να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο Αμπάς υπέγραψε άλλες 20 διεθνείς συμβάσεις κατά τη διάρκειας μιας συνεδρίασης που μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Αυτές οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις -συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού για την ίδρυση του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- αφορούν κυρίως τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προσφυγή την οποία οι Παλαιστίνιοι απειλούν ότι θα υποβάλουν εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων για τους τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία έξι χρόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας