«Θέλουμε ειρήνη στη Συρία, χωρίς ξένες επεμβάσεις και οραματιζόμαστε μια Συρία που θα αποφασίσουν οι πολίτες της για το μέλλον της», τόνισαν τρεις εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στο πλαίσιο καμπάνιας της διεθνούς πρωτοβουλίας «Peace in Syria».
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το βράδυ στην ΕΣΗΕΑ, με συντονιστή τον Λίο Γκάμπριελ, του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, η Μούνα Γκάνεμ, γνωστή ακτιβίστρια του γυναικείου κινήματος, με καταγωγή από το ελληνόφωνο χωριό Χαμιντιέ, η Ματζολίν Χασάν, με αριστερές, κομμουνιστικές καταβολές από τη Λατάκια και ο Κούρδος Σερβάν Χασάν, από το PYD, τόνισαν πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να έρθει η ειρήνη στη χώρα, αλλά και να διασφαλιστούν την επόμενη ημέρα τα δικαιώματα των πολιτών από ένα νέο Σύνταγμα.
Ηδη, μέσα από διάλογο στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τη Συρία, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων και κινημάτων μαζί με προσωπικότητες της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καταγράφηκαν σε δύο διεθνείς διασκέψεις ειρήνης στην Αυστρία οκτώ σημεία σύγκλισης στα οποία υπήρξε ομοφωνία.
Η μεταπολεμική Συρία θα πρέπει να είναι μια χώρα δημοκρατική, που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις θρησκείας, εθνοτικής ταυτότητας, φύλου ή φυλής, με πολιτικό πλουραλισμό και αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, διατηρώντας την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.
Το κράτος θα πρέπει να είναι ουδέτερο απέναντι στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών και θα πρέπει να είναι απολύτως διαχωρισμένες και να λειτουργούν ανεξάρτητα η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία.
Ειδικά για τις γυναίκες, τόνισε η Μούνα Γκάνεμ, πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματά τους και να υπάρχει ποσόστωση 30% σε κάθε επίπεδο εκπροσώπησης.
«Δεν επιβάλλεται με τα όπλα η Δημοκρατία, ο λαός είναι αυτός που θα κάνει τις αλλαγές, οι πολίτες είναι αυτοί που θα εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, δεν μπορεί να γίνονται ξένες επεμβάσεις στο όνομα της Δημοκρατίας, αυτές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», υποστήριξε και αναφερόμενη στο προσφυγικό είπε πως είναι αποτέλεσμα του πολέμου και δεν θα λυθεί, αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία και το Ιράκ.
«Δυστυχώς η Δύση, αντί να ενισχύσει τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Συρία, υποστήριξε τις εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις».
«Η επανάσταση στη Συρία ξεκίνησε με δημοκρατικά αιτήματα, αλλά την εξέτρεψαν σε ένοπλη σύγκρουση το καθεστώς και οι εξτρεμιστές» υπογράμμισε η Ματζολίν Χασάν, ενώ ο Σερβάν Χασάν τάχθηκε υπέρ ενός δημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης με τον λαό στο επίκεντρο λήψης των αποφάσεων.
«Η Συρία που ξέραμε έως το 2011 δεν υπάρχει πια, δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω και το μέλλον μας πρέπει να είναι κοινό, με κοινές αρχές και σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλο. Οι εξτρεμιστές δεν εκπροσωπούν τον συριακό λαό, αλλά εκείνες τις ξένες δυνάμεις που τους χρηματοδοτούν και τους ενισχύουν από το εξωτερικό».
Ο Οδυσσέας Βουδούρης, μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας για την ειρήνη στη Συρία, τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο καταλύτη, υποστηρικτικό, έντιμης διαμεσολάβησης, καθώς δεν έχουμε αποικιοκρατικό παρελθόν και είμαστε μια δύναμη αποδεκτή από Αραβες και Κούρδους, σουνίτες και σιίτες, στην περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας