Η μετ’ εμποδίων επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και ανταρτών από το Χαλέπι προς ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στη Συρία έχει «ανασταλεί», αλλά «δεν έχει τελειώσει», σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η διακοπή οφειλόταν σε «παραβιάσεις εκ μέρους ένοπλων ανδρών, που ανοίγουν πυρ, που θέλησαν να φύγουν μαζί με ομήρους» και να «να μεταφέρουν όπλα μεσαίου διαμετρήματος στις αποσκευές τους», ενώ έπρεπε να φύγουν μόνο με τα ελαφρά.
Νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις στο σημείο που βρίσκονται τα λεωφορεία, που αναχωρούν, ενώ αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαδήλωση.
Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωρών στην επαρχία Ιντλίμπ.
Το Ιράν έχει ζητήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους Σύρους αντάρτες.
Χθες αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι «χωρίς την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας ή (την εφαρμογή) μιας εκεχειρίας, το Ιντλίμπ θα είναι το επόμενο Χαλέπι».
Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από δύο χωριά, που πολιορκούν οι αντάρτες στο Ιντλίμπ, κάτι που έχει περιληφθεί στη συμφωνία.
Σε αναμονή για την έξοδο
Πάνω από 8.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χαλέπι κατά το τελευταίο 24ωρο. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 3.000 αντάρτες σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Περίπου 50.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι και αναμένεται να αποχωρήσουν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η Άγκυρα από την πλευρά της υπολογίζει τον αριθμό μεταξύ 80.000 και 100.000, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο συριακό έδαφος για τους άμαχους.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, δήλωσε πως στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του Χαλεπιού οι οποίοι απομακρύνονται από την πόλη, και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα.
Επίσης, επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου έχει μεταβεί στη Συρία για να βοηθήσει στον συντονισμό της απομάκρυνσης των ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι και θα συμβάλει στην προσπάθεια να στηθεί ένας καταυλισμός στην Ιντλίμπ, ανέφερε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής αυτής οργάνωσης.
Τον καταυλισμό στήνουν από κοινού η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας, η φιλανθρωπική οργάνωση IHH και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Αναστολή συνομιλιών
Στο μεταξύ ανεστάλησαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το Χαλέπι, σύμφωνα με τη Ρωσία. Η απομάκρυνση αμάχων και μαχητών από την πόλη θα γίνει γρήγορα και ειρηνικά, δήλωσε η Μόσχα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Στο μεταξύ, η Μόσχα κατά τη χθεσινή συνάντηση της ανθρωπιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε πως η απομάκρυνση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι θα είναι γρήγορη και ειρηνική.
Εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Λιγότεροι από το 3% των Σύρων που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο και πέρασαν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σε πλούσιες χώρα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam, που πρόετρεψε πλούσιες χώρες να πάρουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων για να τους σώσουν.
Η αύξηση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές, προσφέροντας στους Σύρους πρόσφυγες μια ασφαλή οδό στην Ευρώπη.
Σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύροι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου φιλοξενούνται σε έναν περιορισμένο αριθμό γειτονικών χωρών, που περιλαμβάνουν τη Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Σε έκθεση βρετανική οργάνωση σημειώνει ότι η παρουσία τους έχει δημιουργήσει ανυπόφορη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες στις χώρες φιλοξενίας, οι οποίες μερικές φορές αντιμετώπιζαν ήδη ψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, αλλά οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν κάνει πολύ λίγα για να ανακουφίσουν το βάρος αυτό.
Σύμφωνα με την Oxfam, από το 2013, μόνο 130.701 Σύροι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί μέσω προγραμμάτων από τις γειτονικές της Συρίας χώρες σε κάποια από τις 28 πλούσιες χώρες που εξετάζονται στην έκθεση.
Ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψιν τους Σύρους που έφτασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, ή άλλους προορισμούς, μόνοι τους, συχνά μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών.
Μόνο η Αυστραλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία έχουν δεχθεί παραπάνω από το ποσοστό Σύρων προσφύγων που τους αναλογεί, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας τους, έγραψε η έκθεση.
Ο Καναδάς, για παράδειγμα, δέχθηκε περίπου 35.000 Σύρους αυτόν τον χρόνο, σε σύγκριση με την Βρετανία, η οποία δέχθηκε 3.000 άτομα, είπε.
Τέλος, 12.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με πλοιάρια και φουσκωτά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας