Σώστε μας, άνθρωποι, κόσμε, οποιοσδήποτε έχει έστω κι ένα ψήγμα ανθρωπιάς. Σας ικετεύουμε! Οι νεκροί και οι τραυματίες κείτονται στους δρόμους και οι κάτοικοι έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια των σπιτιών τους»...
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω της διεθνούς διπλωματίας η χθεσινή δραματική έκκληση στον Guardian ενός γιατρού από το μαρτυρικό Χαλέπι, καθώς η νέα -υπό ρωσοτουρκική αυτή τη φορά αιγίδα- συμφωνία εκεχειρίας και απομάκρυνσης αμάχων και αντικαθεστωτικών από τον ρημαγμένο ανατολικό τομέα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας κατέρρεε και αυτή, πριν καλά καλά τεθεί σε εφαρμογή.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, αιτία δεν ήταν μόνον οι νέες μάχες που ξέσπασαν από νωρίς χθες στον ανατολικό τομέα, κατά παράβαση της εκεχειρίας, για την οποία αντάλλαξαν κλασικά αλληλοκατηγορίες η Μόσχα, μιλώντας εξ ονόματος της Δαμασκού, και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, που σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία της Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ για τη Συρία εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ο περσικός παράγοντας
Στη δυσεπίλυτη εξίσωση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές του ΟΗΕ και της συριακής αντιπολίτευσης, προστέθηκε και «το Ιράν, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Ασαντ, θέτοντας θέμα ταυτόχρονης απομάκρυνσης των τραυματιών από δύο [σιιτικά] χωριά, τη Φούα και την Κεφράγια, που πολιορκούνται από τους αντικαθεστωτικούς» στη γειτονική -ελεγχόμενη από το εξτρεμιστικό «Μέτωπο αλ Νούσρα»- επαρχία Ιντλίμπ.
Από τα ξημερώματα εν τω μεταξύ ιρανικές πολιτοφυλακές είχαν ήδη ακινητοποιήσει -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu- τους πρώτους 1.000 ανθρώπους που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι, έχοντας ως τελικό προορισμό την Ιντλίμπ ή την ελεγχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις ζώνη στη βόρεια Συρία.
«Καμία συμφωνία για το Χαλέπι δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς μια ολοκληρωμένη εξέταση του πεδίου μάχης και των ανθρωπιστικών εξελίξεων σε άλλες περιοχές», ανέφερε μέσο ενημέρωσης της φιλοϊρανικής «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, μονάδες της οποίας επίσης συντρέχουν τον συριακό στρατό. Οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχει την έγκριση όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν...
Ταυτόχρονα και το καθεστώς Ασαντ παρουσίαζε προσκόμματα στη ρωσο-τουρκική συμφωνία, εκφράζοντας διαφωνίες για τον αυξημένο αριθμό όσων επιδιώκουν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.
«Η Δαμασκός θέλει κατάλογο με τα ονόματα όσων θα απομακρυνθούν, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτούς κάποιος φιλοκυβερνητικός όμηρος ή αιχμάλωτος», ανέφερε συριακή πηγή στο πρακτορείο AFP.
Κατά τα λοιπά, ως προς την επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων επισήμως γίνεται λόγος απλά για «αναβολή», με τη Γαλλία να επαναφέρει χθες επιτακτικά -πλην χωρίς αξιώσεις- στο τραπέζι αίτημα η όλη διαδικασία να γίνει «παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων και υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών».
Παραμένει άγνωστο εάν το θέμα συζητήθηκε καν στη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία για το Χαλέπι.
Λίγο αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου -o οποίος είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του από το Ιράν και τις ΗΠΑ- ανακοίνωσε συνάντηση αξιωματούχων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, στη Μόσχα, στις 27 του μήνα, με αντικείμενο «την επανέναρξη των συνομιλιών για την πολιτική επίλυση και την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία».
«Οι Ρώσοι φαίνεται να υποχωρούν στη διεθνή πίεση να κρατήσει η εκεχειρία στο Χαλέπι», λέει στο Al Jazeera ο Μαρουάν Καμπαλάν, πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου της Ντόχα. «Προφανώς, οι Ιρανοί έχουν διαφορετική θεώρηση», εκτιμά. «Πιστεύουν ότι κερδίζουν κι ότι πρέπει να αποτελειώσουν τους αντικαθεστωτικούς, αντί να τους επιτρέψουν να φύγουν από την πόλη ζωντανοί».
«Η Ρωσία και το Ιράν είναι μεν σύμμαχοι στη Συρία. Ομως η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν αναμφίβολα διαφορετικές προσδοκίες από την επικείμενη προεδρία Τραμπ» στις ΗΠΑ, τονίζει -επιχειρώντας να εξηγήσει τη νέα διεθνή συγκυρία- ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γκάρντνερ σε άρθρο του στους Financial Times.
Πιο ξεκάθαρα το δήλωσε χθες ο Ιρανός στρατηγός Γιαχία Σαφάβι, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και πρώην επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης». «Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος [των ΗΠΑ] θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα», διακήρυξε, «πως το Ιράν είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή».
«Το συριακό καθεστώς δείχνει να είναι πιο κοντά στην ιρανική θέση», επισημαίνει ο Μ. Καμπαλάν. Τους λόγους σκιαγραφεί σε ρεπορτάζ του ο Ζορζ Μαλμπρινό της Le Figaro. Ο άξονας Πούτιν-Ασαντ έχει τα όριά του, αναφέρει, τα οποία ήδη δοκιμάζονται τώρα που η λεγόμενη «χρήσιμη Συρία» (πέντε μεγάλα αστικά κέντρα και το 60% του πληθυσμού) είναι και πάλι υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, γράφει ο Μαλμπρινό, ο Πούτιν (που είναι πλέον αντιμέτωπος με άλλα, πιο πιεστικά θέματα από τη Συρία) μπορεί να θελήσει να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, πιθανόν, δε, και της προεδρίας Ασαντ.
Αντίθετα, ενισχυμένος μέσα από τη στρατηγική αυτή νίκη, ο Σύρος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να κατακτήσει και τα υπόλοιπα εδάφη στη χώρα του, που ακόμη δεν ελέγχει, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ.
Ηδη από χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ρωσικά δίκτυα Rossiya-24 και NTV, ο Μπασάρ αλ Ασαντ διακήρυξε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν τη μάχη κατά των «τρομοκρατών»: όρο που η Δαμασκός χρησιμοποιεί συλλήβδην για τους παντός είδους αντικαθεστωτικούς, τουτέστιν μετριοπαθείς και «Ισλαμικό κράτος».
Οι όροι της εκεχειρίας
«Δεν θα σταματήσουμε. Οι εκεχειρίες θα τηρούνται μόνο σε περιοχές όπου οι τρομοκράτες είτε παραδίδουν τον οπλισμό τους είτε συμφωνούν στην αποχώρησή τους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, προσθέτοντας με νόημα ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στη Δαμασκό, αλλά ενίοτε παρέχει συμβουλές.
Σημείωσε πως είναι αδύνατη η συζήτηση για οποιαδήποτε πρόταση για τροποποιήσεις του Συντάγματος ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι οι συριακές αρχές θα αποφασίσουν κατόπιν διαβούλευσης με τη Ρωσία και το Ιράν για το ποια συριακή πόλη θα απελευθερώσουν έπειτα από την κατάληψη του Χαλεπιού, βάζοντας ήδη στο «κάδρο» την Παλμύρα, την οποία ανακατέλαβε αιφνιδίως το «Ι.Κ.». Κι ως κατακλείδα... τρόλαρε τον Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να γίνει «φυσικός μας σύμμαχος», εάν ενδιαφέρεται ειλικρινά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη του «Ι.Κ.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας